Annonce
Holstebro

- Vi har aldrig oplevet det her før: Læger og apoteker løber snart tør for influenza-vacciner

- Vi er i løbende kontakt med leverandørerne om flere vacciner, men det er vanskeligt, da det ikke kun er i Danmark, der er en ekstraordinær stor efterspørgsel, men på verdensplan, siger vicedirektør hos Statens Serum Institut, Ole Jensen. Genrefoto: Lionel Bonaventure / AFP
Selvom der er indkøbt flere vacciner i år end tidligere, kan antallet slet ikke følge med efterspørgslen for at gardere sig mod influenza, men også corona. Det er ekstremt i år, lyder det fra læger og apotek.
Annonce

Holstebro: Telefonen ringer, men Birgitte Høyberg, souschef hos Holstebro Løveapotek, kan ikke umiddelbart komme til telefonen.

Hun vaccinerer.

Denne dag er der lidt over 90 personer, som skal have et stik, forklarer hun, da hun får tid til at snakke.

I det øjeblik hun igen lægger røret, venter endnu en vaccination.

- Der er mange flere, der vil vaccineres, end der plejer. I kraft af at flere lægehuse nu heller ikke har flere influenzavaccinationer, så kommer der selvfølgelig også flere herned, når hun lige at tilføje.

Holstebro Løveapoteket vurderer, at det har vacciner "i nogle dage endnu", men så er det også slut, medmindre der kommer nye forsyninger.

Vinderup Lægehus er i en lignende situation. Her vurderer læge Laila Andersen, at lægehuset løber ind i problemer i den kommende uge.


Vi holder skansen, men det har godt nok været ekstremt i år. Vi økonomiserer med vaccinerne.

Michael Poulsen, læge, Lægeklinikken Brotorvet


- Jeg tror, at vi løber tør op af formiddagen mandag. Herefter vil det stadigvæk være sådan, at personer over 85 år kan få, men ikke dem under 85 år, siger Laila Andersen.

Som alle andre steder oplever man i Vinderup en stigende efterspørgsel i forhold til andre år for at gardere sig mod influenza - og i samme ombæring covid-19.

- Hvis man både får covid-19 og influenza er man noget mere udfordret, og risikoen er det større. Nu hvor der ikke er nogen vaccine mod corona, så er man trods alt det skridt foran ved at være vaccineret mod influenza, siger Birgitte Høyberg.

- Hvert år oplever vi et kort øjeblik med restordre, men vi har aldrig oplevet det her før, lyder det fra Laila Andersen.

Annonce

Det har været ekstremt

Det kan se ud til, at nye forsyninger har lange udsigter, når man spørger Statens Serum Institut. Her må vicedirektør Ole Jensen konstatere, at status er uændret:

- Vi er i løbende kontakt med leverandørerne om flere vacciner, men det er vanskeligt, da det ikke kun er i Danmark, der er en ekstraordinær stor efterspørgsel, men på verdensplan.

Spillet om vaccinen

Influenzavaccinerne bestilles af Statens Serum Institut i marts måned. Antallet findes i samråd med Sundhedsstyrelsen og Sundheds- og Ældreministeriet. I år har antallet været 1,6 millioner doser (normalt er antallet 1 million).

Der er i år købt influenzavacciner ind til vaccination af 75 procent af risikogrupperne og til 75 procent af det sundhedspersonale, der ligeledes anbefales vaccineret i år. Disse grupper tilbydes vaccinen gratis, oplyser SSI.

Endvidere er der købt cirka 150.000 doser ind til vaccination af personer uden for disse grupper. Det svarer til det niveau, der kendes fra tidligere år. Disse personer betaler selv for vaccinationen.

Sundhedsstyrelsen - SSI bakker op - har henstillet kun at vaccinere eller lade sig vaccinere, hvis man er blandt de grupper, der får tilbud om gratis vaccination.

Statens Serum Institut havde ellers bestilt et rekord stort antal vacciner - 1,6 millioner doser mod én million de seneste år - men efterspørgslen har været så stor, at man fra den 15. oktober har stoppet for nye bestillinger af influenzavaccine.

- SSI har fået de sidste doser hjem i denne uge og begynder torsdag at distribuere dem i forhold til de bestillinger, der er afgivet inden den dato, og som afventer. Endvidere holder vi indtil videre minimum 50.000 doser på et spærret lager, siger Ole Jensen.

Hos Lægeklinikken Brotorvet forventer man at have nok til de kronikere, der har booket tid frem til den 1 december.

- Så vi holder skansen, men det har godt nok været ekstremt i år. Vi økonomiserer med vaccinerne. Der har været langt flere end normalt, der vil vaccineres, og det er også hensigtsmæssigt at gøre. Der er nok af den 3-valente influenzavaccine til dem over 85 år, men det er den 4-valente til dem under 85 år, der er problemer med, forklarer læge Michael Poulsen fra Lægeklinikken Brotorvet.

Grundet manglen på vaccine kan man i øjeblikket ikke købe sig til en vaccine.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nu går det fint i blæst fra sydvest

Struer

Ekstra julegave som tak for indsatsen

Annonce