Struer

Fællesskab med måltidet som løftestang: - Vi kan gøre lige, hvad vi vil, og så kan vi jo altid bytte lidt sladder

Humøret fejler bestemt ikke noget i Trivselscafeen på Thyholm, hvor der tirsdag blev spist frokost som en del af Danmark Spiser Sammen-ugen. Foto: Johan Gadegaard
De har det godt i Trivselscafeen på Thyholm, hvor det tirsdag ud over det sædvanlige program også blev til frokost som en del af det tilbagevendende tiltag Danmark Spiser Sammen.

Hvidbjerg: Der blev tirsdag dækket op til både formiddagskaffe og frokost i Trivselscafeen i Hvidbjerg på Thyholm. Det første gør de hver tirsdag og fredag, men tirsdagens frokost skyldtes en helt særlig anledning.

Det er i denne uge, at Danmark Spiser Sammen-kampagnen ruller ud over det ganske danske land med budskabet om at bruge mad og selve måltidet som løftestang til at bekæmpe ensomhed med fællesskab.

Og fællesskab er der masser af oppe under taget over lægerne i Hvidbjerg. Her samles mellem 8 og 14 mænd og kvinder - flest kvinder - mellem 36 og 89 år to formiddage om ugen for at få sig et rundstykke, en kop kaffe - eller to - og så ikke mindst en snak.

- Det er alle typer, der kommer her, og alle er velkomne, forklarer Marianne Rebbe, der er ansat i Trivselscafeen.

Cafeen har eksisteret siden 2010 - først som en projektordning - hvorefter den i 2014 blev gjort til et permanent tilbud. Marianne Rebbe har været med siden sommeren 2017.

- Der er mange herude, som sidder alene, så vi gør det her for at reklamere lidt for os selv, siger hun om tirsdagens frokostarrangement.

Der er jo flere mænd i Hvidbjerg end mig, men hvordan vi får fat i dem, ved jeg ikke.

Søren Skærbæk, 68 år, Hvidbjerg

Plads til flere

Der er nemlig plads til flere i Trivselscafeen, som ud over forplejning og snak blandt andet kan tilbyde forskellige former for håndarbejde, spil eller måske en gåtur.

Det bliver også til ture ud af huset til for eksempel Hjerl Hede, en julefrokost og deltagelse i Ladywalk, som er et motionsløb, hvor man - ja - går.

- Alt sådan noget aftaler vi her, forklarer Marianne Rebbe.

- Jeg kommer her både tirsdag og fredag, for det er så hyggeligt, fortæller Ellen Jensen på 80 år fra Hvidbjerg.

Hun er kommet fast siden 2014.

- Jeg sidder bare og snakker, spiller lidt ludo og læser avis. Vi har det godt herovre. Et godt samvær. Vi kan gøre lige, hvad vi vil, og så kan vi jo altid bytte lidt sladder, siger Ellen Jensen med et smil.

Tirsdagens frokostmåltid var da også kun til at blive glad over for den 80-årige kvinde, der ellers selv skulle have været hjem og stå ved komfuret, og det kan godt være lidt strenge, som hun siger, når man har været afsted hele formiddagen.

Hygge og samvær

Søren Skærbæk på 68 år også fra Hvidbjerg - en af de få mænd, som jævnligt kommer i Trivselscafeen - kan da også kun undre sig over, at der ikke er flere mænd, der finder vej til det lille fællesskab oppe under taget.

- Der er jo flere mænd i Hvidbjerg end mig, men hvordan vi får fat i dem, ved jeg ikke, fortæller han, hvorefter undertegnede beder ham forklare, hvad de ville kunne få ud af at komme set med hans øjne:

- Her er hygge og samvær, og hvis jeg ikke har været her et par gange, så ringer de jo efter mig for at høre, om jeg er blevet syg.

Spørger man Marianne Rebbe, kan manglen på mænd skyldes, at man ikke har mulighed for eksempelvis at indrette et værksted, hvor de kan lave noget.

- Det kunne være fedt med et lille værksted, så vi har noget at tilbyde dem. Lige nu har vi ikke så meget, men vi hygger os, siger hun.

Tirsdagens frokost stod i øvrigt på bacon/porretærte med salat oppe under taget over lægerne i Hvidbjerg.

Danmark Spiser Sammen

Med store og små spisearrangementer over hele landet ønsker Danmark Spiser Sammen-kampagnen at gøre det lettere at møde nye mennesker og at invitere til samvær og fællesskab.

Der skal sættes fokus på ensomhed ved at bringe mennesker sammen, der ikke normalt mødes, og målet er at komme ud i enhver krog af Danmark – på tværs af generationer og kulturer.

Danmark Spiser Sammen strækker sig over hele året med to nedslag i uge 17 og uge 45. Formålet er, at man som enkeltperson bliver hjulpet på vej til at række ud og invitere naboen, den fremmede, forældregruppen eller fodboldklubben til en øl, en kop kaffe, en pizza eller måske en middag.

Omkring 350.000 mennesker føler sig ofte ensomme ifølge Folkebevægelsen mod Ensomhed, hvis vision er, at ingen i Danmark skal rammes af alvorlig ensomhed.

Over 80 organisationer arbejder sammen om denne vision, og en del af indsatsen er den store landsdækkende begivenhed Danmark spiser sammen, som løb af stablen første gang i 2016.

Kilde: www.danmarkspisersammen.dk

0/0
Annonce
112

Havetraktor og fører væltede ned ad skrænt

Struer

Hvordan lyder Limfjorden mon, hvis man ligger på bunden af den?

Erhverv For abonnenter

Først tabte de selv 85 kilo - nu har de hyret manden bag til hele virksomheden

Kultur

Er det en skraldespand? Ny udstilling åbner på museet i dag

Erhverv For abonnenter

Derfor siger Vejdirektoratet nej til ny vej, der giver adgang til Gimsinglundvej

Struer For abonnenter

Tidligere stemmesluger for DF vil tilbage som socialdemokrat: Jeg tror, jeg var gået uanset hvad

Struer For abonnenter

Signe blev ramt af stress i skolen: Jeg overvejede, om det var det hele værd

Struer For abonnenter

Han glæder sig til at udvikle Struer Energi Park

Struer

Regn til nye sansehaver

Annonce