Annonce
Holstebro

"Vestjyder kan vi ikke snakke med om ulven. Det er naivt at tage derud"

Sådan er der folk østpå, der tænker. Men ikke de studerende og forskere, der har arbejdet sammen med borgere i Idom-Råsted om et ulve-projekt. Hvad har de lært af de lokale?

Idom-Råsted: For seks dage siden fik Idom-Råsted-borgerne en stemme ind i ulve-debatten. En 18 sider stor rapport, som giver ulve-hadere og ulve-elskeres bud på en bedre og mere tryg forvaltning af ulv, blev under stor mediebevågenhed offentligt mandag. Forude ligger et halvt års arbejde - og en dynge interessetimer - investereret af 33 borgere i Idom-Råsted, to specialstuderende og to forskere fra Aarhus Universitet.

Èn af de studerende er Caroline Mikkelsen. Hun er vokset op i Vejrum, men er flyttet til Aarhus for at læse biologi og er ved at lægge sidste hånd på sit speciale.

- Vi synes jo selv, det er et vigtigt projekt, men der har da også været nogen, som har sagt: Arg, vestjyder, dem kan vi ikke snakke med. Det er godt nok naivt at tage derud, fortæller Caroline Mikkelsen.

Hun er holdt om med at tjekke ulve-kommentarer på Facebook.

- Jeg bliver ked af det som vestjyde, at vi bliver kaldt stenaldermennesker, og nu må vi også lige komme ud af Rødhætte-verden. For det er slet ikke det, det handler om. Det handler om, at der er en frygt, den er helt reel. Derfor synes jeg også, at det er relevant at komme herud og høre, hvad folk har har at sige, og tage deres problematikker seriøst i stedet for at gøre dem til grin. Ellers får man aldrig et samarbejde op at køre og lykkes med et projekt, siger Caroline Mikkelsen.

Forskerteamet

Følgende forskere og studerende fra Aarhus Universitet har hjulpet borgerforeningen i Idom-Råsted med udarbejdelsen af Projekt Ulvedialog: Hans Peter Hansen

Laura Tolnov Clausen

Catrine Schrøder

Caroline Mikkelsen

En øjenåbner

For Idom-Råsted-borgerne er dagsordenen åbenlys. De håber, at miljøminister Esben Lunde Larsen skeler til deres rapport, når han skal revidere forvaltningsplanen for ulv, så det bliver mere tåleligt for at være nabo til ulven for både mennesker, får, kvæg og hunde.

Men hvad er der i det - for forskerne/de studerende?

- Jeg tror ikke, at konflikterne forsvinder, men jeg tror, at vi kan finde nye måder at komme omkring dem på, så konflikterne bliver mindre, og vi bliver mere kreative på at finde løsninger. For det handler lige så meget om at tænke ud af boksen. Måske er der et eller andet svar, som vi ikke havde tænkt på, fordi vi er fastlåst i de positioner og de vanlige tankemønstre, vi har, siger Hans Peter Hansen, forsker ved Institut for Bioscience, Arhus Universitet, og leder af Projekt Ulvedialog i Idom-Råsted.

Hverken han eller instituttets seniorforsker Peter Sunde lægger skjul på, at ulve-debatten er både "meget politiseret og betændt".

- Vi skal huske på, at konflikter er ikke noget, er er mellem mennesker og dyr. Det er noget, der er mellem mennesker, der vil forskelligt med ulven. Det er en vigtig sondring. Dyrene er bare dyr, og de kan skabe bøvl og problemer. Og i forbindelse har vi nogle gange nogle opfattelser af problemer, som ikke nødvendigvis stemmer overens med den faktuelle virkelighed - så godt som vi nu kan måle den. Andre gange er der også nogle problemstillinger, som man som forsker ikke er opmærksom på. Så denne afklaring begge veje, er vigtig. Det kan processen her bidrage til, at der kommer en gensidig forståelse og respekt og en kommunikation indbyrdes, siger Peter Sunde.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Holstebro

Dorthe vil forsætte med at tatovere trods forbud fra EU: - Jeg føler mig pisset op og ned ad ryggen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Virksomhed har stået for solid vækst i årrække - hemmeligheden er Jens' værdier og snusfornuften:  - Vi har aldrig købt en papkasse

Struer For abonnenter

Laurs er villig til at betale prisen: - De sendte min kone ud af landet, så fra på søndag er jeg tysker

Erhverv

Fra gårdbutik til gågade: Birte gør drømmen til virkelighed, og åbner tøjbutik på Østergade

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Holstebro

Overlægen, der selv blev patient, kommer med hård kritik af  test-systemet: I sætter mit liv på spil, når jeg skal stå i kø med syge

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Sport

Fremtiden ligger i Holstebro - både på og uden for banen: Jeg har nået en alder, hvor der skal mere til end bare at have et arbejde

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Struer

Kørte frem for rødt: Tog afsporet på station

Leder For abonnenter

Vi ved stadig ikke, om statsministeren kan stilles til ansvar i minksagen - men nu ved vi, at ministeriet kæmpede for at redde hendes og regeringens politiske liv

Erhverv

Få din burger bragt helt til døren: Madbude rykker ind i Holstebro

Annonce