Annonce
Struer

Vi ved ikke hvor højt braget bliver

Professor Søren Bech ved, at almindelig samtale i en meters afstand måles til 60 decibel. Men han kan ikke spå om, hvor højt braget bliver, når Struer Tracks bliver skudt i gang på lørdag. Arkivfoto.

Struer Tracks bliver skudt i gang med et brag, men videnskaben kan ikke forudsige præcis, hvor meget det vil larme.

Annonce

Struer: Vi kunne lige så godt have spurgt ham, hvor høj en "høj lyd" er. Men professor Søren Bech, forskningsdirektør ved Bang & Olufsen, er lydentusiast og ikke bleg for en udfordring.

Så vi har spurgt ham, hvor meget larm Struer egentlig kan lave, når lydfestivalen Struer Tracks bliver skudt i gang med et brag lørdag klokken 12.

- Altså, hvis du og din nabo møder op med hver sit tågehorn, så ved vi, at I samlet vil producere tre decibel mere, end hvis der blot var ét tågehorn, forklarer Søren Bech.

Ak, ja, havde det dog bare været så simpelt. Men Struer Tracks har opfordret borgerne til at møde op for at fløjte, synge, råbe, snakke, dytte med bilhornet og alt muligt andet.

Og så bliver det vel en smule abstrakt at skulle regne ud.

- Nej! Akustik er ikke abstrakt. Det er en eksakt videnskab, lyder det meget bestemt fra Søren Bech, som med legende lethed redegør for, hvordan man ved hjælp af logaritmiske beregninger kan udregne værdier for de enkelte lyde og lægge det sammen i et samlet lydbillede.

Hvis du og din nabo møder op med hver sit tågehorn, så ved vi, at I samlet vil producere tre decibel mere, end hvis der blot var ét tågehorn.

Søren Bech, professor og forskningsdirektør hos Bang & Olufsen.
Annonce

Står på en alpetop...

Det forbistrede ved at skulle regne på braget er imidlertid, at der er virkelig mange ubekendte faktorer, som påvirker lyden.

- Hvis man havde stået på toppen af et højt bjerg, ville det svare til at stå i et lyddødt rum, og så ville det være forholdsvist simpelt at beregne. Men nu skal det jo foregå på torvet foran rådhuset, så lyden vil blive reflekteret mellem bygningerne, siger Søren Bech og redegør for begrebet "efterklangstid".

For eksempel kan der i en kirke være en så lang efterklang, at de sidste toner fra orgelet kan høres ti sekunder efter, at organisten har sluppet tangenterne.

Annonce

Videnskabelig dagligstue

Akustik er muligvis en eksakt videnskab, men det er også en fascinerende videnskab, netop fordi lyden opfattes så forskelligt.

Det er da heller ikke uden grund, at Bang & Olufsen har godt 20 mand i forskningsafdelingen, både Ph.D-studerende, postdocs og praktikanter.

- Mit speciale er psykoakustikken, som handler om, hvordan lyden bliver opfattet. Det er jo i sidste ende vigtigst, at kunderne oplever, at de får en god lyd ud af produkterne, siger Søren Bech.

Bang & Olufsen har nogle af de samme udfordringer som lydfestivalen: Hvordan skal man måle på opfattelsen af lyden, når møbelindretning, rumtemperatur og alt mulig andet kan påvirke lyden?

Det har den britiske statsradiofoni BBC fundet en praktisk løsning på.

- BBC har lavet målinger, der ligger til grund for en international standard for, hvordan en typisk dagligstue er indrettet, så vi har faktisk hele tre standard-dagligstuer hos Bang & Olufsen, hvor vi kan teste, hvordan lyd bliver opfattet, fortæller Søren Bech.

Annonce

Mød op og prøv selv

Selv de mest avancerede computermodeller vil nok ikke kunne give et bud på, om Struer Tracks vil kunne give et brag, der kan høres helt til Venø.

- Altså, så skal vi jo først kende vindretningen, temperaturen, profilen over vandet og ikke mindst afstanden mellem rådhuspladsen og Venø, siger Søren Bech - den evige optimist.

Men nej, han kan ikke give et bud på, hvor meget "braget" vil larme. Der er nok kun én ting at gøre:

- Mød op, og så må vi høre, hvor meget larm Struer kan lave, siger Søren Bech.

Lydfestivalen vil larme i tre minutter med start lørdag klokken 12.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Ekstra julegave som tak for indsatsen

Annonce