Annonce
Udland

Utryghed får tusindvis af jøder til at forlade Vesten

Mange jøder udvandrer fra Vesten til Israel på grund af antisemitiske angreb og voksende utryghed.

Antisemitiske angreb og en stigende utryghed er blandt grundene til, at mange jøder har pakket deres liv sammen og er flyttet til Israel.

Sidste år udvandrede 30.087 jøder til Israel, en stigning på syv procent i forhold til året før. Det viser tal fra den jødiske organisation The Jewish Agency for Israel, som registrerer jødiske tilflyttere til Israel.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

3967 af de udvandrede jøder emigrerede fra Vesteuropa, og langt størstedelen af dem var fra Frankrig.

Det sker, efter at der i de seneste år har været flere antisemitiske hændelser i landet.

Tidligere denne uge blev 100 jødiske gravsten i Strasbourg blandt andet overmalet med hagekors, og det fik Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, til at tage afstand fra episoden.

- Antisemitisme er en forbrydelse, sagde han blandt andet.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, udtrykte fredag under sit første officielle besøg i i koncentrationslejren Auschwitz dyb skam.

- Vi tolererer ikke antisemitisme, sagde hun.

Trods den generelle stigning i antallet af jøder, der er udrejst til Israel, er andelen udrejst fra USA og Vesteuropa faldet. De 3399, der sidste år rejste fra Nordamerika til Israel, er seks procent færre end året forinden.

De 3967 rejst fra Vesteuropa i 2018 er 20 procent færre end året før, skriver Kristeligt Dagblad.

Det er dog ikke nødvendigvis et tegn på at antisemitismen er aftaget, mener Jakob Egholm Feldt, der er professor ved RUC, hvor han blandt andet forsker i antisemitisme.

- Emigration følger ikke altid antisemitiske angreb en til en. Vi ved fra undersøgelser, at mange jøder føler sig utrygge i Europa og går med tanker om, hvorvidt jødisk liv har en fremtid her, siger han til avisen.

Formanden for Dansk-Israels Forening i Danmark, Henrik Chievitz, sagde i november, at det ikke er usædvanligt, at også jødiske familier i Danmark bliver udsat for antisemitisk chikane og hadforbrydelser.

Ni ud af ti europæiske jøder mener, at antisemitismen er vokset de seneste fem år, viste en rapport udgivet af EU i 2018. Den er baseret på svar fra 16.395 jøder i 12 EU-lande.

/ritzau/

Annonce
Den citerede artikel ved Kristeligt Dagblad
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Annonce