Annonce
Læserbrev

Vester Husby. Kunstig natur eller bare natur?

Arkivfoto: Johan Gadegaard

Debat: Kommentar til Anette Lund Andersens artikel den 13. juni, hvor tidligere byplanlægger Birthe Skou Mogensen fra Råsted udtaler sig om problematikken omkring Græm Kær: Først ønsker vi at få rettet den vildfarelse, at det kun er sommerhusejerne, der kæmper mod sommerhusbyggeriet i Græm Kær. Forfatterne til denne kommentar er ikke sommerhusejere, men fastboende skatteborgere i Vester Husby – og vi har ingen udsigt til Græm Kær. Alle, der har underskrevet protesten mod kommunens sommerhusplaner i Græm Kær er fastboende borgere, mange i årtier og flere i generationer. Den næste vildfarelse er, at dette ikke handler om, hvem der kom først! Det gjorde naturen – og den har det meget trangt. Birthe Skou Mogensen er ikke biolog eller klimaekspert, men tidligere byplanlægger og af en generation, der opererede inden vi stod i klima- og biodiversitetskrise til halsen. Græm Kær er ikke en mark udenfor Herning eller en golfbane i Søndervig og hendes mening om, at der er fredet natur nok langs kysten, understreger manglende indsigt i den alvorlige situation. Der er IKKE nok natur i Danmark, hverken langs kysterne eller andre steder! Fakta er, at Danmark er det land i EU, som har mindst natur. Til gengæld findes der 200.000 sommerhuse i landet, mon ikke det er europæisk rekord? Tiderne har forandret sig, og der er seriøst behov for at give plads til naturen. Og den plads var der lagt op til i den oprindelige lokalplan indtil maj 2018. En lokalplan, som netop var resultatet af et samarbejde mellem kommune og borgere, et samarbejde, som Birthe Skou Mogensen anbefaler. Det samarbejde havde hun ellers ikke meget tilovers for, da hun i 2017 skrev følgende læserbrev i Dagbladet vedrørende vindmøller i hendes eget boligområde i Råsted:

”Således har kommunen og borgerforeningen "solgt" et unikt naturområde til et vindmøllefirma for ussel mammon for at Idom kan få en sjat penge til deres "landsbylaboratorium", og ladet hele Råstedområdet i stikken med vindmøllestøj og ødelagt et attraktivt bosætningsområde. Så alle borgere i Holstebro kommune - vær på vagt - måske er det i dit boligområde der næste gang bliver placeret vindmøller, når din borgerforening bliver lokket med vindmøllepenge i samarbejde med politikerne, en proces de kalder "borgerinddragelse" og nærdemokrati!”

Ja, Birthe Skou Mogensen har ret: Vi skal være på vagt. Ikke blot i vores beboelsesområde, men i endnu højere grad i vores nærliggende natur, som ikke er eller skal være en kunstig skabt og omhyggeligt planlagt pseudo natur. Vi skal være på vagt over for manglende borgerinddragelse, og svigt af nærdemokratiet. Vi skal være på vagt over for, at den skønneste natur ikke bliver udstykket i parceller, så kun de, der har råd til et sommerhus tæt ved havet, får adgang.

Græm Kær er ikke en mark ved Råsted, hvor der efter Birthe Skou Mogensen mening burde bygges flere huse fremfor vindmøller, som ellers er vigtige for at skaffe grøn energi og nedbringe CO2 udledningen! Græm Kær er oprindeligt en ganske særlig slags natur - et naturligt vådområde, som naturen har hårdt brug for. Det skal det gerne blive igen. Det bliver det ikke, hvis der bygges sommerhuse. Græm Kær er netop den slags mager jord, som Landbrug- Fødevarer og Dansk Naturfredningsforening har givet håndslag på, skal udveksles med rentabel landbrugsjord, og være en del af planen for at give naturen mere plads. Der indgår ikke sommerhuse i dén plan. Det er korrekt, at sommerhuse med have vil gavne biodiversiteten mere end en opdyrket mark. Men allerbedst gavner det, at lade naturen være i fred. Den bruger ikke brændeovne, veje med biltrafik eller optager plads til byggeri, kloakering og anden infrastruktur. Og den har ikke behov for kunstige søer eller anlagte småklitter med plantede vækster. Den kan klare sig selv og er langt mere interessant og attraktiv end omhyggeligt planlagt og anlagt ”natur”. Og skulle Birthe Skou Mogensen have lyst til at flytte til Vester Husby, skal hun være mere end velkommen: Der er stadig omkring 50 sommerhuse herude til salg, for det går lidt trægt med salget. Så hvor stort er behovet for flere sommerhuse herude? Næppe så stort som behovet for mere vild natur!

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Så kan det kun gå galt

Når en kommune vil foretage beslutninger, der har gennemgribende betydning for et lokalområde, så er det vigtigt, at man forinden er i dialog, så det ikke er en pludselig beslutning, der bliver trukket ned over hovedet på områdets beboere. Så får man i hvert tilfælde kun en meget negativ reaktion ud af det. Et skoleeksempel på det er, at Lemvig Byråd i et enigt budgetforlig har besluttet, at plejehjemmet i Nørre Nissum fremover ikke skal benyttes til lokale beboere. Det skal være en specialafdeling. Den oplysning kom som et chok for lokalområdet, da ingen havde sagt noget om det på forhånd. Ej heller høringsberettigede råd som for eksempel Ældrerådet. Reaktionen er naturlig. En voldsom protest rejser sig fra lokalområdets side, fordi man anser det for et overgreb, at politikere og embedsmænd nu vil fjerne det lokale tilhørsforhold for de ældre til deres egn. I forvejen vil det være vanskeligt at overbevise et lokalområde om, det er en god idé, fordi de skal se på kommunen som helhed, og som udvalgsformanden nu efterfølgende forsøger at forklare, at er det godt at samle specialenheder af både økonomiske og faglige grunde. Når man ikke på forhånd forsøger at forklare baggrunden for, hvorfor man vil tage sådan en beslutning, som man ved er virkelig sårbart for et lokalområde, så skal det gå galt. Taler man om nedlæggelser af skoler for eksempel, så skal der være en lang høringsproces. Det gælder så tilsyneladende ikke, når man ændrer på status for et plejehjem. Og det er helt galt. Nu vil kommunen kun møde modstand, fordi chokket sidder i lokalområdet, og man har været helt uforberedt på det. Det er også borgerforeningerne selv, der har indbudt til borgermøde. Det initiativ skulle kommunen naturligvis have taget, inden man overhovedet satte beslutningen til politisk afgørelse. Alle sten skulle være vendt inden da, og det bliver de først efterfølgende nu, og det er en dårlig demokratisk proces. Der kunne måske være opnået en lidt større forståelse for beslutningen, hvis kommunen selv havde taget initiativet og fremlagt overvejelserne, inden man tog beslutningen.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce