Livsstil

Vidste du det? Derfor spiser vi varme hveder på Store Bededagsaften

Hvad er egentlig historien bag Store Bededag og de varme hveder. Få forklaringen herunder. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Hvis du ikke helt forstår, hvad Store Bededag egentlig bruges til, og hvorfor vi skal ære traditionen ved at proppe os med hveder, så får du forklaringen her:

Store Bededag blev indført efter kongelig ordre fra Christian V tilbage i 1686.

På det tidspunkt fandtes der i forvejen adskillige bede-dage, hvor man fastede og bad. Store Bededag blev derfor betragtet som "super-bededagen", der altid falder på den fjerde fredag efter Påske.

Omtrent 100 år efter, at Store Bededag blev skabt, fik Christian den 7.'s berømte livlæge Struensee nok af de mange bededage.

Den tid, bønderne tidligere havde brugte på at bede, kunne nu bruges på bedre ting - såsom at knokle på markerne.

Store Bededag var derfor én af de få overlevende bededage.

Men hvor kommer hvederne så ind i billedet? Jo, bagerne havde nemlig deres eneste fridag på Store Bededag. Derfor måtte de bage ekstra store hvedeknopper, så folk havde brød nok, indtil bageren atter kunne stå bag disken.

Traditionen med at spise hvedeknopperne lever stadig i dag.

0/0
Annonce
Livsstil For abonnenter

Rebecca Laudrup: Min mor og far var mine bedste venner, da vi boede i udlandet

Annonce
Annonce