Annonce
Erhverv

Vandet skal stadig koges i Ramme

Vandkunderne i Ramme bliver anbefalet at koge vandet inden man drikker det eller bruger det til madlavning. Fredag blev der konstateret en koliform forurening af vandet fra Ramme Vandværk. Arkivfoto
Misforståelser omkring en vandprøve betyder, at vandværkskunder anbefales at koge vandet, før det drikkes eller bruges til madlavning

Ramme: Siden fredag har anbefalingen fra Ramme Vandværk været klar.

Kog vandet, inden du drikker det eller benytter det til madlavning. Vandet fra vandværket er nemlig ramt af koliforme bakterier.

- Det er ikke et påbud, at vores kunder skal koge vandet, men det er en anbefaling fra myndighedernes side, fortæller Jens Chresten Nielsen, der er formand for Ramme Vandværk.

Han havde håbet på, at der allerede lørdag var kommet et svar på en hasteprøve om, hvorvidt vandet stadig var forurenet. Men misforståelser og sygdom har betydet, at der først bliver taget en prøve tirsdag morgen, hvorefter der vil gå yderligere et døgn, før der ligger svar på, om vandet stadig er forurenet.

Det ærgrer formanden, at vandkunderne i Ramme skal vente så længe med at få svar på, hvorvidt anbefalingen om at koge vandet stadig er gældende.

- Vi lavede en aftale med et laboratorium om at få taget en hasteprøve af vandet lørdag morgen. Uheldigvis misforstod de bestillingen, og derfor troede de, at det kunne vente til mandag med at tage prøven. Og endnu mere uheldigt er det, at den medarbejder, der skulle tage prøven, er blevet syg, og derfor kan prøven først tages tirsdag morgen, siger Jens Chresten Nielsen.

Anbefalingen om at koge vandet inden brug er derfor indtil videre gældende. Det betyder, at vandet bør koges, inden det bliver brugt til drikkevand eller skal bruges til afskylning af grønsager, der bruges i madlavning. Det samme gælder vand til tandbørstning, mens vandet godt kan bruges til eksempelvis kaffebrygning, uden at skulle koges først. Det er heller ikke nødvendigt at koge vandet, inden man går i bad, men det er anbefalingen, at børn ikke drikker af badevandet.

Meldingen om det forurenede vand er givet via blandt andet en lokal Facebook-side, lige som vandværket har givet både Ramme Skole og plejehjemmet Alparken telefonisk besked om anbefalingerne. Men Jens Chresten Madsen har sammen med bestyrelsen allerede nu lavet en foreløbig evaluering af informationen om forureningen.

- Vi må fra vandværkets side erkende, at vi formentlig ikke har været gode nok til at få informeret om forureningen. Derfor vil vi så snart denne problematik er overstået, gå i gang med at lave en sms-service til vores kunder. Her vil vi informere om det, vi ved og ikke ved om en eventuel forurening. På den måde vil vores kunder bedre kunne forholde sig til, hvordan de skal reagere, siger han.

Forureningen af vandet er ifølge vandværkets formand formentlig opstået i forbindelse med et brøndarbejde torsdag. Jens Chresten Nielsen siger, at det formentlig er første gang nogensinde, at vandværket har været ramt af en forurening af vandet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce