Annonce
Holstebro

Unge driftige landmænd i klemme: Ingen svinebrug er til salg

Høje priser på grise gør, at der slet ingen svinebrug er til salg og ingen går konkurs. Og har sat en foreløbig stopper for fire-fem unge vestjyske landmænd med penge på lommen, der står på spirng til at købe egen gård. Arkivfoto: Morten Stricker
Flere unge vestjyske landmænd står på spring til at købe et svinebrug - men de høje svinepriser gør, at handelen med gårde er gået i stå - og at ingen går konkurs, konstaterer Sagro.
Annonce

Vestjylland: Svineproducenter har gode tider med priser på 12 kroner pr kilo for slagtegrise - helt i modsætning til situationen for et år siden, hvor priserne var i bund med 8,30 kroner per kilo. Det er svinepest i Asien og Østeuropa, som har ført til at mange svinebesætninger er slået ned - og det presser priserne op.

Men situationen har også en sideeffekt: Handelen med svinelandbrug er stort set gået i stå.

- Vi har fire-fem yngre landmænd, som gerne vil købe en gård - og alle med passende erfaring, et godt CV og som har nogle millioner til udbetaling. Men der er ingen ejendomme til salg, siger Jacob Hvalkof, der er afdelingsleder for økonomi og strategi ved Sagro i Holstebro- og Herningområdet - og dermed har kontakt med mange landmænd.

- Det er ekstremt svært for de unge at komme ind og købe en gård. Ældre landmænd ønsker ikke at sælge, fordi de gerne vil have et ekstra par gode år med - og næsten ingen går konkurs på grund af de høje priser, siger Jacob Hvalkof.

De fire-fem unge landmænd, som står på spring, ønsker især at producere smågrise. En 30 kilos gris er på et år steget fra cirka 300 kroner til i dag knap 500 kroner, når grisen sælges videre til opfedning.

- I dag har man gerne op til 400 og allerhelst over 500 søer for at have en god økonomi. Så kan de fylde en lastbil, når smågrisene sælges, og det giver en højere pris. Desuden kan de fordele de faste udgifter og lønninger ud på en større produktion, siger Jacob Hvalkof.

Generelt kræver det mange penge på lommen, når unge landmænd skal købe en gård. Banker kræver typisk, at en landmænd lægger 15-20 procent af en pris på 50 millioner kroner. Altså 7,5 til 10 millioner kroner kontant.

- Det kan ikke lade sig gøre med mindre de har en medinvestor eller har en velstående familie, siger afdelingslederen.

Han oplever samtidig, at især nogle af de større banker kan være svære at danse med.

- Der er en stor spredning, hvor nogle banker tager et ansvar og tænker på andet end aktionærer. Og godt vil være med til at holde en branche og et lokalsamfund i gang og kræver lidt mindre solvens, hvis det er en landmand med et godt cv, og det er en god case, siger Jacob Hvalkof og nævner Vestjysk Bank, Sparekassen Thy og Ringkøbing Landbobank, som banker, hvor landbruget bliver rimelig behandlet. Men også fremhæver Danske Bank som den positive undtagelse blandt landets store banker.

Annonce

Få bygger nyt

Hans afdeling laver analyser og beregninger, når landmænd ønsker at investere eller at udvide. Men får også henvendelser fra professionelle investorer, som gerne vil købe et svinebrug.

- De kræver typisk et afkast på 6-8 procent, når de investerer, og det kan de lige få ved svineproduktion lige nu. Og det er ofte folk, som har en eller anden tilknytning til landbruget og har tjent penge i andre brancher, men også de leder forgæves, siger Jacob Hvalkof.

Til gengæld er der endnu kun få landmænd, som udvider produktionen og bygger nyt.

- Der skal gå længere tid med høje priser, før de investerer. De høje priser fortsætter nok i år og næste år, men det vil ikke blive ved. Så mange foretrækker at sætte penge til side, eller har et økonomisk hul, der skal lukkes efter de seneste års lave priser, siger Jacob Hvalkof.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce