Annonce
Ulfborg/Vemb

Vembs forskønnelse er næsten i mål

Nu kan der for alvor ses på fugle fra pumpehuset i Vemb. Sekretariatschef for partnerskabet Vemb Vil Videre, Leif Carøe, glæder sig over at være lykkes med 19 ud af 20 punkter i byens lokale naturforskønnelsesplan. Foto: Jan Briks
Med et nyt fugleobservationsstade og en shelterplads er Vemb meget tæt på at være i mål med den 20-trins plan, som blev sat i værk for efterhånden fem år siden.

Vemb: Planen bestod af 20 trin, da den blev besluttet i 2014. Flere borgere i Vemb ønskede, at man med vindmøllemidlerne i ryggen skulle gøre noget ved byens grønne områder - byens omgivelser. Men det var først i 2018, efter en del udfordringer med bureaukrati, at arbejdet blev sat i gang.

Nu er man meget nær ved at kunne sætte punktum i den plan, der indtil nu blandt andet har talt en stenmelssti rundt om byens vådområde, toiletbygning og en bro over Storåen.

I starten af indeværende uge blev endnu to ting krydset af. Shelterpladsen står færdig og et fugleobservationsstade i det gamle pumpehus står klar til brug.

- Så det er et midlertidigt punktum i planen, siger Leif Carøe, der nu kun mangler at få sat de to natur-klasselokaler op. Så er planen så godt som fuldført.

- Det gør ikke noget, at vi er ved at være i mål, for der har godt nok været tryk på i nogle år nu, og jeg har da personligt også andre ting, jeg gerne vil. Så nu bliver der forhåbentligt snart ro til nogle andre ting også, siger Leif Carøe, der indtil nu har været forskønnelsesplanens tovholder.

Annonce
De to nye shelters har kostet samlet 22.000 kroner og stod helt færdige i søndags efter hjælp fra byens frivillige. Foto: Jan Briks

Guf for medlemmer

I den gamle pumpestation er der blev flyttet en pumpe og installeret kikkerter, så fugle- og naturentusiaster kan opleve naturen fra huset.

- Når man går ude på digerne flytter fuglene sig, men når man står herinde falder de jo så til ro, så man rigtigt kan se dem. Og der er mange fuglearter hernede - blandt andet fiskehejre, siger en tilfreds Leif Carøe, der har fået hjælp af frivillige til både shelterplads og fugleobservationsstade.

Fugleentusiaster har da også været nede og besigtige huset.

- Vi har haft ornitologisk forening hernede, og medlemmerne klappede jo i hænderne. Det er guf for dem. Så nu, når vi melder ud, at det står færdigt, skal de da nok fortælle deres medlemmer, at de kan komme herud, siger Carøe.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce