Annonce
Mærkedage

Ung teaterdirektør med mange priser

Teaterdirektør for Betty Nansen Teatret og tidligere instruktør på Det Kongelige Teater Elisa Kragerup fylder 40 år torsdag den 29. august. Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Teaterdirektør Elisa Kragerup er blevet hyldet som en af Danmarks bedste instruktører. Torsdag den 29. august fylder hun 40 år.

40 år: Det var ikke planlagt, da hun sprang ud som lesbisk til sin mosters begravelse. Frygten for at være anderledes gjorde, at Elisa Kragerup først sprang ud over for sine forældre som 26-årig.

Siden har hun i sit arbejde som teaterinstruktør haft fokus på de rollemodeller, som hun følte, at hun manglede som ung.

Trods sin unge alder er hun allerede blevet hyldet som en af Danmarks bedste teaterinstruktører, og hun har vundet en række priser. Heriblandt flere Reumert-priser.

I 2011 blev modtog hun prisen for Årets Instruktør for forestillingen "Den unge Werthers lidelser" på Det Kongelige Teater og "Hvid Magi" på Betty Nansens Teateret.

Året efter vandt hun igen prisen som Året Instruktør for forestillingerne "Det Gode Menneske fra Sezuan" og "Sonetter". Begge på Det Kongelige Teater.

Elisa Kragerup, der torsdag den 26. august fylder 40 år, modtog i 2015 Kronprinseparrets Kulturpris.

Hun er opvokset i en musik- og kunstfamilie i Hellerup som datter af kapelmester Peder Kragerup og overassistent Jill Jeppesen.

Elisa Kragerup valgte at gå i familiens kunstfodspor og studere på musikgymnasiet Sankt Annæ Gymnasium.

Her instruerede hun under sin uddannelse gymnasiets årlige skolemusical, SAG-show, der er Nordeuropas største elevproducerede musicalshow.

I 2010 dimitterede hun fra Statens Teaterskoles instruktørlinje og blev efterfølgende fast tilknyttet Det Kongelige Teater. Hun er siden blevet kendt for sine nyskabende opsætninger og for sin villighed til at tage chancer.

Det er særligt hendes måde at portrættere køn, identitet og seksualitet fra flere forskellige vinkler, som har givet hende stor anerkendelse.

Hun har altid været en læsehest, og det er ofte i litteraturen, at hun finder sin inspiration.

Som instruktør har hun opsat flere forskellige litterære værker såsom Klaus Rifbjergs "Den Kroniske Uskyld", Shakespeares "Othello" og senest Virginia Woolfs "Orlando".

I 2018 overtog hun posten som direktør for Betty Nansen Teatret i København.

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Podcasten Danmark - Politik med Funding og Løvkvist: Jakob Ellemann sang 'fare, fare, krigsmand', og puttede Jensen i den sorte gryde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gør noget - nu...

Fredag kunne vi fortælle historien om Kirsten fra Bonnet. Når hun cykler hjem fra arbejde, får borgerne i Bonnet besked om det, så de kan stå ude på fortovet for at holde øje med, hvad der sker. Frygten for, at byens uligevægtige mand, "Æ Jernstang", dukker op igen og overfalder hende. Akkurat som den øvrige del af landsbyens befolkning har Kirsten frygten for at blive overfaldet af manden, da det tidligere er sket, og ingen kan vide sig sikker. Vi har gennem uger og måneder skrevet om manden og situationen i byen, hvor borgerne på fredelig vis forsøger at overbevise manden om, at han skal stoppe. De møder op foran hans hus, drikker en kop kaffe og synger lidt for at vise manden, at byen står sammen i den her sag. Som det også tidligere er skrevet på denne plads, er det i bund og grund usympatisk, at en by står sammen mod en tilsyneladende psykisk syg mand. Men det er samtidig forståeligt, at man gør det. Det er på ingen måde holdbart, at en hel landsby skal terroriseres af en beboer, uden der bliver skredet ind. Tiden går, og der sker ingenting. I hvert tilfælde ikke noget, der er synligt og stopper balladen. Politiet arbejder bag linjerne, og det tager tilsyneladende sin tid. Uforståelig lang tid. At der ikke er en instans fra sundhedsvæsnet, der hjælper den tilsyneladende syge mand og resten af byens befolkning er lige så uforståeligt. Og det er ikke kun i Bonnet, det her sker. I for eksempel Troldhede melder man om samme udfordring. Politikere har været i Bonnet og lover, de vil gøre noget. Ministeren skal råbes op. Intet resultat endnu. Tiden går, og usikkerheden i Bonnet bliver være og værre. Det er på ingen måde rimeligt, at en beboer skal eskorteres hjem fra arbejde, fordi der er en trussel om overfald liggende i luften - fordi det er sket før. Nu må der simpelthen skrides ind. Det har kørt alt for længe, og ingen sagsbehandling må tage så lang tid. Hvis en borger så synligt terroriserer sine omgivelser, skal der gøres noget. En dag er der nogle, der mister tålmodigheden og tager til genmæle på en helt anden kontant måde, end det er set hidtil. Det er lige så galt. Gør noget - nu!!!

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];