Annonce
Navne

'Vi kan ikke lade mordere sætte dagsordenen': Formand for fredskæmpende forening er gået på pension

83-årige pastor emeritus Svend Aage Nielsen har siden 1967 været formand for Kennedy-selskabet, der arbejder for fred i verden. De seneste 10-12 år har arbejdet foregået fra kontoret i sommerhus. Foto: Johan Gadegaard
Svend Aage Nielsen takker af som formand for Kennedy-selskabet, men trods sine 83 år har han ikke tænkt sig at lægge kampen mod krig og for fred på hylden.

VEDERSØ KLIT: Det hele begyndte den 29. maj 1967...

Den dag holdt den unge præst, Svend Aage Nielsen, en mindegudstjeneste i Toreby Kirke på Lolland i anledning af det, der kunne have været John F. Kennedys 50 års fødselsdag.

Nu døde han i stedet for en attentatmands kugler i Dallas den 22. november 1963. Men for Svend Aage Nielsen levede præsidenten og ikke mindst hans budskab om fred i verden videre - en personlighed og et budskab, som havde grebet Svend Aage Nielsen, da han som teologistuderende nogle år forinden sad på sit værelse på Vesterbro og lyttede til John F. Kennedys indtrædelsestale.

Annonce

- Han talte et enkelt sprog, og jeg blev grebet af, at jeg fik det indtryk, at han ville menneskeheden det godt, siger Svend Aage Nielsen.

Så den 29. maj 1967 holdt Svend Aage Nielsen altså en mindegudstjeneste for den afdøde statsmand. En gudstjeneste, der gav så vældig en genklang, at det førte til dannelsen kort tid efter af Kennedy-selskabet.

Målsætningen var meget enkel: "At holde John F. og Robert F. Kennedys inspiration og livssyn levende, så deres gode ord kan blive omsat til gode handlinger".

Stifteren fortsætter

Lige siden har Svend Aage Nielsen - der for godt en halv snes år siden sammen med hustruen Bodil flyttede fast ud i sommerhuset i Vedersø Klit - stået i spidsen for Kennedy-selskabet. Men i lørdags var det slut. Da selskabet holdt sin generalforsamling på biblioteket i Viborg, gik han af efter 55 års arbejde.

- Jeg er 83, og jeg har haft nogle udfordringer med helbredet, og så bliver man nødt til at træffe nogle beslutninger; der kommer et tidspunkt, hvor man må stoppe, siger han.

- Jeg vil dog stadig arbejde for selskabets formål, og jeg vil stadig blive ved med at blande mig i den offentlige debat. Forhåbentlig får jeg mere tid til det nu, da jeg ikke længere skal være formand.

For Kennedy-selskabets budskab er mere aktuel end nogensinde, mener Svend Aage Nielsen. Krig er ikke en løsning på noget som helst.

Jeg vil stadig blive ved med at blande mig i den offentlige debat. Forhåbentlig får jeg mere tid til det nu, da jeg ikke længere skal være formand.

Svend Aage Nielsen, forhenværende formand for Kennedy-selskabet

- USA gik ind i Afghanistan efter angrebet mod World Trade Center, der kostede 3000 mennesker livet. Krigen i Afghanistan har dræbt 33.000 afghanske børn og har ikke gjort jorden til et sikrere sted, tvært imod, siger han.

Annonce

Et aktuelt budskab

John F. og Robert F. Kennedy indså allerede i 1960'erne, at magtanvendelse var en skidt idé, og det er grunden til, at vi bør lytte til dem i dag, understreger Svend Aage Nielsen.

- Den 9. juli 1965 sagde Robert F. Kennedy: "Skydevåben og bomber kan ikke fylde tomme maver eller uddanne børn, kan ikke opbygge hjem eller helbrede de syge". Og præsident Kennedy sagde: "Lad os aldrig forhandle ud fra frygt. Men lad os aldrig frygte at forhandle". Det gælder også i dag.

 Svend Aage Nielsen gik i lørdags af som formand for Kennedy-selskabet, men han fortsætter arbejdet for fred i verden. Foto: Johan Gadegaard

Når Svend Aage Nielsen ser sig om i verden, ser han imidlertid, at kun få lytter til disse ord; der bliver stadig brugt skydevåben og kastet med bomber rundt om i verden, og der er stadig stor frygt for at forhandle.

- I stedet for at forhandle med russerne, der af historiske grunde frygter fremmede invasioner, trænger NATO sig ind på dem. I Libyen bombede man Kaddafi væk, men efterlod et kaos. Vi har brug for, at der lyttes til Kennedy-brødrene, siger han.

Annonce

Spændende møder

De sidste 40 år har Kennedy-selskabet hvert år uddelt prisen "Mænd af mod" til kvinder og mænd samt organisationer, der i særlig grad har gjort en indsats for freden.

I forbindelse med uddelingen af denne pris har Svend Aage Nielsen mødt mange spændende mennesker. I arbejdsværelset i huset på Lars Murers Vej i Vedersø Klit har han billeder hængende af sig selv sammen med store fredsforkæmpere som Dalai Lama, pave Johannes Paul den 2., Vaclav Havel, og ikke mindst Kennedy'erne; den danske præst fik et livslangt venskab med den overlevende Kennedy-bror, Ted Kennedy.

Kennedy-brødrenes antikrigs-budskab har aldrig været vigtigere, end det er nu, mener Svend Aage Nielsen. Foto: Johan Gadegaard

Men har Kennedy-selskabet så gjort en forskel? Er der overhovedet nogen, der lytter til Kennedy-brødrenes ord?

- Det er svært at sige. Jeg kan huske, at jeg engang i et interview med Politiken ville have avisen til fremhæve Robert F. Kennedys gode ord og fik at vide, at "han er jo død". Men det gør jo ikke hans budskab mindre aktuelt. Vi kan ikke lade mordere sætte dagsordenen. Derfor må vi blive ved med at engagere os, fastslår Svend Aage Nielsen.

Annonce
Sport For abonnenter

Karakterbogen: Damgaard stjal rampelyset på Brammings store aften

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Videoanalyse og liveblog: TTH indkasserede nederlag i Brammings rekordkamp

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Holstebro

Hvis nye barselsregler giver flere børn i institutionerne, så  må vi bare håndtere det

Struer

Borgmesterens sidste budgetaftale: Enigt byråd vil løfte tagene

Erhverv

Lyd fra Lydens By skrev historie: 50.000 koncertgæster til The Minds Of 99 i Parken fik leveret vellyd af lokalt firma

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Navne

Flemming blev sendt til Grønland for at slagte lam: - Det var en gave at få sådan et tilbud fra fagforeningen

Holstebro

Han var fuld, påvirket af narko og endte på taget i Vandkraftsøen

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Erhverv

Gårdejer undrer sig: Blev bedt om at tilbagekalde grillpølser efter fire timer langt besøg

Holstebro For abonnenter

Spidskandidater: Nærmest umuligt at hente stemmer, men vælgermøder er ikke spild af tid

Kultur

Biograf gentager gallaåbning - halvandet år efter åbning: - Åbningen af Big Bio Holstebro har været mit livs mareridt

Annonce