Annonce
Holstebro

Veterancafeen på jagt efter nye lokaler

Hver anden onsdag mødes ligesindede veteraner til en onsdagssnegl og en kop kaffe. Foto: Jan Briks
I Veteran Café Holstebro er man nu gået på jagt efter bedre, mere hjemlige lokaler.

Holstebro: Der er kaffe på termokanden. Soldaterhumor henover bordet. Hyggen får frit løb.

Men et sted bagerst i hovedet på flere af dem, der hver anden onsdag mødes i Veteran Café Holstebro, er nethindebilleder af døde kolleger og mine-sprængte krigsofre.

Herude har halvdelen PTSD - i mild eller svær form. Det er blandt andet grunden til, at flere ikke vil sidde med ryggen til døren.

Caféen, der bliver drevet frem af frivillige, startede i august 2016, og siden har veteraner fra hele Midt- og Vestjylland hver anden onsdag kunnet komme uanmeldt forbi.

- Det er jo en måde at kunne mødes med ligesindede på - et fristed, hvor man kan fortælle historier og stifte nye bekendtskaber, siger 47-årige Michael Grøngård, der er en af de faste gæster.

Caféen har siden stiftelsen i august 2016 haft til huse i HLT-værkstedet, et beskyttet beskæftigelsestilbud til borgere med hjerneskade, fysiske handicaps eller psykiatriske lidelser. Og selvom caféen er taknemmelige over at må låne lokalerne, så er man nu ved at se på nye:

- Vi vil godt kunne sætte vores eget præg. For eksempel have nogle kort over Balkan, Irak og Afghanistan på væggene. Problemet med lokalerne her er også lysstofrørene, der kan trigge PTSD'en hos nogle af dem, der er ramt, siger Michael Grøngård. Derfor er caféen nu gået i gang med at se sig om efter nye lokaler - samt at forsøge at få penge udefra til købet.

- Det skal være et sted i midtbyen. Så dem, der kommer udefra, kan gå derop, siger Ann Kirstine Nejrup, Michael Grøngårds kone.

Annonce

Små donationer

Caféen får løbende små donationer til at holde driften vedlige. Men en af de største af slagsen, på 15.000 kroner, blev sendt til klubkassen i starten af september.

Pengene kommer fra den Dancon-march (en velgørenheds-event, som hvert år afholdes af udsendte soldater), som i år blev afholdt i Kosovo, hvor Michael Grøngård var udsendt indtil for nyligt.

- Den ene halvdel donerede vi til to skoler i Kosovo, som fik blandt andet borde, elradiatorer, trillebør, økse til at hugge brænde og rengøringsartikler. Den anden halvdelen donerede vi til Veterancafeen, forklarer Michael Grøngård.

Det er den slags donationer, der holder veterancaféen i live.

- Vi har også sidste år fået lokaler stillet til rådighed af STS-biler til et foredrag med Anders Agger. Så sponsorede Thisted Bryghus øl og vand, og så fik vi overskuddet fra entré-prisen, siger 66-årige Mogens Halgaard, der er Cypern-veteran.

- Ja, og så får vi sponsoreret brød og onsdagssnegle af Guldbageren. Det er vi utrolig taknemmelige for, tilføjer han.

Et hjem

I de næste par måneder frem er jagten nu i gang på nye lokaler. Håbet er, at det kan få flere ned at snakke.

- Det bliver forhåbentlig noget andet, når det ikke er så "kliniske" omgivelser. Når man kan føle sig lidt mere hjemme - det er noget af det, som flere har efterspurgt, siger Michael Grøngård.

Det er ikke alle, der dukker op til sådan en aften, der har behov for at snakke:

- Nogle har nok i bare at komme og få en skive franskbrød og være her - og så er det fint, siger veteranen, der håber, at flere i fremtiden får lyst til at svinge forbi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce