Annonce
Holstebro

Unge vinder pris for stol, der forebygger ondt i ryggen

Mathilde Sofie Starcke, Mads Holm Andersen og yderligere tre HTX-studerende har udviklet en stol, der kan forebygge rygskader ved stillesiddende arbejde. Stolen har indbragt dem førstepræmien på 10.000 kroner i Da Vinci-konkurrencen ved Danish Entrepreneurship Award Show 2018. Foto: Johan Gadegaard

Fem HTX-studerende på design fra Holstebro har vundet førstepladsen i Da Vinci-konkurrencen ved Danish Entrepreneurship Award 2018.

Holstebro: "Fremtidens stol. Den næste stilling er den bedste stilling."

Sådan lyder reklamesloganet for den nye kompasstol. Endnu er den ikke blevet sat i produktion, men den har allerede indbragt den ultimative drøm for de fem innovative hjerner bag opfindelsen: Mathilde Sofie Starcke, Mads Holm Andersen, Nikolai Sørensen, Jesper Mark Mogensen og Jonas Bech Pedersen, alle ti år og HTX-studerende på Teknologi og Design-studieretningen på Uddannelsescenter Holstebro.

Men stolen har allerede indbragt de unge en pris - førstepladsen i Da Vinci-konkurrencen, som uddeles af Fonden for Entreprenørskab i iværksætteruge, og hvor de dystede mod 132 andre fiktive virksomheder.

- Jeg skal være designer. Det er hundrede. Jeg vil gerne lave industriel design og arkitektur, og det er lige meget, om det bliver som start-up eller for et firma. Så det her er rigtigt godt min portfolio, siger Mathilde Sofie Starcke, der virkelig har fået blod på tanden.

Danish Entrepreneurship Award 2018

Danish Entrepreneurship Award arrangeres af Fonden for Entreprenørskab, som arbejder for at fremme unges kompetencer inden for innovation og iværksætteri ved at integrere og forankre entreprenørskab i undervisningen på alle uddannelsesniveauer.I alt 6700 unge fra 6. klasse og op til universitetsniveau var torsdag samlet i Messe C i Fredericia til Award Show 2018, hvor der blev uddelt flere priser.

Førstepladsen i Da Vinci-konkurrencen, der er for elever fra HTX, STX, EUD og EUX, blev vundet af fem studerende på Uddannelsescenter Holstebro: Mathilde Sofie Starcke, Jesper Mark Mogensen, Jonas Bech Pedersen, Mads Holm Andersen og Nikolai Sørensen fra 3.E. Deres virksomhed, Starcke & CO, har udviklet en ny stole-løsning, der forebygger diskusprolaps ved stillesiddende arbejde. Prisen udløser 10.000 kroner i præmie.

Blandt andre vinderidéer var: insektfars, der kan erstatte oksekød, en drikkedunk med chip, så personalet på et plejehjem kan følge med i de ældres væskeindtag, og en sansepude til hospicepatienter.

Vippefunktionen i sædet betyder, at ryggen hele tiden aktiveres, uden at personen, der sidder på stolen, forstyrres i sit arbejde hver gang, der skiftes stilling. Foto: Johan Gadegaard

Vippefunktioner holder ryggen aktiv

Stolen forebygger diskusprolaps og andre rygskader og har indbygget to vippefunktioner, én i ryglænet og én i sædet, der er delt i to bevægelige dele, der vipper i hver sin retning.

- De stole, der allerede er på markedet, ligner noget, der hører hjemme i en gymnastiksal - ikke på et kontor. Vi ville gerne lave en stol, der var smart, men også en stol, hvor man ikke skal afbryde sit arbejde, hver gang man skal skifte stilling, forklarer Mathilde Sofie Starcke.

De unge har under udviklingen arbejdet tæt sammen med en fysioterapeut og interviewet nogle af hendes klienter, og en af dommerne i panelet har opfordret dem til at arbejde videre med deres idé og tilbudt at hjælpe dem med at finde de rette salgskanaler.

Annonce

10.000 kroner

De unges to undervisere i innovation og teknolog er stolte. Det er nemlig anden gang på to år, at studerende fra UCH i Holstebro får en pris ved det årlige award show.

I år var de fem unge oppe mod 132 andre "fiktive" virksomheder, repræsenteret ved HTX, STX, EUD og EUX-elever fra hele landet. De studerende har arbejdet med projektet siden august og har brugt mere end syv undervisningstimer per uge.

- De unge bliver trænet i entreprenørskab og dét at starte en virksomhed op. Det er en åben opgave, de får: Find en problemstilling, og se om I kan skabe værdi for andre, samtidig med de skaber en forretning for dem selv, fortæller lærer Poul Kamp.

Tom Juhl Nielsen, ligeledes underviser på design- og teknologi-linjen, supplerer:

- Det er jo det, vi lever af herhjemme og bygger vores velfærd på. Vi skyder hele tiden nye produkter ud på markedet, som kan sælges og eksporteres. Det er det her et godt eksempel på. Vi tager et kendt produkt - en stol - og bygger den om til noget andet. Et nyt design, nye features og nye egenskaber. Det er evig og altid redesign, redesign og redesign, underviser Tom Juhl Nielsen fra UCH.

Præmien på de 10.000 kroner er de fem studerende villige til at investere i deres projekt.

Annonce
Sport For abonnenter

Topscorer og matematikgeniet Mirsad havde regnet det hele ud: - Jeg havde læst lidt på vinden og skruede den op i hjørnet for at fjerne spindelvævet

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vinderup

Nu kommer den: Cykelsti hele vejen mellem Vinderup og Holstebro

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Holstebro

Mælkebønderne jubler over høje priser: - Nu er der én ting, der gælder. Afdrag, afdrag, afdrag

forside For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland: Hus på Jegindø solgt for 210.000 kroner

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Holstebro

Mads Mikkelsens nyeste film skal kun optages to steder i Danmark - i Holstebro og Viborg

Leder For abonnenter

Problemet er reelt - men tvang er og bliver dumt

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Holstebro

Lastbiler er stødt sammen: Tag ikke denne vej, siger politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Holstebro

Nu er der kun én by tilbage: Så få bliver testet

Holstebro For abonnenter

Skole er blevet til boligområde: Kom indenfor i den første færdige bolig

Holstebro

Den delte vandene - nu gør museum den aktuel igen

Annonce