Annonce
Ulfborg/Vemb

Vil binde by, å og herregård bedre sammen

- Det handler om at skabe udvikling ved at bruge hinanden, siger Helle Sign, direktør på Nørre Vosborg, og Leif Carøe, Vemb Borger og Erhvervsforening. Foto: Tommy Bay
Vemb og Nørre Vosborg tænker stort og vil skabe udvikling ved at bruge hinanden
Annonce

Vemb: I Vemb går de gerne over åen. Ikke efter vand, men efter oplevelser. Den vestjyske stationsby har sat sig for at samle og udnytte sine styrker. Til dem hører Storåen, der flyder bred og mægtig syd for bygrænsen, og herregården Nørre Vosborg lidt længere sydpå.

”Det moderne fællesskab i historiens vingesus” hedder projektet, der skal binde by, å og herregård sammen. Trods kort afstand målt i kilometer har byen med sine godt 1300 indbyggere og herregården, der i dag er kulturinstitution og hotel, i nyere tid ikke haft meget med hinanden at gøre.

- Der har været et skel mellem Nørre Vosborg og Vemb by både fysisk og mentalt. Det vil vi bryde ned med projektet. Det handler om at skabe egnsudvikling og identitet i et  udfordret område ved at samle kræfterne, siger Helle I. M. Sigh, der er administrerende direktør for Fonden Nørre Vosborg og samtidig projektets ejer og drivkraft, i en pressemeddelelse.

Annonce

Alle er med

Det er lykkedes at samle Folkeuniversitet Centret Skærum Mølle, Ældresagen, De forenede Sportsklubber, lystfiskerne, borger- og erhvervsforeningen, DGI, spejderne, uddannelsesinstitutionerne, byens skole og børnehus med flere.

- Overordnet set går fællesskabet forud for de enkelte institutioner og foreninger, siger Helle I. M. Sigh.


Der har været et skel mellem Nørre Vosborg og Vemb by både fysisk og mentalt. Det vil vi bryde ned med projektet

Helle Sigh, projektleder


Allerede nu kan borgerne i Vemb deltage i en skumringsvandring ad nye stier. At skabe fysiske forbindelser er en vigtig del af projektet. Det har Leif Carøe, formand for Vemb Borger og Erhvervsforening, gennem en arbejdsgruppe haft afgørende indflydelse på:

- Vi anlægger 10 kilometer stisystem, der fortæller historie. Gamle mennesker i byen har bidraget med erindringer om lokale forhold, og når man går rundt på stierne, vil man med mellemrum møde standere, hvor man kan læse interessante historier om det sted, man står, og få dem uddybet på sin smartphone, siger Leif Carøe.

Annonce

Sammenhængskraft

Helle I.M. Sigh ser Nørre Vosborgs rolle som værende byens "forsamlingshus i megaformat."

- Nørre Vosborg skal ikke bare opfattes af de lokale som et fint og dyrt sted at tage ud at spise en middag. Tilbage i tiden har herregården været ejet og drevet af mennesker, som ønskede at skabe sammenhængskraft i lokalområdet. De har villet bønderne i området gennem innovationer, støtte og hjælp, og i den ånd vil vi gerne gøre noget for lokalområdet, siger direktøren.

Men det kræver, at man kan komme over åen. Og det arbejdes der på, forsikrer Leif Carøe:

- Vi er ved at få udviklet en moderne trækfærge, der kan betjenes siddende ved hjælp af pedaler. Vi skal desuden have anlagt en færgehavn på hver åbred, og det hele skulle gerne stå klar til brug ved årets udgang. Så bliver der for alvor forbindelse mellem Vemb og Nørre Vosborg, siger Leif Carøe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Naturen har det langt bedre end sit rygte

TTH Holstebro Herrer

TTH besejrede Mors-Thy i tredje test

Annonce