Læserbrev

Valgløfter. Talgymnastik for let øvede vælgere

Politikernes regnestykkerne er der oftest ikke noget galt med. Men det er der derimod med forudsætningerne. Og brugen af tallene, mener Helge Tofting. Arkivfoto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Debat: Hvis der kommer tal fra en politiker i valgkampen. Så op med paraderne. - Sandsynligheden for det er pustet op, er manipuleret, er dopet, er alt for stor.

Der er statistik. Og der er løgn, som det hedder.

På daglig basis kommer det ene overbud efter det andet.

Det er det skattevæsenet ellers karakteriserer, som fiktion uden reelt indhold.

Det stopper ikke før 6. juni. Derefter sker der absolut intet. Bare rolig !

Vi kan vælge at holde os for ørene så længe.....

Men 3 uger er lang tid. Det er hårdt for armene!

Regnestykkerne er der oftest ikke noget galt med. Men det er der derimod med forudsætningerne. Og brugen af tallene.

Det kræver en glaskugle. Noget kaffegrums. Samt evnen til at se ind i fremtiden. Hvor mange har rent faktisk den kompetence ?

Hvis Erik vokser 10 cm om året, vil en fremskrivning betyde en højde på 7 meter, når Erik er 70...

Et par dugfriske eksempler fra valgkampen. Socialdemokraterne: I stedet for at finde ud af, hvor hvem der skal have ret til en tidligere pension. Og derved få et antal borgere, der så kan koste X antal milliarder. Så vender de nu alt på hovedet. Vil bruge 3 milliarder !!

Hvorfor ikke lodtrækning ? Mange med behov. Mange med berettige forventninger, får derfor en stor lang næse...Måske bliver den rød?

Er Venstre så bedre. Ikke et hak bedre. Ikke en gang et halvt hak! De vil bruge 69 milliarder på velfærd frem til 2025...

Det har været forbi et af Anders Fogh´s kreative bogføringssystemer. Virkeligheden er omkring 20 milliarder....

Der er en årsag til, at politikerne, journalisterne og ejendomsmæglerne ligger side om side, nederst på troværdighedsskalaen.

De puster, og de puster alting op....

Har de mon lært noget af De Nattergale, der puster grise op ?

0/0
Annonce
Læserbrev

Klima. Der skal en holdningsændring til

Læserbrev

Ulven. Umuligt at sikre store naturarealer

Leder For abonnenter

Godt set af Jyden i Bur

Leder For abonnenter

Fattig og forarmet?

Nogle gange kan det vanskeligt at vide, om man skal grine eller græde. Det gælder bestemt også, når Magisterbladets redaktør i Dagbladet Politiken forsøger at bilde læsere ind, at København er fattig - kun overgået af Bornholm, hvor gennemsnitsindkomsten er lavere end i København. Herefter giver redaktøren den fuld pedal med, at hovedstaden bliver dæmoniseret som verdensfjerne, rige og ligeglade af jyderne. "Man bruger det til at retfærdiggøre, at man vil tage job og penge fra københavnerne. Og det er lettere at gøre med et falsk elitestempel, fordi det fremstår pænere at sparke opad end at sparke nedad". Det lyder jo nærmest synd for de stakkels københavnere, og det havde måske endda også været lidt synd, hvis det ikke lige var fordi, at det naturligvis er noget være vrøvl, som redaktøren har regnet sig frem til. Han har blandt andet talt alle studerende, der får statsfinansieret SU, med i statistikken over både gennemsnitsindkomst og antal af folk på offentlig forsørgelse. Dermed bliver en 20-årig jurastuderende, der kan se frem til en indkomst på den gode side af 600.000 kroner om året, og som bor i en forældrekøbt lejlighed i det indre København, pludselig et socialt problem. Hvis det er den slags problemer, man bøvler med i hovedstaden, er der sandsynligvis mange provinskommuner, der gerne vil sende en hjælpende hånd. I givet fald kunne man jo bare udflytte Københavns Universitet og dermed løse en del af problemet” Det er helt andre strukturelle problemer man kæmper med i andre dele af landet. Stagnerende befolkning, huse, der ikke kan belånes og sælges og konsekvensen af mange års centralisering, som drypvise udflytninger af statslige arbejdspladser endnu ikke har kompenseret for. Ganske som serviceniveauet i hovedstaden og de omkringliggende kommuner generelt er langt højere end i provinsen, hvilket bestemt heller ikke peger mod en forarmet hovedstad, der har op mod ni milliarder kroner i kommunekassen. Der er ikke så mange, der taler om det i valgkampen, men en af de første ting som et nyt Folketing kommer til at se på, er et nyt udligningssystem, som også tager højde for, at selv om vi er et lille land, så er udviklingen langt fra ens fra Skagen til stenbroen. Det har været forsøgt før at ændre i systemet, hvor specielt den interne hovedstadsudligning, er en torn i øjnene på provinskommunerne. Det er også i det lys, man må se indlægget om den fattige hovedstad. Debatten mellem hovedstaden og provinsen ender altid med at blive reduceret en slags national religionskrig, hvor hovedstadskommunerne finder det aldeles urimeligt at skulle aflevere deres hårdtjente skattekroner til jyderne, der til gengæld finder det uanstændigt at skulle vedblive med at finansiere goder, som kun hovedstadsbefolkningen reelt nyder godt af. De fronter rykker valgkampen næppe på. Men fattig og forarmet, det er hovedstaden altså ikke.

Læserbrev

Spørgsmål til EU. Svarene blafrer i vinden...

Læserbrev

Valg. Facebook-censur er et demokratisk problem

Læserbrev

Valg. Kære forældre – Husk børnene, når I sætter krydset

Annonce