Annonce
Struer

Efter han genåbnede for anvisningerne til plejehjemmet i Asp: Venstre lægger borgmester på grillen

Borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) gik enegang, da han traf en borgmesterbeslutning og fik administrationen i Struer Kommune til at genåbne for anvisninger til ledige plejeboliger på plejehjemmet i Asp. Arkivfoto: Morten Stricker
Venstre anerkender, at borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) traf den rigtige beslutning, da han gik stik imod en byrådsbeslutning og fik administrationen til at genåbne for anvisninger til ledige plejeboliger på plejehjemmet i Asp. - Vi anerkender, at han er kommet til fornuft. Men det ser ikke kønt ud, når vi ser på forløbet, mener næstformanden i social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Lene Houe (V)

Struer: Borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) får ros af oppositionspolitikerne i byrådet for at være kommet til fornuft.

For cirka to uger siden traf han en borgmesterbeslutning i direkte modstrid med en byrådsbeslutning, som han selv var med til at trumfe igennem, da næstformanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Lene Houe fra Venstre, i maj forsøgte at få flertallet i byrådet til at gå med til at genåbne for anvisningerne til plejehjemmet i Asp.

- Der er en plejebolig ledig, og hvis der er borgere i Asp, som ønsker at flytte ind, bør vi da lade borgerne gå forud for systemet, mente hun, da hun fremlagde sit forslag i byrådssalen 28. maj.

Men både Grethe Hestbech fra SF, som er formand for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, og Niels Viggo Lynghøj var urokkelige.

- Vi gav dem alle muligheder for at træffe en fornuftig beslutning, mener formanden for Venstres byrådsgruppe, Mads Jakobsen.

Annonce

Det ser ikke godt ud, at udvalgsmedlemmerne ikke bliver orienteret, når borgmesteren træffer den slags beslutninger. Hvad er vi der i det hele taget for, hvis det er den måde, borgmesteren vil drive politik på.

Lene Houe (V), næstformand, social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Struer Kommune

Samme argumenter

Men med opbakning fra Peter Vestergaard fra Det Radikale Venstre blev Lene Houes forslag afvist af et flertal bestående af S, SF og Radikale Venstre.

En beslutning, som blev forsvaret af formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, Grethe Hestbech, så sent som i søndags - på trods af, at de pårørende til en 86-årig mand fra Asp, som havde et brændende ønske om at kunne flytte ind på plejehjemmet i Asp, havde fået besked om, at borgmester Niels Viggo Lynghøj var gået enegang, og at der var truffet en borgmesterbeslutning, som gjorde det muligt for den 86-årige mand fra Asp at flytte ind allerede i dag.

Grethe Hestbech forsvarede den oprindelige byrådsbeslutning om at lukke for flere anvisninger til plejehjemmet i Asp, inden det bliver lukket med udgangen af august og omdannet til friplejehjem 1. september, da hun svarede på spørgsmål til søndagsavisen.

Hun brugte akkurat de samme argumenter som i byrådssalen 28. maj og forklarede, hvordan Struer Kommune ville skåne borgerne for at skulle flytte ud i byggerod og flere flytninger, hvis de skulle ønske at flytte ind i de nye kommunale plejeboliger, som bliver indviet i Bangs Have, samtidig med, at Danske Diakonhjem overtager driften af plejehjemmet i Asp.

Ikke et ord om, at borgmester Niels Viggo Lynghøj havde truffet en beslutning om at genåbne for anvisninger til plejeboligerne i Asp.

I dag fortæller hun, at der havde været snak om at finde en mindelig løsning.

- Og jeg kan da kun glæde mig over, at den borger, der har ønsket sig en plejehjemsplads i Asp, får sit ønske opfyldt, siger hun.

Lad fornuften råde

Det samme gør næstformanden i udvalget, Lene Houe fra Venstre.

- Lad os da endelig lade fornuften råde, konstaterer hun efter at have fået besked om, at Niels Viggo Lynghøj har givet administrationen besked om at genåbne for anvisninger til plejehjemmet i Asp.

Men hun undrer sig over at skulle høre om udfaldet fra pårørende til den 86-årige og fra avisen.

Som næstformand i social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget undrer hun sig over, at borgmester Niels Viggo Lynghøj ikke har sendt en orientering ud til alle medlemmer af udvalget, så de kunne forholde sig til den nye drejning, sagen har taget.

- Det er jo da heldigvis til fordel for dem, det er gået ud over. Det kan vi kun være glade for, konstaterer hun.

Men hun finder fremgangsmåden betænkelig.

- Det ser ikke godt ud, at udvalgsmedlemmerne ikke bliver orienteret, når borgmesteren træffer den slags beslutninger. Hvad er vi der i det hele taget for, hvis det er den måde, borgmesteren vil drive politik på, siger hun.

Forventer en forklaring

Gruppeformanden for Venstre, Mads Jakobsen, havde heller ikke fået noget at vide om, hvad borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) havde i tankerne, da han ændrede holdning.

- Så jeg glæder mig da til at høre, hvad han har at sige. Så vidt jeg kan se, er der ikke kommet nye oplysninger på bordet, siden vi havde sagen til debat i byrådet. Så jeg vil da meget gerne høre, hvad der er sket, siden Niels Viggo Lynghøj nu går direkte imod den beslutning, han selv gjorde sig til talsmand for i byrådet, siger Mads Jakobsen med en forventning om at kunne få mere at vide på et byrådsmøde tirsdag aften.

- Det er den eneste fornuftige beslutning, men jeg savner en begrundelse for, at flertallet så ikke ville være med til at vedtage den på byrådsmødet i maj. Det undrer mig, at det først sker nu, konstaterer han.

Den formelle godkendelse af borgmesterbeslutningen og at genåbne for anvisninger til plejeboligerne i Asp kan først blive truffet på et byrådsmøde til august.

- Vi nåede ikke at få dagsordenteksten gjort klar til tirsdag aften, forklarede kommunaldirektøren i Struer Kommune, Mads Gammelmark mandag morgen.

- Men vi må da forvente, at borgmesteren vil orientere byrådet om, hvad der er sket, understreger Mads Jakobsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce