Erhverv

Vestjysk rekrutteringsbureau udvider - skaffer ledige hænder i Litauen og Rumænien

Der er efterhånden så få ledige hænder, at det går ud over produktiviteten - både i landbrug, industri og håndværk. Nu vil Holstebro-bureauet Akurat skaffe flere ledige hænder, både vikarer og fastansatte. Foto: Anders Trærup/Akurat.
Akurat har udviklet sig meget siden starten som vikarbureau for landbruget. Efter 25 år med landbrug og rengøring vil Akurat nu også hjælpe industri og håndværk.

HOLSTEBRO: Ledigheden er meget lav, helt nede omkring tre procent.

Flere brancher melder endda om fuld beskæftigelse med under én procent ledige – og virksomhederne rapporterer i stigende omfang, at manglen på kvalificeret arbejdskraft er den største hæmmer for vækst.

Det håber rekrutteringsbureauet Akurat i Holstebro at kunne gøre noget ved.

- Vi har mange års erfaring med at rekruttere medarbejdere til landbruget og til vores eget rengørings- og hjemmeservicebureau og har derfor et rigtig godt og stort netværk til rekruttering af dansk arbejdskraft, både som vikar og rekruttering til faste stillinger. Nu udvider vi rekrutteringsplatformen, så vi for eksempel kan skaffe folk til industrien, hvor man især har svært ved at finde nogen, som vil arbejde på skæve tider, fortæller direktør Peter Graugaard.

Akurat finder mange af de ledige hænder i Rumænien og Litauen, men hidtil har man måttet afvise mange kandidater, og det giver jo ikke ret meget mening, når der mangler arbejdskraft herhjemme.

- Det har typisk kun været hver fjerde kandidat, som har erfaring med og lyst til at arbejde i landbruget, så vi har kontakt til mange ansøgere med gode kompetencer. De har faktisk et godt uddannelsessystem, og vi har set mange, som kommer med erfaring inden for håndværk eller er uddannet CNC-operatør, siger Peter Graugaard.

Akurat A/S

Akurat blev stiftet af vestjyske landmænd på foreningsbasis i 1970’erne. Dengang var fokus på at skaffe husbondafløsere. Det blev suppleret med rekruttering af fast personale, og senere blev bureauet udvidet med rengøringsservice. Nu er man på vej til at rekruttere mere bredt, blandt andet også til industrien.

Rekrutteringsbureauet har syv ansatte på kontoret i Holstebros udviklingspark, Nupark. Derudover har man rekrutteringsmedarbejdere i Rumænien og Litauen.

Rengøringsafdelingen beskæftiger 40 ansatte, som gør rent både i private hjem og hos virksomheder, men 40-60 landbrugsmedarbejdere arbejder på skiftende arbejdspladser som vikarer.

Akurat opkøbte sidste år virksomheden Agrojob. Akurat er ikke længere en forening, men et aktieselskab. Direktør Peter Graugaard ejer halvdelen af virksomheden.

Hjemmeside: www.akurat.dk.

Forbedret sprogundervisning

Bureauet har et par medarbejdere i Holstebro med rumænsk baggrund, og telefonen gløder, mens de sidder og snakker rumænsk med kontakter i hjemlandet på jagt efter ledige hænder. Men ude på de danske arbejdspladser skulle de jo helst kunne tale og forstå dansk, så hvordan skal det fungere?

- På en fabrik er det måske ikke så nødvendigt, at man taler dansk lige med det samme, hvis man bare kan begå sig på engelsk. Og ellers er der jo gode tilbud om sprogundervisning. Det hjælper vi også med at finde ud af, når vi ordner alt papirarbejdet for arbejdsgiveren og medarbejderen, forklarer Peter Graugaard.

Han er meget glad for, at VUC Holstebro har udvidet tilbud om sprogundervisning og håber, at det bliver almindeligt i flere kommuner:

- Førhen kunne man kun deltage i gratis undervisning på sprogskolen inden for de første tre år. Men mange kommer jo herop med en plan om, at de bare skal tjene nogle penge i en periode og så rejse hjem – lidt lige som de mange danske håndværkere og sygeplejersker, som har været i Norge for at arbejde – men så bliver nogle af dem glade for at være her og vil gerne slå sig ned og blive en del af lokalsamfundet.

- VUC Holstebro har et tilbud, så de også kan få sprogundervisning, mens de arbejder, også selv om de har været her i mere end tre år. Det er en rigtig god idé, for vi har brug for deres arbejdskraft, siger Peter Graugaard.

Dobbelt så mange hænder

Akurats rengøringsbureau stiller dog skrappere krav til personalet. Her er hovedparten af de 40 medarbejdere danskere og de øvrige medarbejder har lært at tale og forstå dansk, inden de blev ansat.

- Vi gør rent og hjælper med havearbejde og så videre for en del ældre, som gerne vil have suppleret hjemmehjælp. Det er meget vigtigt for os, at det så vidt muligt er den samme, faste medarbejder, som kommer ud til dem, og det skal selvfølgelig være en, de kan snakke med, så de får en god service, siger Peter Graugaard og tilføjer, at stadig flere i den arbejdsduelige alder nyder godt af skattefradraget til at købe sig til hjælp med rengøringen, så der er mere tid til at slappe af efter fyraften.

Akurat har de senere år rekrutteret cirka 300 vikarer og fastansatte til midt- og vestjyske virksomheder på årsplan. Med en udvidelse af både det geografiske dækningsområde og en bredere rekruttering til flere brancher håber man at fordoble antallet.

Det betyder, at Akurat også forventer selv at vokse.

- Vi kommer nok til at skulle være et par stykker mere på kontoret. Der er heldigvis lidt plads at vokse på her i Nupark, siger Peter Graugaard.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

Tour de Toilet: Er der virkelig ingen steder at ski.. på hele Thyholm?

Sport

Efter blot to løb fik Mikkel en invitation til verdenseliten

Kultur For abonnenter

Offerkarret fra Stendis og skelettet i den lille gule kuffert

Indland For abonnenter

16-årige Gitte blev myrdet for 40 år siden: Morderen er aldrig fundet

Danmark

Landevejenes farende svende mødes i Vorbasse: - Der er ikke mange af os tilbage

Livsstil For abonnenter

Forfatter og journalist Lone Theils: Jeg ser verden som et fantastisk sted, der skal opdages

Indland

Små kommuner dropper parkeringskontrol efter ny regel

Kultur

Nana var ikke i tvivl, da hun fik øje på stor koloni af buksebier: De skal beskyttes

Annonce