Annonce
Udland

USA går anden måned i møde med delvis nedlukning af landet

Offentligt ansatte uden løn har mulighed for at hente madrationer i supermarkeder rundt om i landet. Her ses et supermarked i Washington D.C.

Over fire uger er gået, siden en fjerdedel af USA's regering lukkede ned, og der er stadig ingen finanslov.

USA går tirsdag ind i den anden måned af en delvis nedlukning af landets statsapparat. Det er den længste nedlukning i landets historie.

Siden 22. december har en fjerdedel af regeringen været lukket, fordi Kongressen ikke er lykkes med at nå til enighed om et amerikansk statsbudget for 2019.

Det betyder, at op mod 800.000 offentligt ansatte fortsat skal møde på arbejde uden at få løn, mens andre forbliver på tvungen orlov.

Det er primært folk inden for politi, sundhed og national sikkerhed, der er tvunget på job, mens de, der betragtes som "ikke afgørende" for driften af USA, er på orlov.

Konkret betyder det, at nationalparker ikke længere har sikkerhedsvagter, talrige museer er lukket, og flere lufthavne melder om store problemer med at få vagtplanen til at gå op, fordi dele af personalet har meldt sig syge.

Nedlukningen har fået banker og telefonselskaber til at sætte opkrævninger af regninger og gebyrer på pause.

Samtidig har mange af de offentligt ansatte, der rammes af nedlukningen, måtte tære på opsparinger, sælge personlige ejendele og ty til suppekøkkener for at få en efterhånden desperat hverdag til at hænge sammen.

- Jeg er tæt på at miste min sygeforsikring og min bilforsikring, fortæller 40-årige Yvette Hicks, der arbejder på Smithsonian Museum.

- Lige nu ødelægger nedlukningen min familie og jeg, tilføjer hun.

Kongressens stridspunkt er præsident Donald Trumps jagt på at få finansieret en grænsemur mod Mexico.

Muren vurderes at koste mere end 5,7 milliarder dollar, men det nægter Demokraterne at gå med til.

Efter fire ugers politisk tovtrækkeri gav Donald Trump lørdag aften sit bud på, hvordan Republikanerne og Demokraterne endelig kan nå til enighed.

Et "fornuftigt kompromis" kaldte præsidenten selv sit forslag, der indeholdt en række løfter om blandt andet unge immigranter i USA.

Men Demokraterne var ikke lige så begejstrede for tilbuddet.

Trumps forslag er ifølge formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, ikke andet end en samling af tidligere fremsatte forslag.

Dermed ser nedlukningen ud til at fortsætte på ubestemt tid.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce