Annonce
Udland

USA arrangerer fly til at evakuere diplomater i virusramt by

Hector Retamal/Ritzau Scanpix
USA vil med fly evakuere amerikanske diplomater og enkelte private statsborgere fra coronavirussets epicenter.

USA vil arrangere en flytransport til at evakuere USA's udstationerede diplomater i den kinesiske millionby Wuhan, der er epicentret for det nye coronavirus, som hidtil har kostet flere end 50 personer livet.

Det oplyser det amerikanske udenrigsministerium i en pressemeddelelse natten til søndag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Der vil også blive plads til et begrænset antal private amerikanske statsborgere i flyet, som på tirsdag den 28. januar skal flyve fra Wuhan til San Francisco.

I den forbindelse vil personer med størst risiko for at blive smittet med coronavirusset få førsteprioritet, fremgår det af meddelelsen.

- Kapaciteten vil være ekstremt begrænset, og hvis der ikke er plads til at transportere alle dem, der er interesserede, vil personer i høj risiko blive prioriteret først, skriver udenrigsministeriet.

De personer, der er blevet værst påvirket af smitten, har hidtil været ældre og folk med dårligt helbred.

Lørdag erfarede aviserne The Wall Street Journal og South China Morning Post, at både USA og Frankrig havde planer om at evakuere statsborgere og udstationerede fra Wuhan.

Her sagde en unavngiven kilde, at et fly med plads til omkring 230 personer skulle flyve fra Wuhan søndag.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har de franske myndigheder planer om at evakuere franske statsborgere i den kinesiske storby med bus.

Flere end 2000 personer er på globalt plan blevet smittet med det nye virus - langt de fleste i Kina.

I Wuhan, hvor hovedparten af de smittede befinder sig, har byens 11 millioner indbyggere ikke mulighed for at forlade byen, da myndighederne har lukket ned for trafikken i et forsøg på at begrænse spredningen af smitten.

Wuhan er hovedstad i den kinesiske provins Hubei. I provinsen er i alt 56 millioner mennesker ramt af forskellige transportbegrænsninger, som er indført for at holde smitten i skak.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce