Annonce
Læserbrev

Vester Husby. Kikkerten for det blinde øje

Debat: På Christiansborg er der politisk enighed om, at politik alene med fokus på kortsigtet økonomisk vækst er uholdbar. Der er behov for en langsigtet politik, der udformes under hensyntagen til mange flere hensyn. Det gælder behovet for en langsigtet planlægningspolitik til gavn for fastboende og turisters oplevelsesmuligheder, og som tilgodeser klima og miljø.

Trist er det derfor, at det politiske flertal i Holstebro Kommune er blinde for langsigtede hensyn, når de fortsat overvejer udstykning af Vester Husbys åbne arealer. Ønsker de virkelig at se stort på indsigelser fra et stort flertal i lokalbefolkningen og fra områdets Grundejerforening? Vil de virkelig gå imod den udbredte enighed, herunder mellem Landbrug og Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening, om, at tidligere vådområder med fordel kan føres tilbage til deres oprindelige tilstand? Vil de virkelig støtte dræning med negative følger for omliggende områders naturlige flora og fauna, herunder et EU- beskyttet naturområde? Vil de virkelig gå ind for fortsat og måske endog yderligere dræning i et stadigt kapløb med stigende grundvand i et område, hvor grundvandet påvirkes direkte af de stigende have som følge af klimaændringerne?

Det burde være åbenbart for politikerne, at de ved at gå videre med udstykningsplanerne ødelægger et unikt sommerhusområde med usædvanlige kulturhistoriske og landskabelige værdier, ikke kun i et lokalt, men også i et nationalt perspektiv. Der er tale om et område, som fremsynet landskabsplanlægning gav unikke kvaliteter med 10 procent åbne arealer med udsigt til klitter og plantage. En beslutning om udstykning kan ikke gøres om, og området vil for altid være ødelagt. Ingen kan med ædruelighed sige, at udstykning er foreneligt med bevaring af områdets værdier. Politikerne bør flytte kikkerten fra det kortsynede til det langsynede sunde øje. De kortsigtede økonomiske gevinster vil aldrig kunne overstige de langsigtede omkostninger. Politikerne vil vel ikke fornægte eksperternes forudsigelser om de alvorlige konsekvenser af klimaændringerne.

Annonce
Bølgerne går fortsat højt omkring planerne for udstykning ved Vester Husby. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.

Kultur

Her bliver du taget virkelig godt imod

Annonce