Annonce
Kultur

Venø Festival: - Vi nærmer os udsolgt

Det kræver benarbejde at lave en bæredygtig festival. Arrangørerne, her næstformand LouiseKibsgaard Pedersen, har hentet genbrugsting hos private og butikker de sidste mange uger. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Billetsalget til den første Venø Festival går rigtig godt, og arrangørerne er helt overvældede

Venø: Formanden for Venø Festival, den lille ø's familievenlige all inclusive-festival, der løber af stablen for første gang, står i en genbrugsbutik i Nørre Nissum, da Dagbladet ringer til hende.

- Jeg skal hente nogle knive, som vi skal bruge på festivalen, og som vi så afleverer tilbage bagefter. Vi har også fået rigtig meget ind fra folk, der har doneret alt fra møbler til service, og så har vi nogle aftaler med genbrugsbutikker som her, siger Sidsel Munkebo Hansen.

Den nye Venø Festival har nemlig et mål om at sætte så lille et aftryk på naturen som muligt, hvilket betyder, at der ikke vil blive gjort brug af engangs-service, og at møbler er hentet fra genbrug og skal genbruges en anden gang. Der har været nok at se til for arrangørerne, og med kun fem dage tilbage til festival-start kan de være godt tilfredse. Antallet af voksenbilletter nærmede sig stærkt et udsolgt-skilt, så de har nu valgt at sætte 50 ekstra voksenbilletter til salg samt lidt flere frivillig-billetter, der fås til en billigere pris, mod at man donerer et par timers arbejdskraft på pladsen.

- Vi nærmer os udsolgt. Derfor har vi valgt ikke at sælge billetter i døren på selve dagen, siger Sidsel Munkebo Hansen.

- Både fordi det vil være træls, hvis folk kørte forgæves, men også for det logistiske omkring det at lave mad til folk.

Annonce

Vi har mærket stor opbakning, og det har været ret fantastisk.

Sidsel Munkebo Hansen, formand for Venø Festival

Billig færge og bus

Formanden er glad for de mange solgte billetter, og kan konstatere, at det ikke kun er lokale, der vil til festival på Venø. Flere af billetterne er købt af familier, der kommer langvejs fra.

- Vi har åbenbart formået at få budskabet bredt godt ud. Vi har mærket stor opbakning, og det har været ret fantastisk. Nu skal vi bare sørge for at afvikle en god oplevelse for alle, siger Sidsel Munkebo Hansen.

Noget af støtten har været ultralokal. Eksempelvis har festivalen lavet en aftale med Venø Færgefart om at folk med festivalbilletter kan købe deres færgebillet til halv pris, ligesom der er blevet arrangeret shuttlebusser til festivalpladsen fra Struer Banegård fredag eftermiddag og to afgange tilbage søndag til en flad 20'er.

- Det er virkelig overvældende at mærke, hvordan folk bakker op, siger formanden, der glæder sig til weekendens festivitas.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce