Annonce
Struer

Venø Færgen fylder 10 år

Venø Færgen blev indsat med stor festivitas og den daværende kulturminister Bertel Haarder (V) ombord 7. august 2010. Arkivfoto: Tommy Kofoed
Øen fejrer fredag 7. august den trofaste forbindelse til fastlandet, der hvert år transporterer cirka en kvart million passagerer og cykler, biler, busser, lastvogne, landbrugsmaskiner med mere
Annonce

Venø: Struers borgmester, Niels Viggo Lynghøj (S), kan se frem til at fejre Venø Færgen fredag 7. august på stedet og datoen, hvor han 10 år tidligere sammen med daværende kulturminister Bertel Haarder (V) indsatte færgen i drift.

Venø Færgen erstattede de to mindre færger Venøsund og Venøsund II. Førstnævnte sejler i dag dels som reservefærge for "Venø Færgen" og som turist- og udstillingsfærge i Limfjorden.

Venøsund blev bygget i Struer i 1931 og indsat på ruten mellem færgehavnen på Venø og Kleppen i 1958.

Fødselaren har i sin relativt korte levetid allerede gennemført flere end 160.000 ture mellem Venø og fastlandet. Den er med sin korte sejltid og tætte fartplan en livline for øen og medvirkende til bosætning.

Annonce

Første færge i 1958

Den første færge mellem fastlandet og Venø blev indsat i 1958. Før det foregik transporten til  og fra øen med postbåd fra Venø havn og rofærge, der hvor færgen sejler i dag.

I forbindelse med kommunalreformen i 1970, hvor Struer og Venø kommuner blev lagt sammen, overtog den nye kommune driften af overfarten. I dag støttes færgen med et milliontilskud fra staten til færgedrift til danske småøer.

Bag fejringen står VenøBoen og Venø Færgefart, der har inviteret øens borgere, øens venner og andre med interesse for lokalsamfundet, hvor blandt andet borgmester Niels Viggo Lynghøj altså deltager. Fejringen holdes ved færgehavnen på Venø.

Annonce

Historisk travlt

Fejringen kommer i slipstrømmen på en historisk juli, hvor regeringens bevilling af gratis færge for gående og cyklister har betydet, at færgen ifølge Venø Posten i snit har transporteret cirka 300 cyklende og et tilsvarende antal gående turister til og fra øen - hver dag.

Der er en ny færgepakke på vej fra regeringen. Den lokale del af den pakke har foreningen Venøboen indstillet til kommunens økonomi-, erhvervs- og bosætningsudvalg bruges til at gøre det gratis at sejle med Venø Færgen frem til 1. oktober for både passagerer og køretøjer.

Venø Færgens fødselsdag fejres også med en plakat. Det er designeren Mette Kirstine Hansen, MKay Art, der har videreført idéen fra færgeoverfartens 50 års jubilæum i 2008.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce