Annonce
Ulfborg/Vemb

Ulv fra Ulfborg vandrer til Tyskland

Halvdelen af ulveparret fra Ulfborgs unger fra foråret 2017 er fundet i Tyskland. Arkivfoto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

En hvalp fra Ulfborg-parret er fundet i Tyskland. Det er den fjerde ulv fra samme kuld, der er gået mod syd.

Ulfborg: Vestjylland er blevet en ulv fattigere. En af ungerne fra Ulfborg-ulveparrets forårskuld fra 2017 er fundet i Tyskland.

Det er den fjerde ulv af i alt otte, der blev født i foråret 2017 af parret, der er vandret til Tyskland. Det oplyser Miljøstyrelsen i en meddelelse på deres hjemmeside, efter at en dna-analyse har matchet dna på ulven.

Hvalpen, der er en han, har opholdt sig henholdsvis nord og nordvest for Hamburg. Det er en tur på mere end 300 kilometer i fugleflugt. Én af ulvene fra kuldet blev i maj fundet død, efter at den var blevet påkørt.

Inden tirsdagens fund var der også identificeret yderligere én hunuvl og én hanulv.

Behov for en EU-løsning

Miljøstyrelsen oplyser, at det takket være det centraleuropæiske ulvesamarbejde (CEwolf) har været muligt at identificere ulvenes identitet og oprindelse ved at matche dna med det centraleuropæiske ulveregister.

En anden ulv fra kuldet nåede ikke turen til Tyskland, da den i april 2018 ulovligt blev nedlagt på en mark ved Ulfborg. Miljøstyrelsen ved endnu ikke, om Ulfborg-parret har fået hvalpe i 2018.

For ulvemodstandere viser de nordtyske ulveangreb på får, at ulven ikke kun er et nationalt foretagende, men et problem der bør løses på EU-niveau.

- De udvandrede ulves fortsatte angreb på husdyr viser, at ulveforvaltning er et grænseoverskridende problem, som EU-landene i samarbejde skal gøre noget ved. I både Danmark og Tyskland er der stigende frustrationer blandt husdyrholderne over ulveforvaltningen, og det er derfor vigtigt, at de berørte lande i samarbejde med EU snarest muligt finder en løsning på ulveproblematikken, siger Erik Poulsen (V), der er kandidat til Europa-Parlamentet og redaktør af facebooksiden 'Her er ulven i Danmark'.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

Kultur

Ung bykirke holder jubilæumsfest

Annonce