Annonce
Lemvig

Ny messe: Vikingerne indtager Bøvlingbjerg

Søren Bloch-Christensen er også handelsmand og læder- og træhåndværker ved Bork Vikingemarked. Nu skaber han et nyt vikinge- og håndværksmarked i Bøvlingbjerg. Foto: Mikkel Jezequel
Ny håndværks- og vikingemesse holdes for første gang indendøre i Bøvling-Hallen 7. og 8. marts

Bøvlingbjerg: Bøvling-Hallen kommer til at danne rammen om en ny messe, der for første gang skal holdes i weekenden 7. og 8. marts.

Omdrejningspunktet bliver en håndværks- og vikingemesse, som dermed tager tråden op efter det kuldsejlede vikingemarked ved Rammedige. Selv om de to markeder har samme emner, så har de ikke noget med hinanden at gøre. Initiativet udspringer nemlig fra Søren Bloch-Christensen, der til daglig er lærer på Staby Efterskole, men som bruger en stor del af sin fritid på at være viking.

- Jeg har været viking i 29 sæsoner og har rejst rundt og deltaget på forskellige markeder i Norge, Sverige, Tyskland og Danmark, fortæller han.

Annonce

Vi ser, om det er noget, folk synes er sjovt at komme til. Kommer der ikke særligt mange, er det heller ikke sjovt for aktørerne - og så lukker sådan noget jo igen.

Søren Bloch-Christensen, fritidsviking

Ingen ild

Han har også været med til at starte flere markeder op rundt i landet, og nu forsøger han at gøre det samme i Bøvlingbjerg.

Det kommer til at foregå i Bøvling-Hallen, og dermed bliver der tale om det første indendørsmarked her hjemme. Det betyder også, at man ikke skal se sig rundt efter sværdkæmpere og islandske heste, for der vil ikke være plads. Heller ikke smede eller andre, der har brug for ild for at fremstille ting.

Til gengæld vil der være bugnende fyldt med stande, der demonstrerer mange forskellige slags håndværk. Foreløbigt er 23 stande tilmeldt, hvor der bliver demonstreret kartning og spinding, nålebinden, brikvævning, tøjfremstilling, smykke- og læderarbejde, glasfusing, plantefarvning, buemageri, træhåndværk, keramik og endda møbelfremstilling. Blot for at nævne nogle få af de elementer, der kommer til at indgå på markedet.

- De kommer faktisk fra hele landet og beboer hallen i de dage, hvor der er messe. Enkelte bor måske lokalt og vil køre hjem, men vi andre bebor hallen og sover her. Nogle tager endda deres telte med og stiller op inde i hallen. Det har vi aldrig prøvet før, siger Søren Bloch-Christensen.

Godt håndværk

Han garanterer, at det vil være godt håndværk, der bliver demonstreret på messen.

- Vi prøver at lægge vægt på rigtigt godt håndværk. Jeg kender mange indenfor denne verden og er meget aktiv på Facebook, hvor jeg har oprettet flere interessegrupper indenfor fagene. Derfor har vi fået et udsnit af de fleste håndværk, så der er god mulighed for at møde op og se noget afsindigt godt håndværk, tale med håndværkerne og spørge ind til metoderne - og så kan man tage hjem og være klogere. Den mulighed får man på markedet, for de folk, der kommer, ved virkeligt, hvad de arbejder med, siger han.

Initiativet kom i stand, efter han mødte formanden for bueskytteklubben i Bøvlingbjerg i forbindelse med et marked. De faldt i snak, og efterhånden blev formanden interesseret i vikingerne, og Søren Bloch-Christensen fik mulighed for at prøve at skyde med bue og pil.

- Og så kom vi til at snakke om, det kunne være sjovt at lave et indendørsmarked, for det har ingen prøvet før, siger Søren Bloch-Christensen.

Derfor bliver det nu afprøvet, og Søren Bloch-Christensen håber, der vil være stor interesse for emnet.

- Vi ser, om det er noget, folk synes er sjovt at komme til. Kommer der ikke særligt mange, er det heller ikke sjovt for aktørerne - og så lukker sådan noget jo igen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ros fra politiet: Folk holder afstand

Søndag ifølge

Flere hobbybagere og færre fritidsbetjente, tak

Vi bager mere under coronakrisen. Det læste jeg forleden i en artikel, som tog afsæt i danskernes ændrede indkøbsmønstre i denne tid. Og kigger jeg på min egen husstand, kan jeg bekræfte tendensen. Men det kan altså være et tilfælde. Vores ovn afgik ved døden kort før nedlukningen af landet, og erstatningen er sådan en sag med dampdysser og specialfunktion til hævning af dej. Og det er en fornøjelse. Jeg har sågar indkøbt hulplade og bageenzymer, så jeg nu - næsten - kan konkurrere med bagerens rundstykker. Min opskrift får du i bunden af denne klumme. Engang forestillede jeg mig faktisk, at jeg skulle være bager. Jeg kunne som barn godt lide den følelse af stolthed, det gav mig, når jeg ved at blande mel, vand og gær kunne fremstille noget, der mindede om brød. Og fulgte jeg en opskrift nøje, blev det nogle gange ligefrem godt. Det var en stor tilfredsstillelse. Skulle jeg pege på en enkelt positiv ting, jeg har fået ud af de seneste ugers ekstra hjemmetid, er det bageriet. Det bidrager til hyggen og en smule til stoltheden - og det minder mig ind imellem også om, hvorfor det var helt rigtigt, at jeg ikke blev bager. Vi er nok mange, som ikke blev det, vi forestillede os engang. I dagens avis kan du læse om en, der er blevet lige det, han drømte om. I et afskedsinterview svarer den afgåede direktør for Midt- og Vestjyllands Politi, Jens Kaasgaard, på en række mere eller mindre skæve spørgsmål, som er med til at beskrive ham som menneske. Formen er måske lidt spøjs, men den virker ret godt. Vi får et godt billede af, hvad der har formet manden. Og hvis du keder dig i dit corona-hi, kan jeg klart anbefale dig at løbe spørgsmålene igennem og prøve at svare på det samme. Noget vil måske overraske dig, hvis du tør at være helt ærlig. Det var, da jeg læste den artikel, at jeg kom i tanke om, at jeg engang faktisk drømte om at blive bager. Modsat Jens Kaasgaard er jeg ikke nået langt med den drøm. Der er nok flere, der ligesom politidirektøren drømte om at få en fremtid i uniform. Og måske har kedsomheden i en coronabegrænset hverdag genskabt ambitioner hos en og anden, ligesom jeg har genfundet passion for bageriet. I hvert fald kan jeg konstatere, at der er dukket ret mange fritidspolitibetjente op på det seneste. Jeg forsøger virkelig på at se alle de positive ting, denne krise også gør ved vores samfund. Hvordan vi hjælper hinanden og støtter op om positive tiltag. Hvordan vi bidrager til at stoppe smitten ved at give køb på vores frihed. Hvordan vi generelt tilsidesætter os selv for at hjælpe helheden. Det, vi med et flot ord kalder samfundssind. Eksemplerne er mange, men nogle gange bliver samfundssindet overskygget. Eller måske er det et misforstået samfundssind, der tager over. Jeg har den seneste uge set talrige eksempler på det civile politikorps, som med egen mavefornemmelse og verdensbillede som rettesnor drager i krig mod dem, der fejler. De skyldige og alle dem, der ikke gør det godt nok. Myndighedernes officielle corona-stikkerlinje blev - heldigvis - nedlagt før den rigtig kom i drift. Men lysten til at påpege andres mangler trives alligevel. Det rigtige politi modtager en strøm af henvendelser fra folk, der er bekymrede over andres opførsel. Vi ser fingre, der peger insisterende på dem, der bærer skylden. For nogen må jo have den. Bevæger man sig ud på sociale medier - jeg anbefaler at lade være - kan man se, hvordan hobbybetjentene trives. Der bliver både anklaget, ført rettergang og dømt i den offentlige gabestok. Og det er på ingen måde kønt. For at citerer majestæten: Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Så hellere friske rundstykker. Du skal bruge 25 gram gær, 3 dl lunken vand, 500 gram hvedemel, 12 gram hvedesur (det er surdejspulver, red.), 10 gram bageenzymer og 12 gram salt. Hemmeligheden er i enzymerne og surdejen. Og i at ælte det hele godt på røremaskinen i 10 minutter. Form derefter 12 rundstykker. Pensl med vand, dyp i blå birkes. Lad dem hæve et lunt og fugtigt sted i 40 minutter. Bag ved 210 grader varmluft og gerne damp til de er pæne og sprøde - I min ovn tager det 13 minutter. Velbekomme.

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Navne

Bo er en af de 100, der må arbejde i FN i Wien: Man tænker virkelig på 'Palle alene i verden'

Annonce