Annonce
Debat

Vi har som mennesker eet liv

Lars Stampe. Arkivfoto

Læserbrev: Tilbageblik i vore livsforløb danner grundlag for de valg, vi tager for at skabe bedre livsbetingelser for vores og vores efterkommeres fremtid.

Dette kan de fleste af os genkende og godkende som en betingelse for at leve en nutid i trivsel.

Men der er mennesker i Danmark, der ikke har muligheden for at skabe et liv på solsiden, selvom vi som erklæret videnssamfund har den viden, der kunne og burde ligge til grund for den debat og det lovgrundlag, der kunne skabe muligheden for dem også.

Annonce

Det er enkelt og nemt og alligevel så alt om sig gribende.

Der kan fokuseres på mange nuancer, aspekter og retninger. Jeg vælger her at anskue de unge sårbare mennesker.

Vi har mange, der er født med og vokset op med reducerede muligheder for selv at skabe sig et frit liv efter egne valg.

De er afhængige af de valg, vi ”forældre” og ”behandlere” og ”politikere” tager for deres muligheder.

Vi burde i et humanistisk samfund stille os selv spørgsmålet: ”Ville jeg kunne leve det liv, jeg lever nu, under de betingelser denne gruppe af børn og unge tilhører?"

Hvis vi tænker på de mange milliarder, vi som samfund har brugt under pandemien. Og forestiller os, at vi investerede lige så grundigt i værdigheden for det enkelte menneske som i konsekvenserne af corona, hvor langt ville vi så ikke nå som samfund?


Vi burde i et humanistisk samfund stille os selv spørgsmålet: ”Ville jeg kunne leve det liv, jeg lever nu, under de betingelser denne gruppe af børn og unge tilhører?"Jeg tror på, at vi hver især ville få det endnu bedre og ikke mindst føle en reel glæde og tilfredshed med det samfund, der ikke kun har forsket i og beskrevet menneskets leve-betingelser, men rent faktisk har handlet på den viden vi har.

Så ville vi ikke acceptere, at der er udsatte børn og unge, der ender i et liv præget af afvænningsbehandlinger, eller i at blive udnyttet af udsatte lånegivere og pengeinstitutter - samtidig med at de levede i isoleret ensomhed uden venner og oplevelser.

Eller tilbringe deres liv på institutioner, hvor der ikke er nok fagpersonale til at støtte og vejlede dem ind i de almindeligheder og den hverdag, vi andre tager for givet.

Jeg tror på, at vi skal skabe og endnu mere investere i nye, nyttige og bæredygtige beskæftigelser med mulighed for gejst og glæde for disse unge - så også de kan føle sig værdsat af samfundet som ”nyttige”.

Hvis vi som samfund virkelig vil det, og sætter ind med test og måling af livskvaliteten og trivsel hos dem, så ville vi som samfund få det endnu bedre med os selv og vores nabo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce