Læserbrev

Valgløfter. Gaveboden er fyldt

Debat: Der er snart folketingsvalg. Gaveboden er åben. Kapløbet om at kunne bruge flest penge er i gang. Venstre har f.eks. afgivet et velfærdsløfte på 69. mia. kr. indtil 2025. Ingen penge til skattelettelser. Gaveboden er fyldt - alle pengene i råderummet er disponeret til offentligt forbrug. Og et råderum er alene baseret på forventninger og fremskrivninger. Pengene er ikke i kassen endnu. Danmark har lige nu en god økonomi, men det kan hurtigt ændre sig, hvis de internationale konjunkturer ændrer sig.

Der er fra mange sider umættelige krav til brugen af vores fælles husholdningskasse – men ofte få diskussioner om hvor pengene skal komme fra. Ud over de røde partiers forslag om skattestigninger. Jeg siger, nej tak.

Det er en forudsætning for vækst og velstand, at vi har et stærkt og udviklingsorienteret erhvervsliv, som har gode rammevilkår, da det skaber arbejdspladser og finansiering af vores velfærdssamfund. Vi bør derfor i stedet drøfte, hvordan vi kan skabe gode forhold for virksomhederne. Hvordan gør vi Danmark rigere, så vi har råd til velfærd? Vi skal bl.a. øge arbejdsudbuddet ved at flytte flere fra offentlig forsørgelse over i beskæftigelse og ved at virksomhederne i højere grad får mulighed for at tiltrække udenlandsk kvalificeret arbejdskraft. Det skal selvfølgelig være muligt at gå på pension, hvis man er nedslidt, og samtidig skal de mange ældre, som fortsat ønsker at arbejde, have mulighed for og motiveres til dette – bl.a. gennem skattenedsættelser.

Vi er også nødt til at tage en diskussion om fremtidens skattesystem. Det er alt for kompliceret, som det er nu. Vores skat skal kunne udregnes på bagsiden af en serviet, og det høje skattetryk skader desuden vores konkurrenceevne. Samtidig har pengene det bedst i borgernes lommer – det giver større frihed for den enkelte familie.

Det er naturligvis vigtigt, at der tilbydes den nødvendige værdige offentlige kernevelfærd og at vi forholder os til, at der bliver flere og flere børn og ældre de kommende år, så der skal tilføres flere penge. Men der skal konstant være fokus på, hvordan pengene bruges bedst og mest effektivt. Her spiller den offentlige organisering ind, så som nedlæggelse af regionerne, brug af konsulenter og bureaukrati.

Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på, om der bliver skåret for dybt på nogle områder. Jeg mener, at det fx er tilfældet vedrørende omprioriteringsbidraget på 2 % besparelser for undervisning og uddannelse. Det bør afskaffes fra 2020, som jeg også nævnte på vælgermødet på Fjordvang Efterskole.

Det er tankevækkende, at der nu kun er 2 mindre partier i folketinget, som vil kæmpe for at få skatten ned i et land, hvor skatten er næsthøjest i hele verden. Der burde ikke være en konkurrence om at bruge flest mulige penge, men om effektiv anvendelse af pengene til at sikre den nødvendige kernevelfærd samt hvordan vi skaber den nødvendige vækst til sikring af fremtidens velfærd.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro For abonnenter

I klemme hos Vestforsyning: Beboere skal betale 108.000 kroner for nye vand- og varmerør

Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

Struer For abonnenter

Finn fik flænset sin elskede Alfa Romeo på sin fødselsdag

Holstebro

Kommunalt: 77 nye byggegrunde på vej i Halgård

Navne

Vemb-træner deltager i Dansk Trav Derby

Leder For abonnenter

En uholdbar situation

Forklaringerne er mange. Men de leder sådan set alle frem til den samme konklusion, at politiet mangler ressourcer i form af penge og betjente. En opgørelse viser, at betjentene i det midt- og vestjyske i juni samlet havde næsten 52.000 arbejdstimer stående på afspadseringskontoen, hvilket svarer til, at 30 betjente kunne holde fri et helt år. Sommeren har sandsynligvis gjort sit til, at der er blevet høvlet ned på afspadseringen - men det ændrer ikke på, at forholdet mellem midler og opgaver ikke hænger sammen hos ordensmagten. Det gør det ikke i Midt- og Vestjylland, og det gør det ikke i resten af landet, hvor situationen med bunker af afspadsering er mindst lige så store. Det siger sig selv, at de mange overarbejdstimer ikke bare slider på betjentene, men også på deres familier. På alle arbejdspladser kan være perioder og komme begivenheder, der betyder, at man er nødt til at trække ekstra hårdt på medarbejderne. For politiet er de store afspadseringsbunker bare ikke et nyt fænomen. Det har nærmest været en permanent tilstand i flere år. Det lyder naturligvis meget godt, at rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg "sammen med både Politiforbundet og landets politikredse vil drøfte, hvordan betjentene helt konkret kan afspadsere de mange ekstratimer, uden at det vil ramme ofrene for kriminalitet og borgerne generelt." Men det lyder tæt på illusorisk, at man kan hive så mange timer ud af politiets arbejde, uden at det kommer til at gå ud over betjeningen af landets borgere og de helt almindelige mennesker, der bliver ofre for indbrud, vold eller andre former for kriminalitet. Enten skal der fjernes bunker af opgaver fra politiet - eller også skal der skrues op for antallet af betjente og økonomien. Der er heldigvis blevet skruet op for optaget på landets politiskoler, der på sigt kan være med til at tage toppen af presset på politiet, når de nye betjente får arbejde i landets politikredse. Men der er altså også brug for en løsning, der kan afhjælpe det nuværende problem.

Holstebro

Møbelvirksomhed udvider: Får 1000 kvadratmeter mere

TTH Herrer For abonnenter

Helt lige testkamp mod Skjern: TTH har fået flere kort til forsvarskabalen

Holstebro

Alle skolens elever har fået en kortere skoledag

Holstebro

Mand risikerer bødestraf for at dele foto af voldtægtsdømt

Annonce