Annonce
Holstebro

Vil diskutere investeringer i porno, våben og hasardspil

Økonomiudvalget vil ud af investeringerne i fossile brændstoffer. Derudover skal de diskutere, om det i fremtiden skal være slut med at investere i blandt andet alkohol- og tobaksindustrien. Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix.
Økonomiudvalget skal diskutere om virksomheder med omsætning inden for blandt andet tobak, alkohol og våben, skal på listen over områder, som kommunen ikke må investere penge i.

Holstebro: Kommunen har lige nu penge investeret i CO2-tunge virksomheder. Det ønsker man at komme ud af, og derfor er investeringspolitikken sat på dagsordenen til onsdagens møde i økonomiudvalget.

Men virksomheder, der tjener sine penge på fossile brændstoffer, er ikke de eneste, der risikerer at ryge på kommunens sorte liste.

På onsdagens møde skal udvalgets medlemmer nemlig drøfte, om investeringsforbuddet skal strække sig over flere områder. Det er blandt andet virksomheder med omsætning inden for alkohol, tobak og våben, der kandiderer til at komme på listen.

- Når vi er ved det, er det godt at få kigget området igennem. Der er ting, som man kan sætte spørgsmålstegn ved. Vi ved for eksempel godt, at tobaksindustrien er ordentlig her i Holstebro, men det ved vi ikke, om den er andre steder i verden, siger borgmester og udvalgsformand H. C. Østerby (S).

Annonce

Må tage konsekvensen

Ifølge Karsten Filsø (F) er det vigtigt, at kommunen ikke investere i virksomheder, man ikke kan stå inde for, også selvom forbuddet inkluderer danske virksomheder som for eksempel Carlsberg.

- Hvis vi beslutter, at vi ikke vil investere i virksomheder, der har omsætning indenfor alkohol, så er det jo konsekvensen. Vi kan ikke bare sådan lave gradueringer. Så siger man A, må man også sige B, siger Karsten Filsø, der mener, at kommunen sagtens kan lave gode investeringer i fremtiden, selvom listen udvides.

- For mig er det ikke vigtigt, at vi investerer i bryggerier. Vi kan sagtens tage et aktivt valg om at vælge nogle ting fra og så stadig få noget ud af vores penge, siger Karsten Filsø.

Udover tobak, alkohol, våben og fossile brændstoffer skal udvalget tage stilling til, om virksomheder indenfor voksenunderholdning og hasardspil skal på listen.

- Der er forskellige grader af alvor i tingene, og hvor det helt rene snit skal være, ved jeg ikke. Men jeg er klar til at acceptere listen, selvom man skærer alle over en kam, siger Karsten Filsø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det var kun de pæne ord

I de seneste år har folketingspolitikerne fra mange partier nærmest stået i kø ved Høfde 42, hvor de har lovet, at der skulle ske noget, og de ville foreslå, der skulle mange penge af til oprensningen. På samtlige vælgermøder på Lemvigegnen op til det seneste folketingsvalg var der ikke et eneste parti, der ikke mente, der skulle sættes penge af, og det skulle være nu. Ikke mindst partier, som i dag er en del af regeringsgrundlaget, har været i offensiven for at fortælle, at her var de i front, og de ville arbejde for pengene til ikke blot Høfde 42, men alle generationsforureningerne i Danmark. Så kom finanslovforslaget. Og hvad indeholdt det? Ikke en krone til Høfde 42 endsige til andre af generationsforureningerne. Skuffende må man sige - ja, vel nærmest utroværdigt. Når man nu har fået magt til at gøre, som man har agt, så er det sølle, at man prioriterer anderledes, end hvad man har sagt, da det gjaldt om at skaffe stemmer til valget. Men det viser endnu en gang, at når det kommer til toppolitik på Christiansborg, så fylder det ikke meget, hvad der optager sindene i de dele af landet, der ligger langt væk fra Christiansborg. Derfor er man måske heller ikke så overrasket. Høfde 42-problematikken er flere gange tidligere sendt til hjørnespark, når der skulle findes penge - uanset de mange gyldne ord, der er blevet sagt på forhånd. Men måske troede man mere på det denne gang, fordi også Region Midtjylland havde taget teten og sat penge af til, at nu skal der ske noget, inden klimaudfordringerne gør, at depotet bliver oversvømmet med flere storme og stigende vandstand. Men heller ikke regionsrådsmedlemmerne kunne påvirke deres egne partiers topfolk til at prioritere det at få ryddet op. Og hvad lyder svaret så, når man spørger politikerne om, hvad der nu skal ske? Jo, de vil arbejde hårdt på, det kommer på næste års finanslov. Hvem er det lige, der vil tro på, at det så vil ske? Det kræver en ualmindelig stor optimisme.

Erhverv

Ny chef i spidsen for lokal bank

Annonce