Annonce
Kultur

Usædvanlig koncert: duel mellem orgel og flygel

Organist Jesper Thimsen og pianist Angela Marinescu glæder sig til at "duellere" på orgel og flygel. Foto: Helle Palladino
Ved fredags-koncert i Nørrelandskirken opføres for første gang i Danmark værker af den amerikanske stjernekomponist Andraé Coch, der har arrangeret for Disney.

Holstebro: - Det er lidt usædvanligt, men lyder faktisk bedre end man lige skulle tro.

Fortæller organist Jesper Thimsen, Nørrelandskirken, om en usædvanlig konstellation ved en koncert fredag 17. januar klokken 17 i kirken. Her spiller han orgel, samtidigt med at Angela Marinescu spiller flygel.

- Det kan lade sig gøre i Nørrelandskirken, fordi orgel og flygel er placeret ved siden af hinanden, fortæller han.

Ideen og initiativet kommer fra Angela Marinescu, tidligere mangeårig klaverlærer ved Holstebro Musikskole. Hun har købt nogle noder i USA, hvor komponisten Andraé Croch har skrevet nogle værker netop for de to instrumenter. Det er første gang musikken opføres i Danmark, så Angela Marinescu kalder det "danmarkshistorie" og en form for duel mellem flygel og orgel, da organisten og pianisten sidder og spiller ryg mod ryg.

Andraé Croch døde 2015 og opnåede stor hæder. Han opnåede syv Grammy Awards og har en stjerne i Hollywoods "Walk of Fame". Han har blandt andet arrangeret musik til Disneys "The Lion King".

Angela Marinescu og Jesper Thimsen spiller også firhændigt sammen på flygel under koncerten.

- Den fortryllende og legesyge Mozart og to af Brahms' farverige og spændstige sigøjnerdanse, fortæller Angela Marinescu.

De giver numre også numre hver for sig. Jesper Thimsen spiller blandt andet "Toccata og Fuga i D-mol" af Johan Sebastian Bach,

- Det er en af organisternes "tour de force". Det er et af Bachs mest storslåede værker for et tangentinstrument. Lytterne kan ikke undgå at blive bevæget af orgelbruset i den effektfulde fanfare, som indleder det mægtige værk, siger Jesper Thimsen.

Der er gratis entré og koncerten varer omkring en time. Der er jævnligt gratis koncerter i Nørrelandskirken, og der kan ventes yderligere et par af dem i løbet af foråret, oplyser Jesper Thimsen.

Nørrelandskirken fik i maj 2019 et nyt Steinway-flygel til omkring 200.000 kroner.

- Det er en ære at få lov at spille på flygelet, som man i bilverdenen vil kunne sammenligne med en Ferrari eller Lamborghini, siger Angela Marinescu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi skal kunne stole på kontrolrapporterne

Der er ret stor sikkerhed for, at man ikke bliver syg af at spise danske fødevarer - eller fødevarer solgt i Danmark. Det skyldes blandt andet en ret finmasket fødevarekontrol, som er til for at sikre forbrugerne mod dårlige, ulovlige og skadelige fødevarer. Kontrollen finder sted i alle led, og resultaterne offentliggøres på fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor alle kan læse med. Mest kendt for forbrugerne er nok smiley-ordningen, som ved indgangen til butikker og restauranter fortæller, om der er styr på alt fra rengøring, til egenkontrol og papirarbejdet. Men også rapporterne fra produktionsleddet findes på nettet. Det er en fin sikkerhed for forbrugerne, men det er samtidig en velfungerende, moderne udgave af gabestokken for dem, der træder ved siden af. Derfor er det altafgørende, at vi kan stole på det, der står i Fødevarestyrelsens rapporter. Før jul - lige mens de fleste af landets husstande havde en and på indkøbssedlen - kom en rapport fra kontrolbesøget hos Dan Duck i Struer frem. Den fortalte blandt andet om massive problemer med medarbejdernes håndhygiejne. En sand bombe under virksomhedens julesalg. Problemet var blot, at rapporten indeholdt fejl på det område. Fejlen endte i medierne, og det har uvægerligt påvirket salget. Medierne havde ganske forståelig tillid til fødevarestyrelsen, præcis som forbrugerne har. Dan Duck er netop nu ved at regne på, hvad den fejlagtige rapport har kostet og forventer at lægge sag an mod Fødevarestyrelsen for de millioner, virksomheden er gået glip af. Sagen er på alle måder uheldig, og den viser bagsiden af medaljen ved et ellers velfungerende system baseret på stor tillid fra befolkningen. Vi vil have sunde og hygiejniske fødevare produceret under ordentlige forhold. Og med de offentlige kontrolrapporter har vi mulighed for at fravælge dem, vi ikke stoler på. Det er rigtig godt. Men rapporterne har en kæmpe magt, og selv myndigheder laver fejl. Men den store magt, som kontrolrapporterne har, gør det tæt på utilgiveligt at fejle.

Annonce