Læserbrev

Vester Husby. Aksel Gade og Vestkystturismen

Græm Kær, Vester Husby. Privatfoto: Eva Hermann

Debat: Aksel Gade gør i et læserbrev klart, at V ikke vægter kulturhistoriske eller landskabelige værdier. Ja, han nævner dem faktisk slet ikke.

De vejer ikke tungt i hans vurdering af fordele og ulemper ved, at Holstebro Kommune overvejer at vende 180 grader og skrotte mere end 50 års planlægningspolitik. En planlægningspolitik, som han tidligere har støttet op om, herunder senest ved vedtagelsen af Kommuneplanen i maj 2018, og som i øvrigt var forudsætningen for, at han kunne tjene millioner på udstykning af egen jord. Nu er en ændring i Aksel Gades optik pludselig blevet forudsætningen for at sikre turisme og Holstebro Kommunes økonomi, og så må alle andre hensyn vige, herunder undlade at lytte til lokalbefolkningens og sommerhusejeres massive indsigelser og undlade at følge Erhvervsministeriets vejledning om god planlægning – at den skal være langsigtet og troværdig.

Det triste er, at Aksel Gade tydeligvis fejltolker situationen. Han skriver, at der ligger 50-80 sommerhusgrunde i Vester Husbys åbne arealer. Nej, der er tale om arealer, som netop ikke skulle udstykkes. Det fremgår af lokalplanen for Vester Husby vedtaget af et fremsynet sogneråd og siden håndhævet af senere lokalpolitikere og forvaltninger.

Aksel Gade skriver også, at udstykning er forudsætningen for en styrkelse af Vestkystturismen og Holstebro Kommunes økonomi. Ja, der vil komme nogle indtægter fra nybyggeri, og der skal såmænd også nok komme nogle turister i de nye huse – på kort sigt. Aksel Gade har imidlertid hverken udsyn eller forståelse for turisme.

Turister har mange forskellige ønsker. Nogle kan ikke få liv nok med masser af blinkende lys og høj musik, og andre ønsker at opleve naturen og dens lyde samt høre og sanse fortællinger om lokalbefolkninger, der har taget vare på deres omgivelser for som en del af kulturarven at give natur og kultur videre til kommende generationer. Andre ønsker lidt af hvert. Men fysisk kan man ikke opleve begge dele på samme sted. Og det man har oplevet i Vester Husby og de få andre steder med plads til landskabelige værdier er, at de er i høj kurs hos et stigende antal turister, unge børnefamilier, midaldrende som pensionister. Og alle analyser viser, at det i fremtiden vil blive stadig sværere at finde sådanne områder, national og internationalt - derfor skal vi værne om Vester Husby og dets åbne arealer, til gavn for fremtidig turisme og fremtidig indtjening til kommunen.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Gråkjær henter stor ordre 'på hjemmebane'

Holstebro

Stor materiel skade: To biler stødte sammen i kryds

Struer For abonnenter

På visit i virkeligheden: Vi får fanget nogle børn tidligere og givet dem den hjælp, de har brug for, tidligere

Holstebro

Budgetgyser: Kæmpestor usikkerhed om kommunens økonomi

Danmark For abonnenter

Carl Holst om balladen i Venstre: Jeg fik ret, men ikke min vilje

Leder For abonnenter

Hvad blev der af valgløfterne?

Da Socialdemokraterne for få måneder siden førte kampagne for at overtage regeringsmagten, var investeringen i at få gjort Holstebro-motorvejen helt færdig i fokus. Hullerne i motorvejsnettet rundt om Herning skulle lukkes. Ingen tvivl om det. Projektet var en del af det - omfangsrige - katalog over trafikinvesteringer, som Socialdemokraterne var rejsende med i valgkampen. Og for en af partiets store stemmeslugere - og den af partiets kandidater med absolut flest stemmer i Vestjyllands Storkreds - Annette Lind, var motorvejshullerne en decideret mærkesag. Nu er det for alvor blevet politisk hverdag. Løfterne fra valgkampen skal omsættes til realiteter, og så ser verden pludselig anderledes ud. Transportminister Benny Engelbrecht var i går i samråd, hvor han understregede - ligesom han gjorde her i avisen i sidste måned - at forhandlingerne om nye trafikinvesteringer starter med et blankt stykke papir. Med andre ord er ingen af de projekter, partiet har støttet før valget, nu prioriteret højere end andet, der måtte dukke op i forhandlingerne med støttepartierne. Traditionelt er asfalt og motorveje ikke højt på dagsordenen hos SF og Enhedslisten, som Socialdemokraterne skal have med på vognen, så motorvejen har igen fået lange udsigter. Det er rigtig ærgerligt, for der er stadig et solidt politisk flertal på Christiansborg for at lukke hullerne. Hvis Socialdemokraterne vel at mærke stadig er af den overbevisning. Men intet tyder på, at det flertal kommer til at indgå en aftale på et område, hvor interesserne er mange, og ønskerne til investeringer er stort set uendelige. Lokale politikere og erhvervslivet har således fortsat en stor opgave i at gøre opmærksom på, at hullerne i motorvejsnettet er et problem. Ikke mindst i forhold til trafiksikkerheden. Ved en lignende vejstrækning ved Brande resulterede en periode med hul i motorvejsnettet i adskillige ulykker og flere dræbte. Man kan frygte, at det samme bliver resultatet her. Det er blot to uger siden, en 47-årig mand mistede livet i et frontalt sammenstød på den udskældte strækning.

Holstebro

UCH-elever viste deres skills frem

Portræt For abonnenter

Dansemusen der fandt ud af, at hun hellere ville være bag scenen

Vinderup

Nye byggegrunde skal stå klar til sommer

Vinderup

Ønske til staten: Lav cykeltunnel ved ny cykelsti

Annonce