Annoncørbetalt indhold

Vær på vagt mod klonede biler

Dette indhold er sponsoreret

“Klonede biler” har måske en misvisende ordlyd, og hvis ikke, at du har stødt på begrebet før, så kan vi berolige med, at det ikke løber frit i folkemunde endnu. Ikke desto mindre kan klonede biler blive en hæmsko for dig, som er interesseret i at købe brugt bil. Nærmere betegnet kan andres gæld blive din gæld, og hvis ikke, at du er opmærksom, kan du ende med at have tilegnet dig en bil, som er del af international organiseret kriminalitet. Hvad er klonede biler, og hvordan undgår du dem? Bliv meget klogere lige her.

Stelnummer

For at spore os ind på, hvad klonede biler egentlig omhandler, så ligger humlen ved stelnummeret i bilen. For kloning af biler skal ikke forstås i en overført forstand, som en kloning af selve bilen, men snarere bilens stelnummer. Stelnummeret i en bil kan typisk findes under hjelmen på bilen og består af 17 identificerbare og unikke cifre. Dette unikke nummer kan være noget af en sladrehank, da den fortæller en hel del om bilens historik. Gæld i bil, seneste syn, om den er stjålet, og hvilket navn den er registreret i, er alt sammen noget, som stelnummeret kan sladre om. Derudover er nummeret også behjælpelig hos mekanikeren, da det indikerer, hvilke dele bilen består af. Stelnummeret er foreneligt med den bil, som den nu engang er indgraveret i, hvilket gør nummeret unikt.

Kloning af stelnummeret

Som der allerede er blevet berørt, så omhandler kloning af biler ikke selve bilen, men bilens stelnummer. Og hvordan bærer man sig ad med det? Jo, det gør kriminelle ved at alliere sig med andre kriminelle i et andet land. For eksempel kunne gerningsmænd fra både Danmark og Tyskland samarbejde om at stjæle en bil i Tyskland i forlængelse af en prøvetur, hvor de samtidig låner en bil af samme model i Danmark. Således tilegner de gerningsmænd, som har lånt sig til den ene bil dens papirer, hvortil de ombytter, kopierer eller kloner den lånte bils stelnummer over i den stjålne bil. Denne handling gør, at den stjålne bil tilegner sig en helt ny identitet, og nu kører der altså to biler rundt med samme stelnummer i to forskellige lande. For kriminalteknikere kan denne manøvre være utrolig kompliceret at tyde, da det kræver en vis ekspertise hos de kriminelle at klone. I praksis foregår dette ved at slibe det originale nummer ned og dernæst ridse det nye og forfalskede nummer ind. Kloningen gør det muligt for de kriminelle at sælge den stjålne bil, hvor papirerne tilsyneladende er i orden, men som selvfølgelig ikke er det. Og skulle du havne med en bil, som er stjålet, står du desværre med sorteper, som kan være ret så omkosteligt for dig.

Hvorfor undgå klonede biler?

Klonede biler i Danmark er bestemt ikke uhørt, og vores udøvende statsmagt har tilmed også beslaglagt flere køretøjer af slagsen. Samtidig formodes det, at adskillige klonede biler på nuværende tidspunkt befinder sig på de danske veje. Du kan komme ud for at købe klonede biler hos både autoriserede -og private forhandlere, hvor du desværre kan stå som den uheldige køber. Og det er desværre de uvidende købere, som står med håret i postkassen, når uheldet er ude. Bilen bliver nemlig beslaglagt såfremt, at politiet opsnapper, at din nye brugte bil er klonet. For uanset om bilen er købt i god eller ond tro, så skal bilen afleveres tilbage til den oprindelige ejer, og du får ikke mulighed for at modtage erstatning. Samtidig kan du altså ende som utilsigtet tyv, og stå med gæld i en bil, som er forfalsket. Det er både en økonomisk mavepuster, men også et prædikat, som man ikke ønsker at eje.

Hvordan undgår jeg klonede biler?

Er du på udkig efter en brugt vogn, så er der nogle indikationer, hvor alarmklokkerne skal bimle og bamle, såfremt de opstår. Hvis du er midt i en bilhandel, hvor du kun får tilbudt en enkelt nøgle, altså uden en tilhørende reservenøgle, så skal du have i baghovedet, at mange klonede biler ofte kun bliver solgt med én bilnøgle. Derudover vil det anbefales, at du besøger en synshal, som du har tillid til. Trods det faktum, at det kan være svært at gennemskue om en bil er klonet eller ej, så har synshallerne de bedste omstændigheder for at tyde forfalskningen gennem brugen af deres forbindelse og tilkobling mellem computer og bil. Samtidig kan du også gøre dig selv den tjeneste at gå slå bilen op via dens nummerplade på Tjekbil.dk, hvor du kan blive klogere på tidligere synsrapporter, restgæld og andre fejl. Så hvis du er ved at smide en krudsedulle på din nye brugt bil, vil det være en god idé at slå bilen op først således, at du ikke ender som en utilsigtet tyv eller med en fortyndet pengepung.

Dette indhold er sponsoreret

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.