Læserbrev

Vester Husby. Kunstig natur eller bare natur?

Arkivfoto: Johan Gadegaard

Debat: Kommentar til Anette Lund Andersens artikel den 13. juni, hvor tidligere byplanlægger Birthe Skou Mogensen fra Råsted udtaler sig om problematikken omkring Græm Kær: Først ønsker vi at få rettet den vildfarelse, at det kun er sommerhusejerne, der kæmper mod sommerhusbyggeriet i Græm Kær. Forfatterne til denne kommentar er ikke sommerhusejere, men fastboende skatteborgere i Vester Husby – og vi har ingen udsigt til Græm Kær. Alle, der har underskrevet protesten mod kommunens sommerhusplaner i Græm Kær er fastboende borgere, mange i årtier og flere i generationer. Den næste vildfarelse er, at dette ikke handler om, hvem der kom først! Det gjorde naturen – og den har det meget trangt. Birthe Skou Mogensen er ikke biolog eller klimaekspert, men tidligere byplanlægger og af en generation, der opererede inden vi stod i klima- og biodiversitetskrise til halsen. Græm Kær er ikke en mark udenfor Herning eller en golfbane i Søndervig og hendes mening om, at der er fredet natur nok langs kysten, understreger manglende indsigt i den alvorlige situation. Der er IKKE nok natur i Danmark, hverken langs kysterne eller andre steder! Fakta er, at Danmark er det land i EU, som har mindst natur. Til gengæld findes der 200.000 sommerhuse i landet, mon ikke det er europæisk rekord? Tiderne har forandret sig, og der er seriøst behov for at give plads til naturen. Og den plads var der lagt op til i den oprindelige lokalplan indtil maj 2018. En lokalplan, som netop var resultatet af et samarbejde mellem kommune og borgere, et samarbejde, som Birthe Skou Mogensen anbefaler. Det samarbejde havde hun ellers ikke meget tilovers for, da hun i 2017 skrev følgende læserbrev i Dagbladet vedrørende vindmøller i hendes eget boligområde i Råsted:

”Således har kommunen og borgerforeningen "solgt" et unikt naturområde til et vindmøllefirma for ussel mammon for at Idom kan få en sjat penge til deres "landsbylaboratorium", og ladet hele Råstedområdet i stikken med vindmøllestøj og ødelagt et attraktivt bosætningsområde. Så alle borgere i Holstebro kommune - vær på vagt - måske er det i dit boligområde der næste gang bliver placeret vindmøller, når din borgerforening bliver lokket med vindmøllepenge i samarbejde med politikerne, en proces de kalder "borgerinddragelse" og nærdemokrati!”

Ja, Birthe Skou Mogensen har ret: Vi skal være på vagt. Ikke blot i vores beboelsesområde, men i endnu højere grad i vores nærliggende natur, som ikke er eller skal være en kunstig skabt og omhyggeligt planlagt pseudo natur. Vi skal være på vagt over for manglende borgerinddragelse, og svigt af nærdemokratiet. Vi skal være på vagt over for, at den skønneste natur ikke bliver udstykket i parceller, så kun de, der har råd til et sommerhus tæt ved havet, får adgang.

Græm Kær er ikke en mark ved Råsted, hvor der efter Birthe Skou Mogensen mening burde bygges flere huse fremfor vindmøller, som ellers er vigtige for at skaffe grøn energi og nedbringe CO2 udledningen! Græm Kær er oprindeligt en ganske særlig slags natur - et naturligt vådområde, som naturen har hårdt brug for. Det skal det gerne blive igen. Det bliver det ikke, hvis der bygges sommerhuse. Græm Kær er netop den slags mager jord, som Landbrug- Fødevarer og Dansk Naturfredningsforening har givet håndslag på, skal udveksles med rentabel landbrugsjord, og være en del af planen for at give naturen mere plads. Der indgår ikke sommerhuse i dén plan. Det er korrekt, at sommerhuse med have vil gavne biodiversiteten mere end en opdyrket mark. Men allerbedst gavner det, at lade naturen være i fred. Den bruger ikke brændeovne, veje med biltrafik eller optager plads til byggeri, kloakering og anden infrastruktur. Og den har ikke behov for kunstige søer eller anlagte småklitter med plantede vækster. Den kan klare sig selv og er langt mere interessant og attraktiv end omhyggeligt planlagt og anlagt ”natur”. Og skulle Birthe Skou Mogensen have lyst til at flytte til Vester Husby, skal hun være mere end velkommen: Der er stadig omkring 50 sommerhuse herude til salg, for det går lidt trægt med salget. Så hvor stort er behovet for flere sommerhuse herude? Næppe så stort som behovet for mere vild natur!

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Kendt værtshusholder overtager Onkel Toms Hytte

Holstebro

Nye indbrudstal: Færre indbrud i Holstebro

TTH Damer For abonnenter

Se billederne fra første arbejdsdag: Målvogteren slog assistenten i længe ventet løbeduel

112

Kreditkorttyve er fortsat på fri fod: Hærger nu i Nordjylland

Danmark

Ramt af rystelser i kroppen: Kæmper for at få ny behandling til Danmark

Leder For abonnenter

Et spørgsmål om tillid

At landets regioner har og fortsat leverer sundhedsydelser af vidt forskellige karakter er vel efterhånden ikke en overraskelse. I både Region Midtjylland, Region Sjælland og Region Syddanmark har man i en årrække valgt at tolke de nationale retningslinjer for brystkræft på helt deres egen måder, så ingen af dem levede op til retningslinjerne med det resultat, at flere tusinde kvinder potentielt ikke har fået den behandling, som de egentlig havde krav på. Det er der heldigvis blevet rettet op på - men i en region holder man stivnakket fast i, at gruppen af at kvinder med "specifikke smerter i brystet", ikke skal tilbydes den kliniske mammografi, som de er blevet snydt for, og som Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler at de genindkaldes til. Region Midtjylland, der alene ved bedre, peger på, at retningslinjerne for den specifikke patientgruppe efterfølgende er blevet lavet om, og at en almindelig mammografi derfor er fuldt tilstrækkelig set med dagens briller. Det er en underlig bagvendt argumentation, som ingen patienter og borgere kan være tjent med. Det burde være hævet over enhver tvivl, at man som patient naturligvis får den behandling, som man har krav på. De nationale retningslinjer i forhold til brystkræftundersøgelserne er nu engang lavet for at sikre patienterne så godt som muligt mod, at kræftknuder ikke overses. Ja, retningslinjerne ændrer sig. Det har de også gjort i det omtalte tilfælde. Men det er de gældende regler på det tidspunkt, hvor patienterne behandles, der skal overholdes - og ikke eventuelle fremtidige regler, som ingen kender. Heller ikke Region Midtjylland. Det handler i bund og grund om den tillid, man som borger gerne skal have til, at sundhedsvæsnet som en selvfølge altid og som minimum overholder gældende retningslinjer og anbefalinger. Den enkelte patient har ingen chance for at gennemskue om det sker i praksis. Det er alene et tillidsspørgsmål, og den tillid gambler man med i regionen, ved at fortsætte med at køre sit eget løb.

Holstebro

Cyklister raser over dårlige cykelstier: Trærødder og huller ødelægger dem

Struer For abonnenter

Efter et år og ni måneder - nu går vores datter igen i skole

Holstebro For abonnenter

Forurenet jord fra hele landet havner i Holstebro

Holstebro

Få ansøgere til ingeniøruddannelse sender VIA ud i offensiv

Annonce