Annonce
Danmark

Uroen ulmer fortsat under den nordirske fred: To tiltalt for terrordrab

Lyra McKee blev 29 år og blev dræbt under sit arbejde som journalist i Nordirland. New IRA påtog sig ansvaret. Arkivfoto: Brian Lawless/Reuters/Ritzau Scanpix
Den nye generation af den nordirske terrorgruppe IRA tog ansvaret for drabet på en ung kvindelig journalist for to år siden. Nu er to mand anklaget for mordet.

Storbritannien: To mænd, 33-årige Gearoid Cavanagh og 21-årige Jordan Devine, er sat under anklage for skuddrabet på en 29-årig kvindelige journalist Lyra McKee i den nordirske by Londonderry.

Klokken 23 om aftenen 18. april 2019 blev hun skudt og dræbt under udførelsen af sit arbejde. Drabet vakte opsigt, hvilket blandt andet kom til udtryk ved, at Storbritanniens daværende premierminister, Theresa May, deltog i begravelsesfølget.

Drabet var nemlig udtryk for, at en voldsom konflikt stadig lurede under overfladen på en fredsaftale, som i 1998 afsluttede den nordirske borgerkrig. Den havde i de tre foregående årtier kostet 3500 menneskeliv.

Annonce

En gruppe, der kalder sig New IRA, tog ansvaret for drabet på Lyra McKee, der var på gaden for at passe sit arbejde. Hun dækkede en række uroligheder i forbindelse med brexit, der havde fået de gamle stridigheder i Nordirland til at blusse op.

- Sindssyg meget vold

Som navnet antyder har den pågældende gruppe sit udspring af den ene af den nordirske borgerkrigs militante parter, guerillabevægelsen IRA - den Irske Republikanske Armé.

Drabet var et synligt tegn på, at ikke alle paramilitære grupper var med i fredsaftalen i 1998. De har været på banen lige siden, og nye er kommet til, forklarede leder af Center for Irske Studier på Aarhus Universitet Sara Dybris McQuaid til Avisen Danmark 10. april sidste år:

- Der har været sindssyg meget vold de seneste 20 år, og man oplever en ekstremt høj paramilitær aktivitet stadigvæk. Der bliver rekrutteret, der bliver hentet våben, befolkningsgrupper bliver straffet og intimideret ud af deres hjem, og folk bliver skudt i knæ og hofter hele tiden, sagde Sara Dybris McQuaid.

Først nu lykkedes at pågribe og tiltale to konkrete gerningsmænd. Deres drab på Lyra McKee fremgår af nogle grynede videooptagelser, der fredag blev vist i retten, Londonderry Magistrates Court. De fremstilles igen 7. oktober.

Ud over drabet blev de tiltalt for besiddelse af våben, ammunition og benzinbomber og for livsfarlige optøjer og brandstiftelse. Den ene af dem er også tiltalt for røveri.

Annonce
Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Kultur For abonnenter

Lyden af søndag lever i 'Giro 413': Hatten går stadig rundt efter 75 år

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Annonce