Annonce
Erhverv

USA's arbejdsmarked imponerer med en kvart million nye job

Sarah Silbiger/Reuters
Det såkaldte kongetal var et godt stykke højere, end hvad økonomer havde forventet i november.

Der blev skabt 266.000 job uden for landbruget i USA i november.

Det viser det såkaldte kongetal fra det amerikanske arbejdsministerium.

Tallet er noget højere, end hvad økonomer havde forventet ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg. Forventningen inden offentliggørelsen af tallet lød således på 180.000 nye job.

Det var øget beskæftigelse på hospitaler, skoler og hoteller, der var med til at trække tallet op. Det samme var arbejdere, som vendte tilbage til deres job på bilfabrikken General Motors efter en lang strejke, skriver nyhedsbureauet AFP.

I procent faldt arbejdsløsheden fra 3,6 til 3,5.

Beskæftigelsen i den private sektor voksede med 254.000 ansatte i måneden. Den ventede stigning lød på 178.000.

Beskæftigelsesrapporten er godt nyt for dansk eksport. Det vurderer Dansk Industris chefanalytiker, Allan Sørensen.

- USA har overhalet Tyskland som vores største eksportmarked.

- Derfor er det rigtig gode nyheder for dansk erhvervsliv, at der stadig er liv i det amerikanske opsving. Det gør det muligt at hente flere ordrer hjem over Atlanten, siger Allan Sørensen.

Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank, påpeger, at jobtallet er noget i overkanten.

- Man skal godt nok huske på, at novembertallet er kunstigt pustet op af, at 40-50.000 strejkende arbejdere hos General Motors kom tilbage på arbejde, men selv hvis man tager højde for det, så var jobvæksten i november altså over 200.000, siger han.

Kongetallet betragtes som en strømpil for verdensøkonomien. Det får derfor stor opmærksomhed blandt økonomer.

Går det godt hos amerikanerne, er det godt for Europa. Dermed er det også godt for Danmark, der har mange virksomheder, som lever af at sælge varer og tjenesteydelser til amerikanerne.

/ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TTH Herrer

Skjern snupper bagspiller i TTH

Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce