Annonce
Struer

Værkerne blev censureret - og meget få klarede den

681 værker var blevet sendt ind til vurdering til årets Censurerede Efterårsudstilling - flere end nogensinde før. Foto: Morten Stricker
Den Censurerede Efterårsudstilling, der arrangeres af Kunstforeningen Limfjorden, har fået indsendelser som aldrig før. Og færre udvalgte end normalt.
Annonce

Struer: - Jeg synes ikke, de to der skal hænge ved siden af hinanden, siger Anna Bjerre, keramiker og med i bestyrelsen hos Kunstforeningen Limfjorden, mens hun med hovedet på skrå kigger vurderende på to malerier, der måske minder om hinanden på farverne, men tydeligvis er malet af to forskellige kunstnere.

En kollega fra bestyrelsen nikker og siger, at det da godt kan være, at det ene skal hænge et andet sted. Anna Bjerre griner.

- Ja, der er jo plads nok.

Annonce

Flere end nogensinde før

Lørdag klokken 12 i sidste uge var der deadline for at få indsendt sit værk til bedømmelse til dette års Censurerede Efterårsudstilling på Gimsinghoved.

Udstillingen arrangeres af Kunstforeningen Limfjorden, der får udefrakommende kunstkritikere til at bedømme værkerne, og de fik muligvis lidt arbejdssved på panden i år.

Der var nemlig kommet intet mindre end 681 værker fra 146 forskellige kunstnere til bedømmelse - langt flere end foreningen nogensinde har oplevet. Omkring 25 af kunstnerne kommer fra Midt- og Vestjylland.

- Det er mange år siden, vi har haft så mange indsendere. Og der var endda nogle, der havde aflyst på grund af corona, siger Anna Bjerre.

Hun tror også, at det kan være en af grundene til de mange værker og kunstnere.

- Mange afholder ikke deres censurerede udstillinger, som de plejer, så der har nok ikke været så mange, de kunne sende ind til, mener hun.


Der vil altid være et par stykker, som ikke falder i ens egen smag. Men så må man være objektiv, det er jo det, vi skal.

Anna Bjerre, keramiker, medlem af Kunstforeningen Limfjorden


Kunstforeningen Limfjorden havde dog forhørt sig hos diverse corona-hotlines, og desuden allieret sig med rigelige mængder håndsprit og masker, så hos dem var der ingen aflysninger.  Derudover har foreningen i år gjort ekstra meget ud af forarbejdet med at reklamere for udstillingen, blandt andet på sociale medier, hvilket de også mener kan have tiltrukket flere.

Årets dommere var Jens Chr. Jensen fra Ikast, Anita Houvenaeghel fra Ålestrup og Frodo Mikkelsen fra Østerild, der alle selv er udøvende kunstnere.

Og de har svinget nej-kortet mere end blot et par gange. Af de 681 indsendte værker blev blot 64 vurderet gode nok til at være med i udstillingen. Kun 36 af de 146 håbefulde kunstnere kan fra lørdag den 3. oktober se et eller flere af deres egne værker på Gimsinghoved.

Annonce

Meget forskellige

- Censorerne kigger blandt andet på billederne som helhed, kompositionen og farvevalget, forklarer Knud Mølby Henriksen fra Kunstforeningen Limfjorden.

Han havde mandag, sammen med flere andre bestyrelsesmedlemmer, den store opgave at få de 64 meget forskellige værker hængt op på bedste vis i lokalerne på Gimsinghoved, så de er klar til udstillingens åbning nu på lørdag. Og det kan godt være en udfordring, hvis man ikke nødvendigvis lige er enige med censorernes beslutning om valget af et bestemt kunstværk.

- Der vil altid være et par stykker, som ikke falder i ens egen smag. Men så må man være objektiv, det er jo det, vi skal, siger Anna Bjerre.

Tidligere har det været svært at få udstillingen til at fremstå bedst muligt, fordi der har været så mange værker, at de stod lige lovlig tæt. Men i år er der god plads. Men hvordan sætter man 64 meget forskellige værker, lavet med forskellige teknikker, op i en sammenhængende udstilling? Det blev der brugt meget tid mandag på at få løst bedst muligt.

- Vi kigger blandt andet på, hvad der passer godt farvemæssigt, og hvad der snakker godt sammen, så det bliver harmonisk, siger Anna Bjerre, der mente, at opgaven ville være løst senest mandag eftermiddag.

Udstillingen på Gimsinghoved kan ses frem til den 1. november. Der er åbent kl. 13-17 alle dage på nær mandag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Stjal Galant

Annonce