Læserbrev

Ulveland. Send fårene til Sjælland

Hvorfår ikke flytte fårene til et område, hvor der ikke er påkrævet ulvesikre hegn, som eksempelvis Sjælland, foreslår Bjørn Holmskjold. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Debat: Som selvstændig erhvervsdrivende må også Jørgen Blazejewicz se virkeligheden i øjnene og tilpasse sig, når virkeligheden og vilkårene skifter.

Som her, hvor han som den ene af to fåreavlere i området, har haft tilbagevendende indhegnings-problemer med den i hele EU fredede ulv.

Det er for Jørgen Blazejewicz vedkommende en forretningsmæssig beslutning, om der er økonomi i at deltage i naturplejen, med de udgifter, der er til at ulvesikre indhegningerne.

De gældende vilkår er jo efter forhandlinger med Naturstyrelsen, formoder jeg, hvor han selv har godkendt vilkårene.

Er der ikke økonomi i det, må man genforhandle, og i øvrigt som enhver anden privat virksomhedsejer tilpasse sig den aktuelle virkelighed.

Så som eventuelt at flytte virksomheden til et område, hvor der ikke er påkrævet ulvesikre hegn, som eksempelvis Sjælland, hvor fårene stortrives, ifølge den ikke særligt godt begavede Sørens Espersen (DF).

Nu er fåreavl i sig selv en blot nicheproduktion, der er uden samfundsøkonomisk betydning.

Hvad angår begreber som klima, bæredygtig kødproduktion, landskabspleje, biodiversitet, jagt, urørt skove, mere natur og så videre, vil der i de kommende år herhjemme og globalt kommer særdeles meget opmærksomhed på disse begreber, og landbruget som jordbesiddere vil om nogen opleve omfattende og nødvendige ændringer i det man kalder klimatilpasningen.

Det er særdeles afgørende, at der eksproprieres store landområder, så der kan plantes skove, der kan optage den CO2, der allerede er i luften i mængder, og som i sig selv vil hæve den globale temperatur med ødelæggende 3-3,5 grader.

Og sideløbende klimaændringerne - altafgørende for artsdiversiteten, der udryddes i stor stil, at begrebet ”urørt skov” bliver forstået som naturlige selvbærende økosystemer. Hvor naturen er enerådende og mennesket er vigende.

Så få en snak med Søren Espersen om mulighederne på Sjælland, Jørgen Blazejewicz.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Ulfborg/Vemb

Medlemmerne flygtede efter sag om grusvej: Nu ser det lysere ud for MC-klubben

Fodbold For abonnenter

Sådan skal HB forlænge det forrygende forår

Struer For abonnenter

Der stod danger på GPS'en: - Der var en reel risiko for at blive slået ihjel, hvis man røg ud over

Struer

Klar til første spadestik til kunstgræsbane

Leder For abonnenter

Det vanskelige kompromis

Det var faktisk noget af en falliterklæring, da Vildtforvaltningsrådet i oktober sidste år måtte kaste håndklædet i ringen og meddele, at det ikke kunne blive enige om en ny forvaltningsplan for ulve. I et land, hvor vi normalt bryster os af at være gode til at finde kompromisser og klare tingene via forhandlinger, uanset om det er overenskomster eller politiske uenigheder, forekommer det bizart, at man ikke kunne blive enige om forvaltningsplan for ulve. Eksperterne på universiteterne vurderer i dag, at der er omkring ti ulve i Danmark - og selv om ulvedebatten til tider kan larme og ende i det, der er værre, så er det alligevel ikke Brexit, vi taler om. Det er trods alt ”bare” et spørgsmål om, hvor mange ulve er der plads til i Danmark? Og hvad stiller man op over for ulve, der gentagne gange angriber husdyr eller ikke skyr mennesker? Derfor er det også positivt, at Vildtforvaltningsrådet, der er rådgiver regeringen om jagt og vildtforvaltning, nu har besluttet sig for at gøre endnu et forsøg. Let bliver det næppe, men det er et spørgsmål, som man må kunne nå til enighed om. Formanden for Vildtforvaltningsrådet, Jan Eriksen, håber, at det kan "kommer med bud på, hvordan man kan bygge bro mellem tilhængere og modstandere af ulven." Det er en ædel holdning. Men vejen dertil går via viljen til også at indgå kompromisser. Og manglen på en fælles holdning, der kan samle bredt, har foreløbig kun resulteret i, at kampen om ulven er fortsat med uformindsket styrke og med hærværk, trusler og hån til følge. Med forekomsten af et nyt kuld ulve i Stråsø Plantage, er der ikke noget, der tyder på, at problemerne med ulvene forsvinder af sig selv igen, og der er således ikke andet at gøre end at komme tilbage til forhandlingsbordet og finde et langtidsholdbart kompromis, der kan samle både modstandere og tilhængere - og som kan holde også den dag, der igen bliver dræbt husdyr, eller hvis det bliver nødvendigt at nedskyde en problemulv.

Holstebro

Brugs udsat for røveri: Blev truet med 'pistol'

Holstebro For abonnenter

Kæmpevarehus har nye store byggeplaner i Holstebro

112

Brød ind i friluftsbadet og stak af med pengene

Annonce