Annonce
Holstebro

Vandet stiger med to centimeter i timen i Vandkraftsøen

Overvejelsen er der. Men uden vaders bliver det næppe i dag, han skal ud og forcere vandmængderne. Så må der køres ind på kontoret tidligere, siger skorstensfejeren. Foto: Jan Briks
Lige nu stiger vandet hurtigt. Men der er lys forude, vurderer biolog ved Holstebro kommune Jakob Larsen.
Annonce

Holstebro: Selv om det måske ikke kan ses med det blotte øje, så kan det måles.

Lige nu stiger vandstanden med to centimeter i timen i Vandkraftsøen, der er sidste "skanse" før Holstebro by.

- Den gode nyhed er til gengæld, at vandstanden ser ud til at være toppet længere oppe ad Storåen, og derfor ser det ud til, at vi kan styre det, og vi kan undgå store oversvømmelser, siger Jakob Larsen.

Men det er prognoser, som kommunens folk sidder og kigger på, og derfor kan både mere eller mindre regn end forventet ændre på billedet.

- Vi følger med i det hele tiden, og er i løbende dialog med Vestforsyning i forhold til at styre vandstanden i Vandkraftsøen, siger Jakob Larsen.

Den øgede vandstand var tydelig i midtbyen mandag eftermiddag. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

På med gummistøvlerne

I Havekolonien Storaaen mærker man det som de første, når vandstanden stiger.

55-årige Claus Jensen har haft hus hernede i snart tre år og har tirsdag formiddag taget turen ned i området.

- Jeg skulle lige herned og se hvor meget vand, der er. Min grund ligger højt, så den er ikke i den helt store farezone. Jeg kan godt nok ikke komme hen til mit hus uden gummistøvler, men det går nok også. Sådan er det, når man har et hus ved åen, siger Claus Jensen, der dog tilføjer, at det langt fra er den værste oversvømmelse, der har været i området.

På stien ned mod åen kører Michael Klein Rasmussen rundt. Varebilens hjul synker godt ned i vandpytterne, når de store mængder vand på stierne skal forceres. Han er skorstensfejermester, og har for længst erkendt, at arbejdsdagen bliver en smule kortere i dag:

- Jeg har serviceret en 4-5 huse indtil videre. Tænker der vel er 50-60 huse med skorstene hernede. Men indtil videre er der to, jeg ikke kan komme til for vand, siger han.

Kurt Thrue, der er formand for haveforeningen har ligeledes i dag taget turen ned til stien ud mod Storåen. Han er en af dem, der er ved at miste tålmodigheden med kommunen:

- Kommunen har misvedligeholdt det her i mange år. Kommunens biologer siger noget andet, men det er mod bedrevidende. Det her skal ordnes med skære grøder og gps-udgravning, så der kan komme mere flow igennem åen, siger Kurt Thrue.

Annonce

En halv måneds regn

Kigger man i DMI's krystalkugle, ser det ikke ud til, at situationen skulle blive meget bedre de kommende dage. Allerede i dag kommer der yderligere nedbør til:

- Det er dog kun i størrelsesordenen tre til fire millimeter. Og så kommer der et par millimeter også i morgen, siger meteorolog Thyge Rasmussen.

Men i weekenden til gengæld, bliver der drøn på:

- Vores modeller siger, at der i weekenden kommer i omkring 25 millimeter nedbør. Det er meget. I løbet af hele februar får vi normalt 50 millimeter, så det er en halv måneds regn, der kommer på kort tid, siger han.

Hvad det vil komme til at have af betydning for Storåen og oversvømmelser, er dog svært at sige:

- Men man kan sige, at jorden er mættet af vand i forvejen og kan ikke optage mere, så kan potentielt give nogle problemer, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Skuffet Mathiesen fandt aldrig VM-benene

Annonce