Annonce
Debat

Vi har alle en interesse i at uddanne flere social- og sundhedshjælpere

Tanja Nielsen, formand for social- og sundhedssektoren ved FOA i Holstebro mener, at debatten om behovet for flere SOSU'er tager et helt forkert afsæt. Genrefoto: Tommy Kofoed
Annonce

Læserbrev: Holstebro Kommune kan blive nødt til at skille sig af med 18 fastansatte social- og sundhedsassistenter næste år. Sådan starter artiklen i Dagbladet i mandags.

Dermed åbnes der for en helt absurd diskussion om effekterne af et øget optag på social- og sundhedsuddannelserne.

Heldigvis blev forslaget om at ’finde pengene’ i eget budget nedstemt, så vildfarelsen ikke får de dramatiske konsekvenser, som vi i første omgang blev præsenteret for.

Men debatten bygger på et helt forkert grundlag.

For FOA har ganske rigtigt sammen med Regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening (som repræsenterer blandt andre Holstebro Kommune ved forhandlingsbordet) forhandlet sig frem til en aftale, som skal sikre flere social- og sundhedsmedarbejdere i fremtiden. Det er nødvendigt, hvis ældre i Holstebro og alle andre kommuner skal have en værdig pleje.

I debatten i Dagbladet kommer det til at lyde som om, Holstebro Kommune er blevet pålagt at uddanne flere for egen regning. Vi har alle – pårørende, ældre og kommunen – en interesse i at uddanne flere social- og sundhedshjælpere og -assistenter.

Holstebro Kommune er i den øverste tredjedel af de kommuner, som kommer til at opleve størst mangel på personale i 2028, viser en analyse, FOA har lavet. Det sker fordi, vi står overfor store årgange, som vil trække sig tilbage fra arbejdet i ældreplejen, og fordi der kommer flere ældre i fremtiden. Den demografiske udvikling med andre ord.

Beregningerne til mødet i social- og sundhedsudvalget viser et merforbrug på over 7,5 millioner kroner til løn til elever til næste år. Det er det beløb, der svarer til 18 fuldtidsstillinger. Men regnestykket er forkert.

For mens kommunen ganske rigtigt nævner, at der er afsat penge til øget rekruttering i finansloven for 2019, står der intet om de penge, der er afsat i økonomiaftalerne for 2019 og 2020, hvor der netop er taget hensyn til den demografiske udvikling i kommunerne. Aftaler, som Kommunernes Landsforening har været med til at indgå. Det vil sige, at Holstebro Kommune får flere penge til de udgifter, et større antal ældre medfører – herunder uddannelse af mere social- og sundhedspersonale. Der er heller ikke medregnet AUB-midler eller finansloven for 2020.

Dertil kommer, at kommunerne tilbage i tiden er blevet kompenseret for et højt elevoptag – højere end det er i dag. Det er penge, som ikke er blevet taget fra kommunerne igen og derfor stadig findes i de kommunale kasser.

For alle aftaler gælder, at pengene bliver givet over det samlede statslige tilskud til driften i kommunen. Det er en misforståelse at påstå, at der ikke er afsat penge til at uddanne flere social- og sundhedsmedarbejdere bare fordi pengene ikke er mærkede med netop det mærkat. Og det er værre end en misforståelse at påstå, at det skal koste fastansatte jobbet at uddanne nye. Det er der ingen – heller ikke kommunen – der har interesse i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

70 kontroller i weekenden: Politiet fandt intet galt

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce