Annonce
Vinderup

Vartegn for arkivet står igen skarpt på gavlen

Vartegnet for Lokalarkivet står igen skarpt på facaden. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Arkivleder glæder sig over gennemgribende renovering af den gamle biblioteksbygning i Vinderup, der rummer Lokalarkivet.

Vinderup: - Bog er lys i borgers bo.

Dette smukke beskrivelse af bogens betydning for at skabe liv og lys i hjemmene har siden 1938 kunnet læses på gavlen af den gamle biblioteksbygning på Vinjes Torv, der nu er lokalarkiv og hjemsted for Vinderup Egnshistoriske Forening.

Men relieffet støbt i kunstigt sandsten var efterhånden kommet i en sørgelig forfatning.

- Det var faktisk smuldret væk, fortæller forhenværende entreprenør og murermester, Niels Chresten Ransborg. Han glæder sig til gengæld stort over, at relieffet igen står tydeligt og læsbart på gavlen.

Det 250 kilo tunge relief er igen støbt i en sandstensefterligning - og bakset på plads med håndkraft.

Niels Chresten Ransborg, 62, har været dybt involveret i projektet sammen med kolleger i murerfirmaet. Han solgte for godt to år siden sin forretning til Thyholm Murer A/S for i stedet at blive daglig leder. Firmaet bærer fortsat hans navn som N.C. Ransborgs Efterfølger A/S.

- Det har været en sjov og spændende opgave, siger han.

Der er sket meget andet på arkivbygningen, der blandt andet har fået nyt tag, vestgavlen og gesimser totalt renoveret, blandt andet med udskiftning af omkring 1000 mursten, og flere nye vinduespartier. Tømrermester Thomas Jensen har haft totalentreprisen.

- Det er virkelig dejligt at få hele bygningen sat i stand, og det er der god grund til at rose Holstebro Kommune for, siger arkivleder Bodil Møller.

Hun har brugt anledningen til at forske lidt i baggrunden for gavlens citat. Det er udtænkt af Hans Poulsen, der var fotograf i Vinderup, men sideløbende uddannede sig til lærer. Han var også forfatter til mindst tre opbyggelige bøger.

- Han virkede fra 1908 til 1913 også som bibliotekar. Helt fra 1893, hvor en lokal bogsamling blev opbygget, blev denne opgave løst af lokale handlende, der kunne tjene lidt på at yde denne service, fortæller Bodil Møller.

Hans Poulsen fik efter læreruddannelsen job i Farsø.

Lokalarkivet

Biblioteksbygningen på Vinjes Torv, der i dag rummer Lokalarkivet som hjemsted for Vinderup Egnshistoriske Forening, blev indviet 13. juni 1938. Som optakt blev der indsamlet 6.500 kroner omtrent ligeligt i land og by. Med inventar blev den samlede omkostning 19.000 kroner.

Allerede i 1893 blev der etableret en bogsamling. "Vinderup og Omegns Folkebogsamling" blev officielt stiftet 25. marts. I perioden indtil 1938 havde samlingen til huse ti forskellige steder - primært hos lokale forretningsdrivende.

Bogsamlingen blev løbende udvidet og ønsket om et fast bibliotek voksede. Da biblioteket stod klar var samlingen på 2400 bøger.

Arkitektfirmaet E.V.Lind og Tage Hansen tegnede bygningen. Relieffet med Hans Poulsens tekst blev udført af billedskærer Pedersen, Holstebro, efter oplæg af lærer Ejnar Toftemark, Vinderup.

Kilde: Vinderup Egnshistoriske Arkiv

Det stolte murerteam fra N.C. Ransborgs Efterfølger A/S sammen med arkivleder Bodil Møller. Fra venstre Mogens Vestergaard, Tommy Mortensen, Bodil Møller, murermester Niels Chresten Ransborg, indehaver Dan Gravgaard og Dan Sørensen. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Bodil Møller viser tre af de udgivelser, Hans Poulsen - manden bag teksten på gavlen - senere fik udgivet som forfatter. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Arkivleder Bodil Møller og murermester Niels Chresten Ransborg er begge stolte over det gennemførte renoveringsprojekt. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce