Annonce
Holstebro

80-årig dame fra Holstebro mistede livet: Usikret overkørsel får stor del af skylden for dødsulykke

Denne overkørsel er den sidste usikrede nord for Sig. Leddet her står åbent på den ene side. Men der er sikret med Stop-skilte efter dødsulykken. Der kommer bomme og blink, men desværre ikke lige foreløbig. Foto: Morten Nielsen
En usikret overkørsel skal få trafikanten til at stoppe op og være ekstra agtpågiven. Men den kan virke modsat, konkluderer Havarikommissionen efter dødsulykke nord for Varde.

Sig: Minibussen blev slæbt 22 meter, da den blev ramt af et tog, der kørte cirka 85 km/t. Ulykken kostede to menneskeliv i minibussen. To personer i toget fik lettere kvæstelser. Sammenstødet skete på en ubevogtet overkørsel nord for landsbyen Sig ved Varde.

Det var den 80-årige kvindelige passager og den 55-årige chauffør, der blev dræbt tirsdag den 19. juni sidste år. Det skete omkring klokken 13.07.

Havarikommissionen har mandag offentliggjort sin undersøgelse af ulykken. Her får den ubevogtede overkørsel en væsentlig del af skylden for ulykken.

Annonce

Ulykken

  • Den 80-årige kvinde var på vej hjem fra familiebesøg. Hun boede i Holstebro.
  • Den 55-årige chauffør arbejdede ved Vinderup Taxa, som kørte flexturen for Sydtrafik. Chaufføren boede i Østjylland i postdistriktet Juelsminde.

Sådan fungerer det

En ubevogtet overskæring fungerer ved, at der er to led. Disse skal begge være lukket for at trafikanten bliver opmærksom på banen og udviser agtpågivenhed. Bilisten skal så åbne leddene - få køretøjet over - gå tilbage og lukke de to led. Det betyder, at trafikanten skal fire gange over sporet for en enkelt passage.

Sådan fungerer overgangene dog ikke i praksis. Leddene står næsten altid åbne, så man bare kan køre over. Det vurderer Havarikommissionen, at de også gjorde i forbindelse med ulykken.

"Leddet tjener dermed ikke sit sikkerhedsformål, måske kan de rød-hvide letmetalled endda give det indtryk, at sporet kan krydses uden videre", skriver Havarikommissionen i sin konklusion.

Afkørsler sikres

Banedanmark er i gang med at sikre overkørslerne. Der, hvor ulykken skete, var der tre usikrede overskæringer på stribe. De to er nu - deriblandt dødsoverkørslen - nedlagt. Ved den, der er tilbage, er der sikret ekstra med stopskilte. Den vil også blive sikret med blink og bomme hurtigst muligt, men det sker formentlig først efter 2026 på grund af nogle leveringsvanskeligheder i forbindelse med et nyt signalsystem til BaneDanmark.

Havarikommissionen frikender naturligvis ikke den nu omkomne chauffør af minibussen som "ikke - eller ikke i tilstrækkelig grad - orienterede sig om kommende tog før passage af sporet", skriver Havarikommissionen.

Her skete dødsulykken. Overkørslen er sløjfet. Det er en anden afkørsel, der fører til boliger øst for banen, også. Foto: Morten Nielsen

Tidspres

Men chaufføren kan have været udsat for et ekstra tidspres, idet passageren havde glemt sin taske med togbillet. Bilen var derfor på vej mod huset øst for banen, da den blev ramt på overkørslen. Det selv om passageren egentlig var på vej hjem efter familiebesøg. Det var altså tredje gang, at flexchaufføren krydsede banen til huset, som kun kan nås via en usikret overkørsel.

"Han kan have forsøgt at hjælpe passageren til at nå den planlagte togafgang og i den forbindelse ikke have udvist tilstrækkelig opmærksomhed", skriver Havarikommissionen.

Der er ingen sikkerhedsanbefalinger i Havarikommissionens rapport, "idet BaneDanmark har oplyst, at usikrede overkørsler med denne type led ikke længere etableres, og at de eksisterende nedlægges ellers sikres bedre", skriver Havarikommissionen.

Lokoføreren blev alkoholtestet til en promille på 0,0. Chaufføren var heller ikke påvirket af alkohol.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce