Annonce
Holstebro

Vil bytte fastansatte med elever i ældreplejen: Det er uholdbart

Holstebro kommune kan fra næste år blive nødt til at skille sig af med 18 faste fultidsstillinger for at leve op til kravet om flere elever i ældreplejen, fremgår det af den sagsfremstilling, som social- og sundhedsudvalget får præsenteret i morgen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.
Holstebro Kommune kan blive nødt til skille sig af med 18 fastansatte social- og sundhedsassistenter næste år, for at få råd til krav om flere elever.
Annonce

Holstebro: Tudetosset.

Sådan lyder SF's Karsten Filsøs reaktion på, at Holstebro Kommune kan blive nødt til at skille sig af med uddannet personale for at få råd til at ansatte flere elever i i ældreplejen.

- Det risikerer at komme til at udhule fagligheden, siger Filsø.

Baggrund for sagen er, at Regeringen, KL, Danske Regioner og FOA har lavet en aftale, hvor minimumsantallet af praktikpladser på SOSU-området øges med et årligt optag på 30 procent.

Men der følger ikke penge med aftalen.

Det betyder for Holstebro Kommune, at den allerede fra næste år kan blive nødt til at skille sig af med 18 faste fuldtidsstillinger for at leve op til kravet om flere elever, fremgår det af den sagsfremstilling, som social- og sundhedsudvalget får præsenteret i morgen.

- Det er klart, at der er behov for flere elever. Vi ser rekrutteringsvanskeligheder i ældresektoren, og vi ved, at der kommer flere ældre, så det er kun fornuftigt at øge optaget af elever. Men det skal ikke ske på bekostning af fast personale, siger Karsten Filsø.

Annonce

Problemet vokser

Det er ikke kun næste år, at problemet opstår.  Det vil kun vokse, fremgår det af kommunens sagsfremstilling.

I 2023 vil de ekstra elever betyde en budgetoverskridelsen på 11,7 millioner kroner. Det svarer til omkring 28 fuldtidsstillinger.

Formanden for kommunens social- og sundhedsudvalg, Jens Kristian Hedegaard (V), erkender, at aftalen om de flere elever giver et problem.


Hele snakken om dimensioneringen er vi ikke uenige i. Der skal uddannes flere. Men det skal ikke betyde, at allerede uddannede bliver skubbet ud.

Karsten Filsø (SF), medlem af social- og sundhedsudvalget


- Det er derfor, vi har sagen på dagsordnen. Konsekvensen er klar, hvis vi skal holde udgiften inden for eget budget. Men nu skal vi jo snart have budgetforhandlinger, siger Hedegaard.

Mener Venstre at pengene skal findes uden for social- og sundhedsudvalget?

- Det har vi ikke drøftet. Men jeg har bedt om at få sagen på dagsordnen, så vi kan få den drøftet og belyst for at finde en løsning. Det peger vel også i en retning.

Vil ældreplejen blive bedre eller dårligere af, at man lader flere elever overtage opgaver fra de fastansatte?

- Sådan kan man ikke stille det op. Der er allerede i dag mange dygtige elever, der varetager opgaver i ældreplejen. Og vi har brug for at få uddannet endnu flere, så vi kan fremtidssikre ældreplejen, siger Jens Kristian Hedegaard.

Annonce

Op på højere niveau

Karsten Filsø vil tage sagen op med KL og med sit partis ældreordfører på Christiansborg.

- Hele snakken om dimensioneringen er vi ikke uenige i. Der skal uddannes flere. Men det skal ikke betyde, at allerede uddannede bliver skubbet ud. Vi kan ikke være den eneste kommune, der står med det problem, at aftalen om flere elever også giver økonomiske udfordringer.

Vil SF være med til at tage pengene fra andre udvalg for at finansiere udgiften?

- Det ved jeg ikke. Jeg synes bare ikke, at det løser det grundlæggende problem om, at man laver en aftale om, at der skal optages flere elever, men der følger ikke penge med. Derfor er det under alle omstændigheder en sag, der skal løftes op på et højere niveau, siger Filsø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce