Annonce
Ulfborg/Vemb

Utilfreds med ny ulvezone: Tvinger fåreavlere til at opsætte dyre hegn

Det er ikke alle, der er lige begejstrede for den nye ulvezone. Arkivfoto: Morten Stricker
Det er ikke alle, der er lige begejstrede for den nye ulvezone.

Vemb: Det kan blive en dyr fornøjelse for de lokale fåreavlere, at den vestjyske ulvezone er blevet udvidet.

Morten Thøgersen er en af dem, der riskerer at blive ramt. Han er fåreavler og har afgræsning i både den "gamle" og den "nye" ulvezone - så hele hans afgræsningsareal nu er inden for dét myndighederne har bestemt, er ulvezone. Og det er ikke nødvendigvis en god ting.

Ny ulvezone

Da der har været flere eksempler på ulveangreb uden for ulvezonen, udvidede man i sidste uge den vestlige ulvezone, så flere fremover får mulighed for at søge om tilskud til ulvesikre hegn.

Det nye ulveområde strækker sig fra Søndervig i syd til Thyborøn i nord og mod øst helt ind til Videbæk, Aulum og Holstebro.

- Hvis jeg førhen havde et får til at gå uden for ulvezonen, som blev slået ihjel, ville jeg få fuld erstatning. Men den erstatning, jeg får nu, kan jeg kun opnå, hvis jeg overholder Miljøstyrelsens foreskrifter, siger han.

Annonce

Har man husdyr i et ulveområde og gentagende gange oplever ulveangreb, er det en betingelse for at få kompensation for de dræbte dyr, at man har forsøgt at sikre dem mod angrebene med ulvesikrede hegn. Og det er en for dyr løsning - selvom der er tilskud på 15 kroner per meter stationært hegn, mener han:

- Det koster 40 kroner per meter at sætte op - og så skal jeg jo selv give 25 kroner til det? Og så er det bare en enorm arbejdsbyrde, som tager så meget tid at sætte op og vedligeholde, siger han og tilføjer:

- Indtil videre har jeg ikke haft angreb på de får, jeg har haft til at gå i områder uden for den nu "gamle" ulvezone. Jeg har egentlig bare hegnet ind helt klassisk - ikke for at holde ulve ude specifikt, men bare så mine får ikke kunne komme ud. Det har fungeret fint som værn mod ulve, siger han.

Tvang

Men "bare" at beholde de gamle hegn, som de er, er en for risikabel mulighed. For kompensationen fra staten bortfalder som udgangspunkt ved ulveangreb nummer to:

- For vælger ulven så at tage flere får på én gang, så står jeg jo med håret i postkassen, siger han.

Det skal dog ikke lyde som om, erstatning er alt, tilføjer fåreavleren. For naturligvis har dyrenes ve og vel også sin plads i bekymringerne.

- Jeg vil jo gerne kunne beskytte mine dyr. Men mit problem med den her udvidede ulvezone er bare, at man tvinger os til at opgradere vores hegn, siger han og tilføjer:

- Og nogle steder kan det ikke lade sig gøre at sætte hegn op. Enten fordi terrænet er for kuperet, eller eksempelvis af hensyn til de, der skal ned at fiske ved åløb i nærheden eller til de dyr, der skal løbe igennem området, siger han.

Arbejdsbyrden i at sætte hegnene op, er da heller ikke at spøge med, mener han.

Miljøplanlægger i Miljøstyrelsen, Lasse Jensen, svarer på noget af kritikken:

- I forhold til antallet af ulveangreb, vil det altid bero på en rimelighedsvurdering, om man har ret til erstatning - om man har forsøgt at afværge ulveangreb eller ej. Jeg kan sagtens forstå, at nogen synes, det er dyrt at få sat hegn op, men vi har jo netop lavet nogle tiltag for at gøre det mindst muligt bøvlet for landmanden med eksempelvis fire-tråede mobilhegn og de her overvågningssystemer til hegnets integritet, siger Lasse Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Annonce