Annonce
Udland

USA sætter økonomi først i fredsplan for Mellemøsten

Emmanuel Dunand/Ritzau Scanpix
Trumps svigersøn er i Mellemøsten med storstilet investeringsplan for palæstinensere og dele af regionen.

En storstilet investeringsplan for de palæstinensiske områder - og for Egypten, Jordan og Libanon - skal skabe nyt momentum og vilje til fred i den israelsk-palæstinensiske konflikt.

USA har sat økonomien først i nyt fredsplan for Mellemøsten. Præsident Donald Trumps svigersøn og rådgiver, Jared Kushner, er arkitekten bag planen. Tirsdag blev den drøftet ved en workshop i Bahrain.

- Denne plan er århundredets mulighed for palæstinenserne, siger Jared Kushner.

Han understreger, at tidligere uløselige politiske problemer vil blive opfattet anderledes med nye økonomiske perspektiver.

Workshoppen i Bahrain bliver boykottet af Den Palæstinensiske Selvstyremyndighed. Og israelerne er ikke inviteret med til den.

Politiske løsninger er ikke på dagsordenen ved todages mødet.

- Men det er klart, at økonomisk vækst og velstand for palæstinenserne ikke er mulig uden en varig og retfærdig politisk løsning på konflikten. En løsning som garanterer Israels sikkerhed og den palæstinensiske befolknings værdighed, siger Kushner.

Han erkender dog, at der er udbredt skepsis over for Trump-administrationens udspil. Ikke mindst fordi Trump har stået for en klar pro-israelsk politik - blandt andet med anerkendelsen af Jerusalen som Israels hovedstad.

- Mit direkte budskab til den palæstinensiske befolkning er, at uanset hvad de, der tidligere har svigtet jer, siger, så har præsident Trump og USA ikke opgivet i forholdet til jer, sagde han.

Den økonomiske plan, som Det Hvide Hus offentliggjorde lørdag, lægger op til, at der skal investeres 50 milliarder dollar (op mod 329 milliarder kroner) i regionen over de næste ti år.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce