Annonce
Navne

Vægteren, der går sine egne veje

Børge Jensen (til venstre) hædres som Årets Spydspids af KulturVægternes sekretær, Ove Lillelund. Foto: Bent Tilsted

Børge Jensen, 83, er kåret som Årets Spydspids blandt KulturVægterne i Holstebro

Holstebro: "Årets Spydspids"

Den fine titel kan 83-årige Børge Jensen kalde sig det næste års tid.

Titlen fik han fredag, da KulturVægterne havde deres årlige vintermøde på Hotel Schaumburg.

- Men jeg er nu ikke mere end de andre, smiler prismodtageren undseligt.

KulturVægternes sekretær Ole Lillelund, der motiverede overrækkelsen, er ikke helt enig.

- Børge tager mange ekstra vagter, har fremstillet vores fine morgenstjerner og klarer også en reparation, hvis en af dem mister en spids. Han er også klar en en sang ved en særlig lejlighed, så han har bestemt fortjent at være Årets Spydspids.

Titlen som Årets Spydspids går på omgang i gruppen, og det synlige bevis er en lille skulptur i form af en spydspids. Ved årets fejring havde Ove Lillelund fået fremstillet et diplom som et varigt minde.

Vægterne viser rundt til byens kunstværker alle hverdagsaftener i juli og august. Som tak får de et lille tilskud fra kommunen, der også skal anvendes til at holde udstyret vedlige. Men for 500 kroner kan de også bookes til private arrangementer.

- Det kan være folk, der ønsker at give deres gæster en særlig oplevelse, for eksempel i forbindelse med et bryllup eller en fødselsdag, fortæller Ove Lillelund. Rundvisningen bookes på turistkontoret.

Børge Jensen har været med som KulturVægter siden ordningen startede. Han har sin egen facon.

- Der er selvfølgelig nogle skulpturer og kunstgenstande, vi skal fortælle om. Men jeg ønsker ikke at være en "grammofonplade". Så jeg spørger altid gæsterne fra starten, hvad de ønsker sig. Og man kan hurtigt mærke, om de gerne vil snakke eller være med til at synge, fortæller han.

Børge Jensen fortæller også gerne om alt andet end kunsten.

- Gerne om byens gamle huse. Jeg opfordrer altid gæsterne til at kigge op på de flotte facader. Jeg kender også mange historier om nogle af indehaverne og nogle vittigheder, fortæller han.

KulturVægterne har nogle faste sange på programmet, men Børge Jensen har selv skrevet nogle ekstra om nogle af byens bygninger. Hvor vægtermelodierne anvendes.

Han er i god form til den halvanden times vandretur til byens kunstværker. Tre gange om ugen træner han i roklubben, så konditionen er optimal.

Børgen Jensen sætter stor pris på at dreje ting i træ, og morgenstjernerne har han fremstillet i dette materiale. Det er også ham, der har skabt en sokkel i moseeg til spydspidsen, som han det kommende år selv har fornøjelsen af at have stående.

Annonce

Jeg opfordrer altid gæsterne til at kigge op på de flotte facader. Jeg kender også mange historier om nogle af indehaverne og nogle vittigheder

Børgen Jensen, KulturVægter og Årets Spydspids
Ove Lillelund (til højre) på job som KulturVægter sammen med Ivar Andersen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Leder For abonnenter

Den socialdemokratiske pølsefabrik

Politik er sjældent kønt. Som den tidligere tyske rigskansler Bismark sagde: "Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de." Det er sikkert ikke helt forkert. Der er næppe mange, der har fået væsentligt meget mere tillid til landets politikere efter at have set den mail, som blev lækket fra Socialdemokratiet omkring de forestående forhandlinger om en ny kommunal udligningsordning. Her fremgår det, at finansministerens særlige rådgiver sammen med to ledende medarbejdere i AIA (Socialdemokraternes informationskontor red.) skal stå for ”historier på Venstre (…) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet”.” Med andre ord; regeringens folk skal angribe Venstre på sociale medier og i rigtige medier, mens man samtidig forhandler med dem. Man fristes naturligvis til at spørge, hvorfor dog begynde at angribe sin forhandlingspartner, mens man forsøger at lande en aftale i et fortroligt rum? Men det svar får man aldrig som et rigtigt svar, der giver nogen objektiv mening uden for Christiansborgs tykke mure. Sådan er politik åbenbart bare. Sådan er det at lave pølser. Nu er Socialdemokraterne næppe ene om at have strategier for, hvordan man bedst mulig nedgør og forsøger at ydmyge sine politiske modstandere. Man kan dog med rette undres over, at det skal ske ved at bruge skattebetalte personlige rådgivere og statsfinansierede partiapparater til at lave smudskampagner. I tilfældet Socialdemokraterne kan det desuden virke helt overflødigt. Modsat Venstre har partiet jo vist, at det faktisk godt kan lade sig gøre at have en et-parti regering, der ikke hele tiden balancerer på randen af sammenbrud. Læg dertil at oppositionen anført af Venstre satdig virker som om, at den ikke har nogen form for selvstændig politik. Det værste i mail-sagen er dog, at udligningsreformen faktisk er rigtig vigtig for kommunerne, der hver dag forsøger at levere den mest borgernære service til landets borgere. De har fortjent en mere seriøs indgang til udligningsspørgsmålet end et stykke absurd politisk skuespil anført af Socialdemokraterne.

Annonce