Læserbrev

Vester Husby. Kikkerten for det blinde øje

Debat: På Christiansborg er der politisk enighed om, at politik alene med fokus på kortsigtet økonomisk vækst er uholdbar. Der er behov for en langsigtet politik, der udformes under hensyntagen til mange flere hensyn. Det gælder behovet for en langsigtet planlægningspolitik til gavn for fastboende og turisters oplevelsesmuligheder, og som tilgodeser klima og miljø.

Trist er det derfor, at det politiske flertal i Holstebro Kommune er blinde for langsigtede hensyn, når de fortsat overvejer udstykning af Vester Husbys åbne arealer. Ønsker de virkelig at se stort på indsigelser fra et stort flertal i lokalbefolkningen og fra områdets Grundejerforening? Vil de virkelig gå imod den udbredte enighed, herunder mellem Landbrug og Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening, om, at tidligere vådområder med fordel kan føres tilbage til deres oprindelige tilstand? Vil de virkelig støtte dræning med negative følger for omliggende områders naturlige flora og fauna, herunder et EU- beskyttet naturområde? Vil de virkelig gå ind for fortsat og måske endog yderligere dræning i et stadigt kapløb med stigende grundvand i et område, hvor grundvandet påvirkes direkte af de stigende have som følge af klimaændringerne?

Det burde være åbenbart for politikerne, at de ved at gå videre med udstykningsplanerne ødelægger et unikt sommerhusområde med usædvanlige kulturhistoriske og landskabelige værdier, ikke kun i et lokalt, men også i et nationalt perspektiv. Der er tale om et område, som fremsynet landskabsplanlægning gav unikke kvaliteter med 10 procent åbne arealer med udsigt til klitter og plantage. En beslutning om udstykning kan ikke gøres om, og området vil for altid være ødelagt. Ingen kan med ædruelighed sige, at udstykning er foreneligt med bevaring af områdets værdier. Politikerne bør flytte kikkerten fra det kortsynede til det langsynede sunde øje. De kortsigtede økonomiske gevinster vil aldrig kunne overstige de langsigtede omkostninger. Politikerne vil vel ikke fornægte eksperternes forudsigelser om de alvorlige konsekvenser af klimaændringerne.

Bølgerne går fortsat højt omkring planerne for udstykning ved Vester Husby. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Rock i Holstebro er gået konkurs

Leder For abonnenter

Grøn alliance mellem regeringen og Dansk Industri giver håb

På torsdag fremlægger bestyrelsen i foreningen, som arbejder på at få rejst en folkeskov på et lidt over otte hektar stort areal umiddelbart syd for bygrænsen i Struer, et konkret forslag for medlemmerne, når der under en generalforsamling også skal vælges ny formand. Efter cirka halvandet års dødvande, er foreningen med opbakning fra et snævert flertal i byrådet klar til at få realiseret planerne, som blev lanceret af Alternativet i forbindelse med valgkampen op til kommunalvalget i 2017. Struer kommer dermed med på kortet, hvor man kan se, hvordan de danske folkeskove tager form, og under en landsindsamling, som var arrangeret i et samarbejde med TV2 blev der i lørdags samlet penge nok ind til næsten en million træer, som vil blive plantet på dansk jord inden for den nærmeste fremtid. En symbolsk handling, når regnskovene i både Brasilien og Indonesien står i flammer, og de tyske skove sygner hen under klimapres med både stigende temperaturer og lange perioder med tørke. Men en vigtig handling, som da også vækker opsigt på den internationale scene. Nu skal de store tandhjul så også bare falde i hak, og med de seneste udmeldinger fra både regereringen og Dansk Industri er der håb om, at vi endelig ser handling bare de mange ord om at ville gøre en indsats for at reducere CO2-udslippet og sende Danmark i front, når det gælder klimavenlige løsninger og bæredygtig teknologi. DI er således klar med en 2030-plan og godt 150 konkrete forslag, som kan bringe Danmark i front på den grønne omstilling - samtidig med, at der bliver skabt 120.000 nye job og dansk velstand bliver øget med mindst 110 milliarder kroner. Nu skal landbruget bare med, og politikerne skal finde løsninger i en transportsektor, hvor vi stadigvæk savner konkrete forslag fra en regeringen, som fortjener ros for de høje ambitioner og den seneste udmelding om at ville afsætte en milliard ekstra til forskning i klimavenlig teknologi i 2020. Samtidig giver det håb om at kunne samle et bredt flertal omkring klimaindsatsen i Folketinget, når selv Dansk Folkeparti meldte sig klar med en klimapolitik under weekendens landsmøde.

Annonce