Læserbrev

Vær positiv. Tal til kongen i et menneske og få kongens svar.

Et stort smil - måske ét fra en positiv person som hospitalsklovnen Petunia - gør, at dagen ikke kan undgå at blive bedre, siger Jette Kristensen. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Debat: Hvor var det godt forleden at se det læserbrev i avisen, som psykolog Frej Prahl skrev. For det han skrev, er jo helt almindelig viden, for den der har bare lidt indsigt i, hvad et barn og for den sags skyld en voksen, har brug for. Brug for, så der er størst mulig chance for, at kunne trives og dermed yde sit bedste til fællesskabet, uanset hvilket fællesskab vi snakker om.

På min opslagstavle i køkkenet hænger der et visdomsord:” Tal til kongen i et menneske og få kongens svar. Tal til stodderen i et menneske og få stodderens svar”. Når vi behandler et menneske med respekt, er der den allerstørste sandsynlighed for, at det menneske lærer, at passe på sig selv og respektere sig selv og sætte de livsnødvendige grænser i sit liv.

Så kære politikere og medmennesker i det hele taget. Hvis I og vi vil have et velfungerende samfund, hvor vi bruger alle resurser optimalt, både de menneskelige og de økonomiske, så respekter det enkelte menneske mest muligt. Og hjælp hvert enkelt menneske med at trives bedst muligt. For dermed vil vi alle kunne give det bedste til fællesskabet, og det er det eneste, der giver positivt afkast på alle områder. Så hver eneste krone, der investeres i et menneskes trivsel, er givet bedst muligt ud.

Når jeg respekterer mit medmenneske og støtter det i at lære sig selv bedst muligt at kende, gør jeg mit bedste for, at få det menneske til at kunne give det bedste igen. Til mig og til alle andre.

Når vi ønsker at få det bedste ud af et menneske, er vi nødt til at forsøge at give det menneske, de største muligheder for trivsel. Og det er vel det vi ønsker, i vores danske samfund. Vi behøver da i hvert fald ikke, at kigge os ret meget rundt i verden for at se, hvad der sker med mennesker, der af forskellige grunde, ikke får hvad de har brug for. Så når vi ønsker et velfærdssamfund, for vores egen skyld, er vi nødt til at yde vores bedste for, at både vi selv og alle andre kan trives. Og for at vi kan respektere os selv, er vi nødt til at lære det. Og det mest ”økonomiske” både menneskeligt og materielt er, at vi lærer vores børn det så tidligt i livet, som muligt.

Alt hvad et samfund investerer i familiens trives, får det mange gange igen, i form af optimalt velvære og dermed evnen til, at yde det bedste til samfundet. Og det er der heldigvis, masser af mennesker i vores vidunderlige land, der hver eneste dag praktiserer.

Men vi hører for lidt om dem. Jo mere positivt vi hører, jo mere positive bliver vi. Og det er der trivsel og fremtid i. Og hvor skal der i grunden lidt til for, at min dag bliver endnu bedre, bare et smil og jeg bliver ladet positivt op.

Så lad os være enige om, at vi vil stå sammen om, at støtte hinanden i at trives, for vores egen og samfundets skyld.

Tak og god sommer

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro For abonnenter

Efter ulvedrab på kvie: Ung ejer vil nu sætte vogteræsel ind som forsvar

112

Kørte bil - var påvirket af kokain og hash

Fodbold For abonnenter

Sådan skal HB forlænge det forrygende forår

Holstebro

Nathasja bruger en uge på hestevognsferie: - Der er virkelig meget hygge

Kultur

Nikolaj Stokholm tester igen på Høloftet

Leder For abonnenter

Det vanskelige kompromis

Det var faktisk noget af en falliterklæring, da Vildtforvaltningsrådet i oktober sidste år måtte kaste håndklædet i ringen og meddele, at det ikke kunne blive enige om en ny forvaltningsplan for ulve. I et land, hvor vi normalt bryster os af at være gode til at finde kompromisser og klare tingene via forhandlinger, uanset om det er overenskomster eller politiske uenigheder, forekommer det bizart, at man ikke kunne blive enige om forvaltningsplan for ulve. Eksperterne på universiteterne vurderer i dag, at der er omkring ti ulve i Danmark - og selv om ulvedebatten til tider kan larme og ende i det, der er værre, så er det alligevel ikke Brexit, vi taler om. Det er trods alt ”bare” et spørgsmål om, hvor mange ulve er der plads til i Danmark? Og hvad stiller man op over for ulve, der gentagne gange angriber husdyr eller ikke skyr mennesker? Derfor er det også positivt, at Vildtforvaltningsrådet, der er rådgiver regeringen om jagt og vildtforvaltning, nu har besluttet sig for at gøre endnu et forsøg. Let bliver det næppe, men det er et spørgsmål, som man må kunne nå til enighed om. Formanden for Vildtforvaltningsrådet, Jan Eriksen, håber, at det kan "kommer med bud på, hvordan man kan bygge bro mellem tilhængere og modstandere af ulven." Det er en ædel holdning. Men vejen dertil går via viljen til også at indgå kompromisser. Og manglen på en fælles holdning, der kan samle bredt, har foreløbig kun resulteret i, at kampen om ulven er fortsat med uformindsket styrke og med hærværk, trusler og hån til følge. Med forekomsten af et nyt kuld ulve i Stråsø Plantage, er der ikke noget, der tyder på, at problemerne med ulvene forsvinder af sig selv igen, og der er således ikke andet at gøre end at komme tilbage til forhandlingsbordet og finde et langtidsholdbart kompromis, der kan samle både modstandere og tilhængere - og som kan holde også den dag, der igen bliver dræbt husdyr, eller hvis det bliver nødvendigt at nedskyde en problemulv.

Holstebro

Brugs udsat for røveri: Blev truet med 'pistol'

Struer For abonnenter

SE VIDEO: Heines helt store motorcykeleventyr - der stod 'danger' på GPS'en

Holstebro For abonnenter

Kæmpevarehus har nye store byggeplaner i Holstebro

Ulfborg/Vemb

Medlemmerne flygtede efter sag om grusvej: Nu ser det lysere ud for MC-klubben

Annonce