Læserbrev

Ulveland. Send fårene til Sjælland

Hvorfår ikke flytte fårene til et område, hvor der ikke er påkrævet ulvesikre hegn, som eksempelvis Sjælland, foreslår Bjørn Holmskjold. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Debat: Som selvstændig erhvervsdrivende må også Jørgen Blazejewicz se virkeligheden i øjnene og tilpasse sig, når virkeligheden og vilkårene skifter.

Som her, hvor han som den ene af to fåreavlere i området, har haft tilbagevendende indhegnings-problemer med den i hele EU fredede ulv.

Det er for Jørgen Blazejewicz vedkommende en forretningsmæssig beslutning, om der er økonomi i at deltage i naturplejen, med de udgifter, der er til at ulvesikre indhegningerne.

De gældende vilkår er jo efter forhandlinger med Naturstyrelsen, formoder jeg, hvor han selv har godkendt vilkårene.

Er der ikke økonomi i det, må man genforhandle, og i øvrigt som enhver anden privat virksomhedsejer tilpasse sig den aktuelle virkelighed.

Så som eventuelt at flytte virksomheden til et område, hvor der ikke er påkrævet ulvesikre hegn, som eksempelvis Sjælland, hvor fårene stortrives, ifølge den ikke særligt godt begavede Sørens Espersen (DF).

Nu er fåreavl i sig selv en blot nicheproduktion, der er uden samfundsøkonomisk betydning.

Hvad angår begreber som klima, bæredygtig kødproduktion, landskabspleje, biodiversitet, jagt, urørt skove, mere natur og så videre, vil der i de kommende år herhjemme og globalt kommer særdeles meget opmærksomhed på disse begreber, og landbruget som jordbesiddere vil om nogen opleve omfattende og nødvendige ændringer i det man kalder klimatilpasningen.

Det er særdeles afgørende, at der eksproprieres store landområder, så der kan plantes skove, der kan optage den CO2, der allerede er i luften i mængder, og som i sig selv vil hæve den globale temperatur med ødelæggende 3-3,5 grader.

Og sideløbende klimaændringerne - altafgørende for artsdiversiteten, der udryddes i stor stil, at begrebet ”urørt skov” bliver forstået som naturlige selvbærende økosystemer. Hvor naturen er enerådende og mennesket er vigende.

Så få en snak med Søren Espersen om mulighederne på Sjælland, Jørgen Blazejewicz.

0/0
Annonce
Læserbrev

Ældre. Hvor skal et nyt friplejehjem ligge?

Læserbrev

Ulven. Umuligt at sikre store naturarealer

Læserbrev

Politik. Vi har brug for en bedre seniorførtidspension

Leder For abonnenter

Godt set af Jyden i Bur

Leder For abonnenter

Det går så fint så fint - eller gør det?

Klimadebatten fylder mere end nogensinde her i starten af valgkampen. Pernille Vermund fra Nye Borgerlige gjorde det klart, at hun er godt og grundig træt af det omsiggribende klimahysteri, da hun blev bedt om et bud på partiets klimapolitik under den første partilederrunde på tv. Men generelt giver politikerne på alle fløje udtryk for at ville gøre en indsats for at reducere det danske udslip af CO2. - Vi tager det meget alvorligt, som energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) udtrykker ved enhver given lejlighed, og under partilederrunden konstaterede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at Danmark ligger i front. - Vi har førertrøjen på, forsikrede han vælgerskaren, som både skal afgøre, hvem der skal repræsentere Danmark i Europaparlamentet, og sammensætning af det danske folketing, inden for den nærmeste fremtid. En ny opgørelse fra EU's statistiske kontor, Eurostat, viser, at det svarer til, at en bjergrytter stiller sig frem som favorit i Tour de France til en plads øverst på podiet i Paris efter at være endt på en samlet placering i feltet som nummer 19 efter at være kommet i mål på Alp d`Huez. Tallene viser, hvordan det gik med målsætningen om at få reduceret CO2-udslippet på den europæiske energiproduktion i 2018, og her viser det sig, at udslippet fra den danske energiproduktion er stort set på niveau med udslippet i 2017. 18 af de 25 lande, som er med i opgørelsen, har fået bedre resultater af indsatsen end Danmark, og det må derfor betegnes som kollektivt selvbedrag, hvis vi bliver ved med at tro, det går så fint så fint. En international skare af unge, som i weekenden var samlet på en ø i Øresund for at diskutere, hvad de havde af ønsker til både det europæiske fællesskab og de enkelte regeringer, var da heller ikke i tvivl om, at det går for langsomt, og FN´s generalsekretær, António Guterres, udsendte her til morgen en appel til alle verdens regeringer om at sætte tempoet op i klimaindsatsen under et besøg på nogle af de mange ø-stater i Stillehavet, som er truet på deres eksistens af stigende havstand og andre konsekvenser af de globale udledning af CO2. Måske er det faktisk på tide at tage det alvorligt - sådan for alvor.

Læserbrev

Vester Husby. Kulturen til forskel - det gælder vel også kulturarven?

Læserbrev

Ældrepleje. Boller uden gær - nej vel, kære politikere?!

Læserbrev

Politik. På togtur med Søren Gade

Annonce