Annonce
Holstebro

Vestjyder vil nu betale mere for nyt hus

Det er ikke kun stigende boligpriser, der gør, at vestjyderne betaler 16,1 procent mere for en bolig end for fem år siden. Boligerne, der bliver solgt, er ofte større og i bedre stand end for fem år siden. Arkivfoto

Større optimisme i samfundet og større boliger til førstegangskøbere er medvirkende til, at vestjyderne betaler 16,1 procent mere for en bolig end for fem år siden.

Holstebro: Vestjyderne er klar til at betale mere for en bolig end for fem år siden. Det viser en opgørelse fra Boligsiden, der har regnet ud, at vestjyder i første kvartal i år betalte 1.394.465 kroner, hvilket er 16,1 procent mere end i første kvartal af 2013 hvor den gennemsnitlige købspris var 1.200.785 kroner.

Og det er noget ejendomsmæglerne i Holstebro kan nikke genkendende til.

- Vi står i en helt anden situation nu end for fem år siden. Dengang var vi på bagkant af finanskrisen, hvor folk stadig var lidt tilbageholdende og var mere forsigtig med hensyn til at få solgt den nuværende bolig, låne penge og så videre. Nu er markedet blødt op, og kommende boligejere er ikke så pessimistiske med hensyn til fremtiden, siger ejendomsmægler Kim Fuursted Poulsen fra Nybolig Holstebro.

Han nævner højere beskæftigelse, lavere rente, større optimisme samt flere penge mellem hænderne og lyst til at bruge dem, som årsag til, at folk gerne betaler mere for en bolig.

På landsplan er gennemsnitsprisen på boliger dog steget hele 27 procent på fem år.

- Ser vi på lønnen i Danmark, er den ikke steget proportionalt med boligpriserne, så det er ikke en heftig lønudvikling, der har påvirket det øgede boligforbrug. Den udvikling, vi har set i købesummen, skal derimod ses i lyset af, at det er blevet billigere at låne penge, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk i en pressemeddelelse.

Annonce

Førstegangskøbere trækker op

En af de grupper, der i dag betaler mere for en bolig er førstegangskøberne, fortæller ejendomsmægler Kaj Pilgaard fra Estate Boligbørsen.

- Jeg oplever, at flere unge købere fremtidssikrer sig og køber en større bolig end for fem år siden. Dengang købte et ungt par typiske en lejlighed eller et lille rækkehus, mens de i dag gerne vil have et større hus med to-tre børneværelser, så de ikke behøver flytte igen, siger han.

- Samtidig har bankerne løsnet op, så førstegangskøberne får lov til at låne lidt mere, så de har råd til et større hus eller købe noget med behov for en modernisering, siger Kaj Pilgaard.

Opgørelsen fra Boligsiden.dk viser, at gennemsnitsprisen på boliger er steget mest i København, hvor boligerne er steget med 47,8 procent til 3.931.928 kroner i gennemsnit. Stigningen er mindst i Nordjylland, hvor nordjyderne i gennemsnit betaler 1.606.816 kroner - 15,7 procent mere end for fem år siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Leder For abonnenter

Den socialdemokratiske pølsefabrik

Politik er sjældent kønt. Som den tidligere tyske rigskansler Bismark sagde: "Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de." Det er sikkert ikke helt forkert. Der er næppe mange, der har fået væsentligt meget mere tillid til landets politikere efter at have set den mail, som blev lækket fra Socialdemokratiet omkring de forestående forhandlinger om en ny kommunal udligningsordning. Her fremgår det, at finansministerens særlige rådgiver sammen med to ledende medarbejdere i AIA (Socialdemokraternes informationskontor red.) skal stå for ”historier på Venstre (…) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet”.” Med andre ord; regeringens folk skal angribe Venstre på sociale medier og i rigtige medier, mens man samtidig forhandler med dem. Man fristes naturligvis til at spørge, hvorfor dog begynde at angribe sin forhandlingspartner, mens man forsøger at lande en aftale i et fortroligt rum? Men det svar får man aldrig som et rigtigt svar, der giver nogen objektiv mening uden for Christiansborgs tykke mure. Sådan er politik åbenbart bare. Sådan er det at lave pølser. Nu er Socialdemokraterne næppe ene om at have strategier for, hvordan man bedst mulig nedgør og forsøger at ydmyge sine politiske modstandere. Man kan dog med rette undres over, at det skal ske ved at bruge skattebetalte personlige rådgivere og statsfinansierede partiapparater til at lave smudskampagner. I tilfældet Socialdemokraterne kan det desuden virke helt overflødigt. Modsat Venstre har partiet jo vist, at det faktisk godt kan lade sig gøre at have en et-parti regering, der ikke hele tiden balancerer på randen af sammenbrud. Læg dertil at oppositionen anført af Venstre satdig virker som om, at den ikke har nogen form for selvstændig politik. Det værste i mail-sagen er dog, at udligningsreformen faktisk er rigtig vigtig for kommunerne, der hver dag forsøger at levere den mest borgernære service til landets borgere. De har fortjent en mere seriøs indgang til udligningsspørgsmålet end et stykke absurd politisk skuespil anført af Socialdemokraterne.

Annonce