Annonce
Struer

Sigurd, William, Jonas og Samuel skatede fra Aalborg til Amager for at samle penge ind til julemærkehjemmene

Klassekammeraterne Sigurd Krasilnikoff, William Switzer, Jonas Pedersen og Samuel Halse fra 10. klasse på Venø Efterskole skatede som afslutningsprojekt 480 kilometer på tværs af Danmark for at rejse penge til julemærkehjemmene. Foto: White Sands Communication
Sigurd, William, Jonas og Samuel fra 10. klasse på Venø Efterskole gjorde vild idé til virkelighed - kørte i sidste uge 480 kilometer på skateboard for julemærkehjemmene.

Venø: Først var det en skør idé: at tage turen på skateboard fra Aalborg til Amager. Men fire 10. klasseelever fra Venø Efterskole viste i sidste uge, at dedikation og socialt ansvar godt kan gå hånd i hånd. Måske værd at huske, næste gang du bandende ønsker en skater hen, hvor peberet gror.

Den ualmindeligt lange skateboardtur blev udtænkt af de fire klassekammerater som en eksamen og afslutningsprojekt på skoleåret i klassen Venø10 på Venø Efterskole.

Fra Aalborg til Amager for julemærkehjemmene

De daglige stoppesteder for overnatning var:

Hobro Julemærkehjem (2. juli)

Aarhus (3. juli)

Hedensted (4. juli)

Middelfart (5. juli)

Odense (6. juli)

Sorø (7. juli)

Roskilde Julemærkehjem (8. juli)

København (9. juli)

De unge indsamlede penge til julemærkehjemmene under turen, og det sker på: https://dk.betternow.org/fundraisers/hjulemaerke-turen-fra-a-a

Aktuelt har de fire kørt godt 43.000 kroner ind til julemærkehjemmene på deres tur.

På efterskolen har eleverne arbejdet med FN´s 17 Verdensmål, og de unge skatere valgte med eventet at fokusere på verdensmålet, at inden 2030 skal tidlig dødelighed som følge af ikke-smitsomme sygdomme reduceres med en tredjedel gennem forebyggelse og behandling, og mental sundhed og trivsel skal fremmes.

Annonce

Inkluderende og fri

Valget faldt på at bruge turen til at samle ind til de danske julemærkehjem og hjemmenes arbejde for overvægtige børn og unge.

- Vi synes, at skateboarding er en perfekt sport, der ikke kræver stram organisation. Går man til eksempelvis badminton, så er det om onsdagen fra klokken dit til klokken dat. Man kan skate, hvornår det passer én, fortæller talsmanden for de fire, 17-årige William Switzer fra Tim.

- Vi kan gøre en forskel, fordi skateboarding er en inkluderende sport for alle, hvor man både får det sociale og motionen uden at føle sig presset til det. Man behøves ikke at snakke med fremmede eller komme på banen første dag, hvis man ikke føler sig tryg ved det, siger William Switzer.

Annonce

Skrald og shelters

De fire var det meste af vejen gennem Danmark begunstiget af flot sommervejr, og hver dag bød på etaper på cirka 60 kilometer på et lavt budget.


Vi synes, at skateboarding er en perfekt sport, der ikke kræver stram organisation. Går man til eksempelvis badminton, så er det om onsdagen fra klokken dit til klokken dat. Man kan skate, hvornår det passer én.

William Switzer, 17 år, skater og fra Tim


Med en rygsæk kun indeholdende det allernødvendigste var målet at overnatte i sheltere, på julemærkehjemmene i Hobro og Roskilde og hos venner og familie.

- Når vi blev sultne, ville vi skralde i byerne og tog maden i rygsækken til senere brug, fortæller talsmanden for de fire, 17-årige William Switzer.

- Vores projekt skulle være anderledes, end noget man har set før, så vi valgte at skate turen gennem Danmark på trick skateboards. Vi skiftede dog vores hjul ud med cruiserhjul, så vi kan komme over landevejene i Danmark.

- Det havde nok været nemmere på longboards, men vi synes, at det kunne være sjovt at give os alle den udfordring, at det var på de meget kortere trickboards, som er dem, man bruger henne i skaterparken, siger William Switzer.

Annonce

Tør-tur

Ud over at støtte en god sag ser de fire kammerater også turen som en propaganda for skateboarding, der står foran at være med på det olympiske program ved det kommende OL i Japan.


Det har været hele turen værd, og faktisk er vi da ikke mere smadrede, end at vi allerede har fået en lidt skør idé, der måske skal prøves næste år.

William Switzer, 17 år, skater og fra Tim


De fire unge landede ved mållinjen lørdag 10. juli. Det blev aldrig nødvendigt at skralde containere for at finde mad eller at finde ly i shelters.

- Vi mødte rigtig mange søde mennesker, der både bød på mad og husly. Og så var der kun en enkelt dag, hvor det dryppede lidt - også selv om vejrudsigten meldte om risiko for regn alle de dage, vi var på turen, fortæller William.

Annonce

Tor-tur

Til gengæld har der været en pris at betale fysisk. Tre af de fire kunne stort set ikke gå, da de lørdag nåede i mål.

- Det har været en rigtig hård omgang for akillessenerne. Vi kan allesammen mærke det, og det gør altså stadig ondt, siger William Switzer.

Forude venter sommerferien og så uddannelse. Tre af kammeraterne skal på gymnasiet, mens én tager ud at sejle.

- Det har været hele turen værd, og faktisk er vi da ikke mere smadrede, end at vi allerede har fået en lidt skør idé, der måske skal prøves næste år, siger William - uden at ville afsløre alt for meget.

Andet end, at ideen omfatter "noget med Tyskland". Og så selvfølgelig skateboards.

Annonce
Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du klar til at droppe kontanterne?

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil For abonnenter

Birthe blev på den gamle skole efter sin mands pludselige død: - Jeg flytter aldrig, for jeg elsker at bo her

Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Har jeg pligt til at oplyse, hvem der er far til mit barn?

Erhverv

Bank undrer sig: Flere kontanter er i omløb selv om færre hæver penge

Danmark

Boligjagten er gået ind: Det skal du huske, når du skal flytte nærmere dit studie

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Lad os hurtigst muligt få afskaffet kontanterne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne For abonnenter

Kanonskytte fra Nordatlanten valgte københavnerlivet fra og slog rødder i Struer

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Erhverv

Jagten på en ny karriere: B.S. Christiansen skal inspirere minkavlere

Struer For abonnenter

Et halvt år efter Luksusfælden: Det kostede det parret at være på tv

Holstebro

Nyt bilhus sælger de billigste og leaser de dyreste

Annonce