Lemvig

Vi har ingen fremtid hvis ikke I gør noget

Eleverne fra Kongensgaard Efterskole forbereder sig på strejken på fredag for at gøre opmærksom på de voldsomme klima-udfordringer. Foto: Lars Kamstrup
Efterskoleelever nedlægger undervisningen og strejker på fredag for at råbe politikerne op om klima-udfordringerne

Nørre Nissum: På fredag 15. marts er der klokken 10.00 strejke-arrangement midt i seminariebyen i Nørre Nissum. Det er elever fra Kongensgaard Efterskole, der arrangerer strejken, og hvorfor gør det så det? Jo, de anser det for deres pligt at gøre noget drastisk for at gøre opmærksom på, at nu er det absolut sidste chance for at gøre en indsats for et bedre klima på jorden, hvis det er sådan, at de skal få et liv her på kloden, når de er voksne.

Faktisk mener de, at hvis ikke det lykkes at råbe politikerne op, så er der ingen grund til, at de skal tænke på egen fremtid med børn og børnebørn. Jordkloden vil være ødelagt, inden det bliver en realitet.

- Vi er nødt til at gøre noget. I det mindste kan vi så sige, at vi gjorde noget for at ændre på holdningerne, hvis det alligevel skulle gå sådan, at vi ikke bliver hørt, og vi kommer til at stå i den situation, at vi har ødelagt klimaet og dermed vores egen klode. Vi har jo kun denne her klode. Vi kan ikke bare flytte væk, siger Julie Stjernholm, Christoffer Hjorth og Jonas Bilsom.

De er talerør for samfundsholdet i 8.-9. klasse på Kongensgaard Efterskole. Det er dette hold, der arrangerer strejken på fredag, og de vil inden da forsøge at få andre efterskoleelever med til at stille op på fredag, så arrangementet kan blive så stort som muligt.

- Men under alle omstændigheder gør vi det selv. Vi er nødt til at gøre noget, siger Christoffer Hjorth.

Det var en tv-udsendelse om den svenske teenager Greta Thornberg, som overbeviste eleverne om, at nu burde de også gøre noget aktivt. Den 15-årige svensker strejker en gang om ugen for at gøre opmærksom på klima-problemerne. Efter det besluttede holdet med opbakning fra deres lærere, at de ville gøre noget aktivt.

- Vi vil gøre en forskel og gøre opmærksom på problemerne, siger Julie Stjernholm.

De tre elever fortæller om plastik-forurening, hvor havets dyr og fisk går til, fordi der er plastik overalt.

- Selv om der står en affaldsspand, så gider man ikke gå hen for at smide sit affald i den, men smider det på jorden. Man tænker, at for eksempel et sugerør ikke betyder så meget. Men det spredes og ødelægger miljøet. Og der må gøres noget nu for at stoppe benzin- og dieselbiler. De forurener helt vildt. Det må være elbiler, selv om det lige nu er dyrere. men penge er ikke så vigtigt som klimaet. Vi unge må og kan ikke acceptere, at klimaet bliver ødelagt, så vi ingen fremtid har, lyder det fra de tre, mens holdkammeraterne har travlt med at lave materiale til selve strejken.

De håber, der kommer mange på fredag - ikke bare for at være med, men også for at se på, hvad der foregår, så man kan blive bevidst om, at vi alle skal gøre en indsats for klimaet.

- Vi strejker i dagtimerne, fordi vi vil råbe politikerne op,og vi vil vise vor utilfredshed med dem. Vi vil have klima-politikken tænkt ind i alle dele af vort samfund. Politikerne skal lytte til klima-forskerne, kan man blandt andet læse i det skriv, eleverne har lavet på forhånd for at få flere med til strejken.

Der vil være taler, indslag og fællessang ved arrangementet på torvet midt i byen.

0/0
Annonce
112

Slange er tilbage hos sin ejer

Lemvig

Brud med traditionen: Ingen heste på årets dyrskue

Erhverv For abonnenter

Aldrig oplevet før - solgte tre huse i samme by på en uge

Byens Bedste

Se lørdagens store show: De blev kåret som Byens Bedste

Lemvig

Nyt tiltag: Mand - find dig et fællesskab

Lemvig

Fodterapeut har fået kvalitetsstempel

Annonce