Annonce
Kultur

Ung bykirke holder jubilæumsfest

Jakob Søe Esmarch er en af tre sognepræster i Nørrelandskirken. Kirken fejrer nu 50 års jubilæum. Arkivfoto: Morten Stricker
Hele ugen er præget af festlige begivenheder i forbindelse med Nørrelandskirkens 50 års jubilæum. Det tværkulturelle spiller i dag en stor rolle i sognet, der tiltrækker mange unge familier.

Holstebro: Festlighederne begyndte allerede mandag med musik, foredrag, gudstjenester og festmiddag. Og det varer hele ugen.

Søndag kulminerer Nørrelandskirkens 50 års jubilæum med en festgudstjeneste med biskop Henrik Stubkjær i spidsen.

Her vil kirkerummet være fyldt op med folk fra den faste menighed og andre interesserede, der kommer for at være med i fejringen af de første 50 år som bykirke i Holstebro.

- Selv om vi kan fejre 50 år, er vi stadig en ung kirke. Vi synes helt sikkert, at der er noget at fejre, siger sognepræst Jakob Søe Esmarch.

Han er en af tre sognepræster, der er ansat ved Nørrelandskirken. På søndag bliver kirken med stor sandsynlighed fyldt til sidste plads. Men også på en almindelig søndag er der fyldt godt op med omkring 300 deltagere til en søndagshøjmessse.

Sognepræsten er fint tilfreds med fremmødet. Mange af de trofaste kirkegængere føler sig stærkt tilknyttet til Nørrelandskirken.

- Vi har omkring 300 frivillige, der hjælper til på mange forskellige måder, og det er med til at skabe et aktivt sogn, hvor der sker noget for alle aldersgrupper. Vi har også mindre fællesskaber. Det kan være en mandegruppe, en børnegruppe eller studiegruppe, siger sognepræsten.

- Jeg synes stadig, at man kan mærkes, at det er en selvbyggerkirke, hvor folk stadig gerne vil være med til at udvikle deres kirke. De føler i høj grad, at det er er deres kirke, siger Jakob Søe Esmarch.

Da kirken stod færdig i 1969, var der også mange frivillige med til at bygge fløjen med menighedslokaler. Og den iværksætter ånd eksisterer stadig. Der er stadig en del kirkefolk fra Nørrelandskirken, der kan huske indvielsen for 50 år siden. Nu kan de have selskab af børn og børnebørn.

Annonce

Nørrelandskirken

Nørrelandskirken blev indviet 21. september 1966.

Kirken er tegnet af Johannes og Inger Exner.

Kirkerummet er kendt for de mange lys med stjernehimlen med 144 pærer. Derefter kom et lystræ, der blev placeret i den mørkeste del af lokalet i 1980. Efterfølgende er der kommet lysforgreninger rundt i det firkantede kirkerum.

Maleren Jens Nielsen havde i en periode atelier i kirkens lokaler. I dag hænger der mere end tyve af hans stærke oliemalerier i huset.

I gennemsnit deltager der omkring 300 i en søndagsgudstjeneste.

Der bor 8145 i sognet. 67,4 procent er medlemmer af Folkekirken. (2018-tal)

Nørrelandskirken har i dag tre præster ansat. Det er Jakob Søe Esmarch, Isak Holm og Carsten Ørum Jørgensen.

Tværkulturelt

En af de store opgaver for Nørrelandskirken er at skabe sammenhæng og fællesskab i et sogn, hvor der bor mange med en anden etnisk baggrund end dansk. Det betyder blandt andet et tilbud om oversættelse fra dansk til engelsk, farsi og arabisk i forbindelse med arrangementer og gudstjenester.

Tal fra 2018 viser, at 67 procent af sognets godt 8000 indbyggere er medlem af Folkekirken. I mange vestjyske sogne er der omkring 90 procent, der er medlemmer af Folkekirken.

De mange indbyggere med anden etnisk baggrund og etniske danskere med sociale udfordringer smitter af på sognearbejdet.

- Vi gør meget for at dyrke det tværkulturelle og komme den gruppe i møde. Vi gør også meget for at have et stærkt børne- og ungdomsarbejde i hele sognet, siger Jakob Søe Esmarch.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce