Annonce
Læserbrev

Ulveland. Send fårene til Sjælland

Hvorfår ikke flytte fårene til et område, hvor der ikke er påkrævet ulvesikre hegn, som eksempelvis Sjælland, foreslår Bjørn Holmskjold. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Debat: Som selvstændig erhvervsdrivende må også Jørgen Blazejewicz se virkeligheden i øjnene og tilpasse sig, når virkeligheden og vilkårene skifter.

Som her, hvor han som den ene af to fåreavlere i området, har haft tilbagevendende indhegnings-problemer med den i hele EU fredede ulv.

Det er for Jørgen Blazejewicz vedkommende en forretningsmæssig beslutning, om der er økonomi i at deltage i naturplejen, med de udgifter, der er til at ulvesikre indhegningerne.

De gældende vilkår er jo efter forhandlinger med Naturstyrelsen, formoder jeg, hvor han selv har godkendt vilkårene.

Er der ikke økonomi i det, må man genforhandle, og i øvrigt som enhver anden privat virksomhedsejer tilpasse sig den aktuelle virkelighed.

Så som eventuelt at flytte virksomheden til et område, hvor der ikke er påkrævet ulvesikre hegn, som eksempelvis Sjælland, hvor fårene stortrives, ifølge den ikke særligt godt begavede Sørens Espersen (DF).

Nu er fåreavl i sig selv en blot nicheproduktion, der er uden samfundsøkonomisk betydning.

Hvad angår begreber som klima, bæredygtig kødproduktion, landskabspleje, biodiversitet, jagt, urørt skove, mere natur og så videre, vil der i de kommende år herhjemme og globalt kommer særdeles meget opmærksomhed på disse begreber, og landbruget som jordbesiddere vil om nogen opleve omfattende og nødvendige ændringer i det man kalder klimatilpasningen.

Det er særdeles afgørende, at der eksproprieres store landområder, så der kan plantes skove, der kan optage den CO2, der allerede er i luften i mængder, og som i sig selv vil hæve den globale temperatur med ødelæggende 3-3,5 grader.

Og sideløbende klimaændringerne - altafgørende for artsdiversiteten, der udryddes i stor stil, at begrebet ”urørt skov” bliver forstået som naturlige selvbærende økosystemer. Hvor naturen er enerådende og mennesket er vigende.

Så få en snak med Søren Espersen om mulighederne på Sjælland, Jørgen Blazejewicz.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

75-årig omkommet i drukneulykke

Leder For abonnenter

Mellem to onder

Skal man være mest glad for Politiets Efterretningstjeneste, der med en storstilet aktion onsdag anholdte 20 personer, som det mistænker for at have forsøgt at skaffe sprængstoffer og våben til brug for en ikke nærmere defineret terroraktion? Eller skal man være mere bekymret over, at der stadig findes radikale grupperinger, der bor mellem alle os andre - i det her tilfælde islamister - der er klar til at bruge terror som våben? Svaret er nok, at man både skal være glad for PET og bekymret over de radikale grupperinger. PET og Politiet får med rette megen ros for at have stoppet et muligt terrorangreb. Og som operativ chef i PET Flemming Drejer siger: "Vi skal ikke lade os kue af terror. Vi skal leve vores liv normalt". Det er naturligvis rigtigt. Men det er stadig vanskeligt ikke at vågne en anelse mere bekymret op i disse dage. Det er desværre ikke den første sag om støtte til eller forsøg på at begå islamistisk terror, som vi ser her i landet. Bemærkelsesværdigt er det dog, at den har grene ud til adskillige politikredse, og at de radikaliserede miljøer derfor ikke "kun" er et storbyfænomen. Lige så afskyelig terroren er, lige så komplekst er det at bekæmpe den, fordi den begås af fanatikere, der ganske enkelt er uden for pædagogisk rækkevidde. Gerningsmændene ønsker ofte bare at se de vestlige frihedsværdier gå op i en sky af røg fra et bombebælte. Modsvaret bliver ofte fakkeloptog og fællessang, som ingen terrorister eller fanatikere frygter - eller måske endnu værre; flere muligheder for at politiet kan overvåge os alle sammen. Senest er debatten om at brugen af kameraer med ansigtsgenkendelse dukket op, som politiet ønsker blandt andet med baggrund i terrortruslen. Ønsket er sådan set forståeligt. Og hvem vil ikke gerne forhindre terror? Men hver gang vi skærper myndighedernes mulighed for at overvåge ikke bare potentielle terrorister men os alle sammen, får vi også alle indskrænket lidt af vores frihed i forsøget på at bevare den. Terror skal naturligvis bekæmpes. Men midlerne vil altid blive valg mellem to eller flere onder.

Annonce