Annonce
Mad og drikke

Varme hveder

Varme hveder. Foto: Skovdalnordic.com

Madskolen i maj bliver klassisk kagebagning. Men vi begynder nu med hveder. For på fredag er det store bededag. Derfor har jeg lavet en opskrift på hveder.

Selv rister jeg dem aldrig igen, som jeg foreslår i mit tip, men hver sin smag.

Jeg har kigget i Gyldendals leksikon, hvor der står om denne specielle dag: "Store bededag - en særlig dansk helligdag, fastsat til den fjerde fredag efter påskedag. Den blev lovfæstet i 1686 med baggrund i ældre traditioner, nemlig ugentlige fastedage på onsdage og fredage, tilbagevendende årlige bededage om foråret og ekstraordinære bededage, der i 1500- og 1600-tallet blev holdt over flere dage i Danmark og Norge ved truende situationer. Den udbredte opfattelse, at det var Struensee, der indførte store bededag som erstatning for en række helligdage, han fik afskaffet i 1770, er således forkert. Initiativtager til den kongelige forordning i 1686 var Sjællands biskop, Hans Bagger. Bededagen skulle indvarsles aftenen før, hvor der skulle ringes med kirkeklokkerne. Ifølge loven skulle al handel, arbejde med mere da være forbudt. Bagerne fandt derfor på at bage nogle hvedeknopper, som kunne varmes og spises dagen efter. Efterhånden blev det almindeligt at spise de varme hveder storebededagsaften i hele landet."

100 g smør

150 g ølandshvedemel

450 g hvedemel (eventuelt kagehvedemel)

1 tsk. salt

1 tsk. sukker

2 tsk. kardemomme

50 g gær

2½ dl lunt vand

2 æg

Smuldr smør ned i melet. Tilsæt salt, sukker og kardemomme. Rør gæren ud i vandet. Miks vand, mel og æg. Ælt dejen blank og smidig, eventuelt med lidt mere mel.

Del dejen i 12 dele, form til boller og placer dem i en bradepande cirka 24 x 30 cm med bagepapir. Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse tildækket cirka en time. Pensl eventuelt hvederne med sammenpisket æg.

Bag hvederne 15-20 minutter ved 200 grader.

Tip: Hvederne kan flækkes og ristes gyldne i ovnen ved 225 grader med den overskårne side opad.

Varme hveder. Foto: Skovdalnordic.com
Varme hveder. Foto: Skovdalnordic.com
Varme hveder. Foto: Skovdalnordic.com
Varme hveder. Foto: Skovdalnordic.com
Annonce
Holstebro

Ulla kan ikke nå at donere blod efter sygehusflytning: - Jeg vil ikke bruge en feriedag på det

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Tuha fik nok en nat: Nu udgives hendes tanker om tørklædet, tilværelsen og tiden i Holstebro

Sport For abonnenter

Alt forberedt på en hurtig afrejse til EM: Bramming er klar hvis telefonen ringer

Kultur

Johnny Madsen gad ikke corona-restriktioner og efterlod festival med et problem: Ny og dyrere afløser er fundet

Struer

Omikron holder fest i nordvest: Lige nu smittes fire personer hver time døgnet rundt

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Erhverv For abonnenter

Niels og livsværket: Træskoene og legetøjet blev overhalet af elcyklen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Struer

Er du interesseret i et dobbelt lederjob, så er det nu, ørerne skal foldes ud: - Det er da lidt mærkeligt at være med til at finde sin afløser, men også privilegeret

Debat For abonnenter

Smitten er nærmest ude af kontrol, og lad os så komme videre

Holstebro

A.P Møller-fond giver millioner til nyt søsportscenter: Vi håber at kunne begynde byggeriet allerede i år

Annonce