Annonce
Mad og drikke

Varme hveder

Varme hveder. Foto: Skovdalnordic.com
Annonce

Madskolen i maj bliver klassisk kagebagning. Men vi begynder nu med hveder. For på fredag er det store bededag. Derfor har jeg lavet en opskrift på hveder.

Selv rister jeg dem aldrig igen, som jeg foreslår i mit tip, men hver sin smag.

Jeg har kigget i Gyldendals leksikon, hvor der står om denne specielle dag: "Store bededag - en særlig dansk helligdag, fastsat til den fjerde fredag efter påskedag. Den blev lovfæstet i 1686 med baggrund i ældre traditioner, nemlig ugentlige fastedage på onsdage og fredage, tilbagevendende årlige bededage om foråret og ekstraordinære bededage, der i 1500- og 1600-tallet blev holdt over flere dage i Danmark og Norge ved truende situationer. Den udbredte opfattelse, at det var Struensee, der indførte store bededag som erstatning for en række helligdage, han fik afskaffet i 1770, er således forkert. Initiativtager til den kongelige forordning i 1686 var Sjællands biskop, Hans Bagger. Bededagen skulle indvarsles aftenen før, hvor der skulle ringes med kirkeklokkerne. Ifølge loven skulle al handel, arbejde med mere da være forbudt. Bagerne fandt derfor på at bage nogle hvedeknopper, som kunne varmes og spises dagen efter. Efterhånden blev det almindeligt at spise de varme hveder storebededagsaften i hele landet."

100 g smør

150 g ølandshvedemel

450 g hvedemel (eventuelt kagehvedemel)

1 tsk. salt

1 tsk. sukker

2 tsk. kardemomme

50 g gær

2½ dl lunt vand

2 æg

Smuldr smør ned i melet. Tilsæt salt, sukker og kardemomme. Rør gæren ud i vandet. Miks vand, mel og æg. Ælt dejen blank og smidig, eventuelt med lidt mere mel.

Del dejen i 12 dele, form til boller og placer dem i en bradepande cirka 24 x 30 cm med bagepapir. Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse tildækket cirka en time. Pensl eventuelt hvederne med sammenpisket æg.

Bag hvederne 15-20 minutter ved 200 grader.

Tip: Hvederne kan flækkes og ristes gyldne i ovnen ved 225 grader med den overskårne side opad.

Varme hveder. Foto: Skovdalnordic.com
Varme hveder. Foto: Skovdalnordic.com
Varme hveder. Foto: Skovdalnordic.com
Varme hveder. Foto: Skovdalnordic.com
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Et sikkert sted

Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce