Annonce
Holstebro

Vil du slippe for regn: Så tag væk fra Holstebro

Holstebro er ofte et af de steder i landet, hvor det regner mest. Og det gælder i udpræget grad denne sommer, hvor der i Holstebro by er faldet er faldet 85 procent mere regn end landsgennemsnittet. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Det regner og regner i Danmark. Men hov. Hvis du blot tager væk fra Holstebro by, så regner det mindre - og mange steder regner det under halvt så meget som i landets "rekord-regnby".
Annonce

HOLSTEBRO: Det har bare regnet og regnet de seneste uger. Sur sommer, vil mange borgere i Holstebro nok tænke - og med rette.

Men der er en trøst: Hvis man er træt af ferie i Danmark i regnvejr, så tag væk fra Holstebro. Næsten ved et hvilket som helst andet sted i landet regner det mindre end i Holstebro by.

Det står soleklart, hvis man kigger på DMI's tørkeindeks: Det eneste sted i landet, hvor regndepoterne i jorden er fyldt helt op er omkring Holstebro: Her er absolut ingen tørke:

I starten af juni var der tørke i Holstebro - efter en tør forsommer. Men 1. juni er der faldet 205 millimeter regn over byen - 85 procent over landsgennemsnittet - og nu er vanddepoterne fyldt op. Og som det eneste sted i landet. Ill.: DMI Tørkeindeks

Bevæger man sig blot ud i et sommerhus ved kysten, regner det straks mindre. Også i Thy har det regnet meget mindre end de 205 millimeter, der er faldet i måleren i Holstebro by i juni og juli.

Mange steder har det regner under halvt så meget, viser DMIs nedbørstal: Som Thisted, Samsø, Hjørrring, Langeland og Bornholm Kommuner.

Annonce

Meteorolog har en forklaring

Faktisk har det i Holstebro by regnet 85 procent mere end landsgennemsnittet i juni og juli. For hele kommunen er det lidt bedre: Her regnede det 121 millimeter i juni - 66 procent over landsgennemsnittet. I juli er der faldet 56 millimeter - 50 procent over snittet.

Meteorolog Mikael Scharling hos DMI understeger, at det er tilfældigt, hvordan regnen falder fra dag til dag. Til gengæld er det ikke tilfældigt, når det måned efter måned regner mere i Holstebro end landet i gennemsnit.


Det skyldes, at lavtryk og vestenvind har en god fart hen over havet. Når de kommer ind over land, er overfladen mere ujævn og bakket - og så falder vindhastigheden. Det betyder, at skyerne blive skubbet mere sammen - som i en kø på en motorvej - og så falder der mere regn, siger Michael Scharling.

Michael Scharling, meteorolog


Regnbyger kommer oftest fra vest - men nærmest kysten regner det mindre.

- Det skyldes, at lavtryk og vestenvind har en god fart hen over havet. Når de kommer ind over land, er overfladen mere ujævn og bakket - og så falder vindhastigheden. Det betyder, at skyerne blive skubbet mere sammen - som i en kø på en motorvej - og så falder der mere regn, siger Michael Scharling.

Netop sydvest for Holstebro ligger Skovbjerg bakkeø med de højeste bakker i Vestjylland. Men midt i Jylland regner det generelt mindre igen.

- Fra højderyggen kan skyerne strømme mere frit, og derfor regner det mindre, siger Michael Jarnvig.

Dog lover DMI næsten tørvejr denne weekend.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Syv ting skal fikses, før Holstebro Idrætspark er klar til divisionsfodbold: Formand håber, det giver anledning til at fikse endnu flere

Annonce